Obavijesti

News

Komentari 3

Trumpa pozvali, ali ne smije govoriti na Bushovom ispraćaju

Trumpa pozvali, ali ne smije govoriti na Bushovom ispraćaju
1

Pogrebi bivših predsjednika planiraju se godinama unaprijed do najsitnijih detalja. Bush, koji je snažno vjerovao u dignitet predsjedničke funkcije, pristao je čuvati tradiciju

VIDEO

I dok Amerika slavi život bivšeg predsjednika George H.W. Busha i "nježnije i ljubaznije" političko doba koje on predstavlja, aktualni predsjednik, koji je na vlast došao izrugujući se takvom stilu i mrzi prepuštati svjetla pozornice, morat će istrpjeti pohvale o jednom od svojih prethodnika samo sjedeći među uzvanicima.

Predsjednik Donald Trump bit će državnom ispraćaju Busha starijeg, ali neće govoriti.

To je prvi put u gotovo pola stoljeća da aktualni predsjednik neće govoriti na pogrebu nekog od prethodnika. Zadnji se put to dogodilo 1973. kada je Richard Nixon 'preskočen' na pogrebu Lyndona Johnsona.

Izostavljanje Trumpa s liste govornika zorno pokazuje kolike su kulturne i osobne razlike između predsjednika na dužnosti i obitelji Bush.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, suprotno od obitelji Johna McCaina, koja Trumpa nije željela niti blizu ispraćaju pokojnog senatora i američkog ratnog junaka, Bush i njegova obitelj ipak nisu željeli poslati tako drastičnu poruku američkoj javnosti iako je Trump svoj politički brend izgradio, djelomično, i na ruganju Bushevima i svemu što oni predstavljaju.

Pogrebi bivših predsjednika planiraju se godinama unaprijed do najsitnijih detalja. Bush, koji je snažno vjerovao u dignitet predsjedničke funkcije, pristao je čuvati tradiciju i nije izostavio predsjednika na dužnosti s popisa uzvanika.

Trump je u sukobu s obitelji Bush otkako je pobijedio bivšeg floridskog guvernera Jeba Busha, drugog sina 41. predsjednika, u natjecanju za republikansku predsjedničku nominaciju.

Tada je Jeba zvao slabićem bez energije, a njegova starijeg brata Georgea, 43. predsjednika, optužio je za "najgoru odluku u povijesti" - invaziju na Irak. 

Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je ispregovarao pokojni Bush, Trump je okarakterizirao "glupim", "katastrofalnim" i, naravno, "najgorim u povijesti". 

Nekim izjavama Busha starijeg Trump se izrugivao još donedavno, na skupovima uoči kongresnih izbora. 

Kada je stigla vijest da je Bush umro, Trump mu je odao počast i nakon toga zašutio na tu temu. Analitičari smatraju da će se Trump na ispraćaju ponašati pristojno i decentno jer je zahvalan što je uopće pozvan.

Bivši politički savjetnik Michael Caputo kaže da obitelj Bush ima mnogo više razloga da prezire Trumpa od McCainove. "Ali cijela je obitelj odlučila to staviti na stranu jer su oni jednostavno takvi ljudi. To će imati veliki utjecaj na Trumpa".

U međuvremenu je lijes s tijelom bivšeg predsjednika Busha izložen u rotundi Capitola, gdje mu javnost može odati počast do srijede ujutro kada će biti prevezen u nacionalnu katedralu u Washingtonu na državni ispraćaj. 

Pogreb će biti u četvrtak u Teksasu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina