News

Komentari 13

Trumpov bivši ministar: 'Trump želi podijeliti američki narod...'

Trumpov bivši ministar: 'Trump želi podijeliti američki narod...'

Svjedočimo posljedicama ovog trogodišnjeg namjernog napora. Svjedočimo posljedicama trogodišnjeg razdoblja bez zrelog vodstva, istaknuo je Mattis misleći na proteste u Americi

Bivši američki ministar obrane James Mattis osudio je ponašanje američkog predsjednika Donalda Trumpa u krizi izazvanoj brutalnim policijskim ubojstvom Afroamerikanca, te ga je optužio  za poticanje podjela i zloupotrebu ovlasti.

U rijetkom javnom komentaru bivši američki visoki dužnosnik i najbliži Trumpov suradnik na početku mandata optužio je predsjednika da želi "podijeliti" američki narod te da nije uspio osigurati "zrelo vodstvo", prenosi BBC. 

Rekao je također kako je "ljut i ogorčen" zbog Trumpova ponašanja u nastaloj krizi.

U brzom Trumpovom odgovoru na optužbe, koji je uslijedio, američki predsjednik kazao je za svoga bivšeg bliskog suradnika kako je "precijenjeni general" te da mu je drago da je napustio mjesto ministra obrane.

Mattis je 2018. dao ostavku nakon što je Trump odlučio povući američke snage iz Sirije.

Od tada je uglavnom bio van dometa javnosti, sve dok nije u srijedu u listu Atlantic javno ukorio  Trumpovu administraciju.

U odgovoru na najnovije kritike Trump je objavio seriju tvitova u kojima tvrdi kako je on otpustio Mattisa.

- Ne volim njegov stil 'vođenja' i mnogo toga drugoga, i mnogi se s tim slažu - napisao je pa dodao:

- Drago mi je da je otišao! 

'Predsjednik koji radi na podjelama'

- Donald Trump je prvi predsjednik u mom životu koji ne pokušava ujediniti američki narod, čak se ni ne pretvara da to pokušava - napisao je Mattis u listu.

- Umjesto toga, pokušava nas podijeliti - ustvrdio je.

- Svjedočimo posljedicama ovog trogodišnjeg namjernog napora. Svjedočimo posljedicama trogodišnjeg razdoblja bez zrelog vodstva - istaknuo je Mattis.

Mattis se također osvrnuo na val antirasističkih prosvjeda do kojih je došlo nakon što je policija primijenila brutalnu silu prilikom privođenja Afroamerikanca Georgea Floyda te ga ugušila. Protiv četvorice policajaca podignuta je optužba za nasilnu smrt.

- Ne smije nas omesti mali broj kršitelja zakona - napisao je Mattis govoreći o prosvjedima i nasilju koje ih je popratilo.

- Prosvjede određuju deseci tisuća svjesnih ljudi koji inzistiraju na tome da živimo sukladno našim vrijednostima...kao nacija -istaknuo je Mattis.   

Bivši ministar obrane također je osudio upotrebu vojske kao odgovor na prosvjede.

- Nikada nisam ni sanjao da će snagama biti pod bilo kakvim okolnostima naloženo da krše ustavna prava svojih građana - naveo je Mattis.

Najčitaniji članci