Obavijesti

News

Komentari 6

Trumpov 'čudotvorni' lijek: Nikakva korist i veći broj smrti

Trumpov 'čudotvorni' lijek: Nikakva korist i veći broj smrti
1

Lijek protiv malarije koji je oglašavan kao mogući lijek za covid-19 nije pokazao nikakvu korist protiv ove bolesti u odnosu na standardnu njegu i zapravo je bio povezan s više smrtnih ishoda, pokazuje studija

VIDEO

Analiza koju je financirala američka vlada, o tome kako su američki vojni veterani reagirali na hidroksiklorokin, još nije recenzirana.

Taj eksperiment imao je nekoliko važnih ograničenja, ali je pokazao novu sumnju u učinkovitost tog lijeka kojeg su najviše zagovarali u borbi protiv koronavirusa američki predsjednik Donald Trump i desničarska televizijska postaja Fox News.

Znanstvenici su proučili medicinske kartone 368 veterana hospitaliziranih diljem zemlje koji su umrli ili su se oporavili do 11. travnja. Stopa smrtnosti kod pacijenata koji su bili na hidroksiklorokinu iznosila je 28 posto, u usporedbi s 22 posto kod onih koji su taj lijek koristili zajedno s antibiotikom azitromicinom - kombinacija koju je zagovarao francuski znanstvenik Didier Raoult, čija je studija na tu temu u ožujku izazvala globalni interes za taj lijek.

Broj mrtvih među onima koji su imali samo standardnu njegu bio je 11 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hidroksiklorokin, sa ili bez azitromicina, više je bio propisivan teže oboljelima od covida-19, ali su autori studije otkrili da je povećana smrtnost perzistirala čak i nakon što su se statistički prilagodili višim stopama uporabe.

Drugi nedostaci uključuju činjenicu da studija nije nasumično svrstavala ljude u skupine jer je to bila retrospektivna analiza, odnosno osvrt na ono što se već dogodilo.

Osim toga, rezultate je teško generalizirati jer su sudionici studije bili jako specifični. Većina su muškarci prosječne dobi iznad 65 i crnci - skupina koja je nesrazmjerno pogođena osnovnim bolestima poput dijabetesa i bolesti srca.

'Da imamo Imunološki, imali bi i mogućnost stvarati cjepivo'
'Da imamo Imunološki, imali bi i mogućnost stvarati cjepivo'

U skupini koja je liječena samo hidroksiklorokinom nije bilo dodatnog rizika od priključivanja na respirator, što je navelo autore studije da povećanu smrtnost unutar te skupine pripišu nuspojavama izvan respiratornog sustava.

Prijašnja istraživanja otkrila su da je taj lijek rizičan za pacijente s određenim problemima srčanog ritma te da može izazvati nesvjestice, napadaje ili ponekad zastoj srca u toj skupini.

Hidroksiklorokin i srodni spoj klorokin desetljećima se koriste u liječenju malarije kao i autoimunih bolesti lupusa i reumatoidnog artritisa.

Amerikanci tvrde: Uz ovaj lijek pacijenti su se brže oporavili
Amerikanci tvrde: Uz ovaj lijek pacijenti su se brže oporavili

Oni su privukli značajnu pozornost nakon izbijanja pandemije novog koronavirusa i pokazalo se da u laboratorijskim uvjetima blokiraju ulazak virusa u stanice i sprečavaju njegovo umnožavanje, ali u farmaceutskom svijetu obećanje "in vitro" često se ne pretvori u uspjeh "in vivo".

Pravi odgovor može pokazati samo velika, nasumična klinička studija u kojoj bi pacijenti dobili ili taj lijek ili placebo.

Nekoliko takvih studija je u tijeku u SAD-u, Europi, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Lijek se koristi i kod nas

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" rekla je nedavno da se pacijenti kod nas liječe  liječe uglavnom klorokinom ili hidroksiklorokinom. Također se zahvalila donatorima koji su donirali hidroksiklorokin.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a