Obavijesti

News

Komentari 20

Tsunami, 10 godina boli: Među žrtvama i Vivian iz Hrvatske...

Tsunami, 10 godina boli: Među žrtvama i Vivian iz Hrvatske...
9

Tsunami koji je prije 10 godina pogodio jugoistočnu i južnu Aziju ostao je zabilježen kao jedna od najtežih prirodnih katastrofa do sada. Živote je izgubilo 250.000 ljudi

VIDEO

Taj tsunami svima nam je uništio živote . Moje unuke Vivian više nema, njezinoj majci se raspao brak i još se nije oporavila od posljedica te stravične nesreće. Svake godine pred obljetnicu izvan sebe je od boli i tuge, govori Jasna Helena Mencer (71).

Njenu kćer Helenu, zeta Stevena Slota te unuke Mathiassa (20), Baastiana (22) i Vivian (3) razoran je tsunami zatekao na ljetovanju u Tajlandu. Golemi valovi nekoliko su puta udarili u brod s kojeg su gledali ribe. Dječaci su zadobili modrice, Helena je s teškim ozljedama pluća završila u bolnici, a Vivian je nestala. Tijelo su joj pronašli nakon dva dana. No i dalje živi i diše kroz zakladu koja nosi njezino ime.

- Zaklada omogućuje studentima iz tog područja da na Medicinskom fakultetu u Zagrebu studiraju medicinu. U tom kaosu nakon tsunamija mladi su tajlandski liječnici doslovno spasili život mojoj kćeri nakon teškog stradavanja. Zato smo odlučili nekome od njih pomoći stipendijom - govori Jasna Mencer.

Dodaje kako su svim studentima koji dobiju stipendiju Vivian Slot pokriveni svi troškovi, a nakon što diplomiraju, vraćaju se u svoje matične zemlje ili se zapošljavaju u humanitarnim organizacijama.

- Vjerujte mi, ne prođe dan da mi moja plavokosa curica ne dođe u misli. Bila je vedra, vesela, tako puna života. Ali život mora ići dalje. I danas mi u ušima odzvanja njezin zvonki smijeh - tiho nam govori Jasna.

U vrijeme tragedije bila je rektorica Sveučilišta u Zagrebu. Taj dan, 26. prosinac , kaže, neće zaboraviti sve dok je živa.

- Brod na kojem su bili Helena i djeca bio je 10-ak metara udaljen od obale, odakle ih je Steven promatrao. U jednom trenutku vidio je golemi val od 12 metara i počeo vikati. Skočio je u vodu i počeo plivati prema svojoj obitelji - prisjeća se Jasna.

Tsunami ih je, kaže, odbacio na stjenovitu plažu, a čamac se raspao u milijun komadića.

- Moja kći je Vivian čvrsto privinula uz sebe i pokušala je što čvršće držati, no teško se odupirala toj sili. U brod je udarilo četiri ili pet golemih valova. U jednom je trenutku Helena u nešto udarila glavom i izgubila svijest. Kad se osvijestila, kraj nje Vivian više nije bilo. I taj je trenutak muči još i danas - priznala je Jasna. Helena je s probušenim plućima i brojnim posjeklinama završila u bolnici gdje su se liječnici grčevito borili za njezin život.

- Jedva je preživjela. Nije mogla disati, jer kako bi udahnula, zrak joj je izlazio iz pluća. A malu Vivian su pronašli dva dana poslije u mrtvačnici. Kako je naredba bila da se svi mrtvi moraju spaliti, Steven se tome usprotivio i želio je da se pokopa u Zagrebu. Jedva su nekako pronašli hladnjak u kojem je Vivian bila dok je avionom nisu prebacili u domovinu, gdje je i pokopana u siječnju 2005. godine - niže tužna baka Jasna.

VIDEO

Živote je izgubilo 250.000 ljudi

A taj tsunami koji je prije 10 godina pogodio jugoistočnu i južnu Aziju ostao je zabilježen kao jedna od najtežih prirodnih katastrofa do sada. Živote je izgubilo 250.000 ljudi, a oko 50.000 djece ostalo je siročad. U 7.58 sati ujutro po lokalnom vremenu zatreslo se oceansko dno. Potres magnitude 9,1 po Richteru osjetio se 1600 kilometara od epicentra zapadno od Sumatre.

VIDEO

Valovi su se dizali i do 35 metara. Znanstvenici su procijenili da je količina oslobođene energije bila 1500 puta veća od količine energije oslobođene prilikom eksplozije atomske bombe na Hirošimu. Podrhtavanje tla zabilježeno je čak i u američkoj Oklahomi.

VIDEO

Dvojicu braće, Roba (17) i Paula (15) Forkana, tsunami je zatekao na Šri Lanki gdje su ljetovali sa svojim roditeljima te bratom (12) i sestrom (8). Roditelji su poginuli spašavajući mlađu djecu, dok su se Rob i Paul zajedno popeli na krov hotela. Osjećajući da se moraju odužiti roditeljima, ali i mještanima, otvorili su dječji dom u Mau Gami te osnovali udrugu Siročad za siročad.

Pokretanje videa...

24sata VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)