Obavijesti

News

Komentari 206

Tuđmanova vizija iz '96.: Već je opisao današnje kandidate!

Tuđmanova vizija iz '96.: Već je opisao današnje kandidate!
13

Zanimljivo bi bilo vidjeti i čuti kako bi, da je živ, Tuđman procijenio današnje kandidate za Pantovčak. Nije teško pretpostaviti da bi se svi našli na listi njegovih najžešćih uvreda

VIDEO

Dva govora pokojnog predsjednika Republike Hrvatske ušla su u kolektivnu svijest naroda zahvaljujući bizarnim prispodobama i podrugljivim nazivima za neprijatelje “svega hrvatskoga”. Svih 11 predsjedničkih kandidata moglo bi se prepoznati u tim govorima dr. Franje Tuđmana.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:57

Jedan od tih govora mogao se čuti u listopadu 1997. godine, na proslavi 7. obljetnice Mladeži HDZ-a. Tuđman je tad rekao: “Veličanstveno uskrsnuće hrvatske slobode i samostalnosti i velebne hrvatske olujne ratne pobjede žele obezvrijediti različiti smušenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i jednostavno - prodane duše. Takvi su bili genetski programirani protiv slobodne i nezavisne hrvatske države”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slične izraze, ali u proširenom izdanju, koristio je i godinu ranije, 21. studenoga 1996., kad se vratio iz SAD-a, gdje mu je dijagnosticiran rak. Tuđman je tad u Zračnoj luci Pleso komentirao prosvjed 100.000 Zagrepčana koji su prosvjedovali protiv toga što Radiju 101 nisu dali koncesiju. 

Izvedbe su im bile korektne, ali blijede, lišene snage i vizije...
Izvedbe su im bile korektne, ali blijede, lišene snage i vizije...

Kako bi ih zvao Tuđman?

Tuđman je prosvjednicima žestoko zaprijetio: “Nećemo dopustiti ostacima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog, stanje kakvo smo bili zatekli u uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo to dopustiti tim jugokomunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj… Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima. (...) Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija”. 

Zanimljivo bi bilo vidjeti i čuti kako bi, da je živ, Tuđman procijenio današnje kandidate za Pantovčak. Nije teško pretpostaviti da bi se svi našli na listi njegovih najžešćih uvreda. Milanovića bi sigurno nazvao političkim diletantom. Bivši premijer u nekim elementima svog političkog izraza čak i podsjeća na Tuđmana, imao je i slične verbalne eskapade, a takvi su Tuđmana najviše i iritirali. Njegov Zagorec Nedjeljko Babić bi, jasno, bio jalnuški diletant. Jalnušima ionako Zagorci nazivaju svoje zemljake koji su silno zavidni onima do čije razine sami ne mogu doći. Škoro bi za njega vjerojatno bio bezglavi smušenjak, barem na temelju sučeljavanja, u kojem i nije djelovao odveć suvislo. Ljevičarka Katarina Peović na sučeljavanju je pomirljivo govorila o hrvatskom odnosu prema Srbiji, pa bi ona za Tuđmana, vjerojatno, bila tek “jugokomunistički ostatak”, a nije isključeno da bi uvažavao gerilsku polit-komediju Darija Juričana, pa bi ga nazvao - mutikašom.

Smutljivci i prodane duše

Ivan Pernar se svojom vanjskopolitičkom kombinatorikom prema Moskvi i NATO-u uklapa u profil prodanih duša, onih koji se nude i “prodaju za Judine škude te “kao što se i sami hvale” “dobivaju dotacije iz svih centara svijeta”. Dalija Orešković mogla bi biti pravi “zeleni vrag”, imala je nekoć i institucionalnu ulogu da hrvatski politički okoliš čisti od korupcije, ali i dalje u vlasti prevladavaju tamne boje sukoba interesa, umjesto svježeg zelenila poštenja.

Kolinda - obmanjivač

Žuti je vrag HSLS-ov kandidat Dejan Kovač. Mislio je i tada Tuđman na istu stranku koja se dičila žutom bojom liberalizma. Crnilom prijeti Kolakušić, mnogi u njegovim istupima vide ljubav prema mraku diktature, totalitarizma i apsolutne vlasti, koju si želi prigrabiti i biranjem ustavnih sudaca. Đapić nije voljeni mu poglavnik, ali za Tuđmana on bi bio - bezglavnik. Kolinda Grabar-Kitarović se znala požaliti da je kao djevojčica “sanjala demokraciju”, ponekad se čini da je cijelo svoje djetinjstvo provela razmišljajući o demokratskom društvu budućnosti, gdje će moći uživati u obilju jogurta, pa bi joj se tuđmanovski lako mogla nadjenuti titula “pseudodemokratskog obmanjivača”...

Ono kad u školi najave test iz područja koje ti baš ide super
Ono kad u školi najave test iz područja koje ti baš ide super

Babić bi bio ‘jalnuški diletant'
Tuđman bi svog Zagorca Nedjeljka Babića gotovo sigurno zvao jalnuški diletant. Jalnušima ionako Zagorci nazivaju svoje zemljake koji su silno zavidni onima do čije razine sami ne mogu doći.

Antu Đapića zvao bi 'bezglavnik'
Anto Đapić mogao bi za prvog hrvatskog predsjednika biti bezglavnik, za koje je govorio da žele “obezvrijediti veličanstveno uskrsnuće hrvatske slobode i samostalnosti”.

'Pseudodemokrattski obmanjivač'
Kolinda Grabar Kitarović se znala požaliti da je kao djevojčica “sanjala demokraciju”. Tuđmanovski bi joj se lako mogla nadjenuti titula “pseudodemokratskog obmanjivača”.

Dario Juričan-Mutikaša
Juričanova kampanja je gotovo u potpunosti napravljena da se naruga hrvatskoj politici. Nije isključeno da bi Tuđman uvažavao gerilsku polit-komediju pa bi ga nazvao mutikašom.

Kolakušić bi dobio epitet 'crni vrag'
U istupima Mislava Kolakušića mnogi vide ljubav prema mraku diktature, totalitarizma i apsolutne vlasti, koju si želi prigrabiti i biranjem ustavnih sudaca. Za Tuđmana bi on bio crni vrag.

Kovača bi zvao ‘žuti vrag’
Kad je govorio o žutim vragovima, Tuđman je mislio na HSLS, koji se dičio žutom bojom liberalizma. Upravo njihov predsjednički kandidat Dejan Kovač na sučeljavanje je došao u žutoj kravati.

Milanović - ‘politički diletant’
Zoran Milanović u nekim elementima svog političkog izraza čak i podsjeća na Tuđmana, a imao je i slične verbalne eskapade. Takvi su Tuđmana i iritirali. Sigurno bi ga nazvao političkim diletantom.

Dalija Orešković - ‘zeleni vrag’
Imala je nekoć i institucionalnu ulogu da hrvatski politički okoliš čisti od korupcije, ali i dalje u vlasti prevladavaju tamne boje sukoba interesa, umjesto svježeg zelenila. Za Tuđmana ona je vrag te boje.

Pernar bi za Tuđmana bio 'prodana duša'
Ivan Pernar sa svojom vanjskopolitičkom kombinatorikom prema Moskvi i NATO-u uklapa se u profil onih koji se nude i “prodaju za Judine škude” te “kao što se i sami hvale dobivaju dotacije iz svih centara svijeta”.

‘Jugokomunistički ostatak’
Ljevičarka Katarina Peović na sučeljavanju je pomirljivo govorila o hrvatskom odnosu prema Srbiji. Za Tuđmana bi ona bila tek jugokomunistički ostatak.

Škoro - 'bezglavi smušenjak’
Tijekom sučeljavanja Miroslav Škoro i nije djelovao odveć suvislo. Za prvog hrvatskog predsjednika bio bi on vjerojatno samo bezglavi smušenjak.


'To je bilo amaterski! cijela diskusija je bila kao u krčmi'

Loša forma i pitanja kojima se samo potvrđuje teza da funkcija predsjednika RH nije najvažnija.

Ocjena je političkog analitičara Ivice Relkovića jedinog sučeljavanja 11 predsjedničkih kandidata na javnoj televiziji prije nedjeljnih izbora. Napominje kako su građani, s druge strane, ostali zakinuti za debatu kako u okviru predsjedničkih ovlasti planiraju doprinijeti da Hrvatska bude uređena država. Oštriji od njega bio je analitičar Žarko Puhovski i ističe kako su pitanja bila sramotno i amaterski pripremljena. 

- Formulacije pitanja su bile na razini diskusije u krčmi, bez ozbiljne analitičke pozadine, a time je zapravo sabotirana rasprava - smatra. Puhovski je stava da se HRT ovim sučeljavanjem potpuno osramotio. 

- Nije bilo niti jednoga kompliciranijeg pitanja iz vanjske politike, ali ni ključnog pitanja vezanog za odnos premijera i predsjednika države - ističe Puhovski. 

Ustvrdio je kako su novinari nastupali više kao vojni narednici jer su se više bavili time da odgovori budu u okviru zadanog vremena, a sadržaj su potpuno izgubili iz vida. 

- Ključna stvar koju je rekla Kolinda Grabar Kitarović o korupciju u tajnim službama prošla je ispod radara - navodi Puhovski.

Ako je suditi prema reakcijama predsjedničkih kandidata tijekom, ali i nakon sučeljavanja, ono ni tehnički, odnosno produkcijski, nije bilo na zadovoljavajućem nivou jer se kandidati tijekom rasprave nisu međusobno čuli.

Plusevi i minusi ove kampanje: Galame, uvrede, Tito i ustaše...
Plusevi i minusi ove kampanje: Galame, uvrede, Tito i ustaše...

Analitičari: Izostavljena pitanja

• Obrazovanje, iako nije u okviru ovlasti PRH, ključna je tema za budućnost zemlje, a sve se svelo na vjeronauk u školama
• Čemu služe brojni savjetnici i savjeti, ako je vođenje države u rukama Vlade
• Treba nam ili ne Ured predsjednika u kompleksu na Pantovčaku, odnosno je li to luksuz ili potreba
• Uloga predsjednika države u gospodarskoj diplomaciji i privlačenju investicija u zemlju
• Javna objava računa za svaku kunu troška Ureda predsjednika RH, da ili ne?
• Pitanje broja birača, ali i referenduma te ovlasti predsjednika koje se protezalo kroz kampanju
• Je li predsjednica pravilno postupila kad je formirala vladu u sjeni u trenutku kad se nije znalo hoće li se sastaviti većina
• Izostala su i ključna pitanja vezana za budući odnos predsjednika države i premijera
• Iseljavanje je ključni problem države, ali o toj temi u sučeljavanju nije bilo ni riječi.


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 206
VIDEO

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu
UOČI DRUGOG KRUGA

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu

'Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im - dogovorite i organizirajte zajedničku debatu', poručio je Milanović

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati
'VRIJEDE DRUGA PRAVILA'

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati

Da se i u bolnicama, pogotovo u doba digitalizacije, može organizirati i glasovati govore iskustva drugih država. Ipak, kod nas to nije bilo moguće, što govore iskustva pacijentica
Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost
ZNAKOVITE PORUKE NA FEJSU

Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost

Pobjednik prvog kruga izbora istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne može biti drugi i osjećati se kao građanin drugog reda, a aktualna predsjednica rekla je kako će konačna pobjeda biti pobjeda naroda