Obavijesti

News

Komentari 1

Türk: Janez Janša zbog afere Patria ne može biti mandatar

Türk: Janez Janša zbog afere Patria ne može biti mandatar
3

Prije 2 tjedna parlament je odbio Türkova kandidata Z. Jankovića, a zatim i bankara M. Voljča. Nakon toga je Türk iskoristio pravo da ne predloži novog kandidata

VIDEO

Slovenski  predsjednik Danilo Türk ni jučer, posljednjeg dana kada je to bilo moguće, nije predložio Janeza Janšu kao mandatara za sastavljanje nove vlade.

- Zbog odnosa koji vladaju među parlamentarnim strankama u drugom krugu neću predlagati mandatara. Smatram da Janez Janša nema legitimnosti za kandidaturu na to mjesto i to zbog toga jer je protiv njega podignuta optužnica u aferi Patria, a suđenje je već počelo. Istu takvu odluku donio bih i da je riječ o nekome drugome – naglasio je slovenski predsjednik i dodao da mu nijedna parlamentarna stranka nije predložila da Janšu imenuje mandatarom.

No, predsjednici pet stranaka koje će činiti vladinu koaliciju jučer su i formalno predložili Janšu za mandatara. Budući da oni imaju 50 od 90 zastupničkih mjesta, očekuje se da bi Slovenija u subotu ipak mogla dobiti mandatara. 

Prije dva tjedna parlament je odbio Türkova kandidata Zorana Jankovića, a zatim i bankara Marka Voljča. Nakon toga slovenski predsjednik odlučio je da će iskoristiti svoje ustavno pravo da ne predlaže novog kandidata za mandatara.

Janša je dužnost premijera obnašao od 2004. do 2008. godine, a upravo u tom razdoblju Slovenija je s finskom tvrtkom Patria sklopila ugovor o nabavi oklopnih transportera. Istraga je utvrdila da je tvrtka, na zahtjev Janšine stranke, 2007. godine isplatila proviziju od više milijuna eura, i to preko svojih posrednika u Austriji. Nakon opsežne istrage, protiv Janše i još četiri osobe podignuta je optužnica za korupciju. Janša je suđenje nazvao političkim procesom.





Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...