Obavijesti

News

Komentari 38

Turska nije patrijarhalna: Tu je majka glava svake obitelji!

Turska nije patrijarhalna: Tu je majka glava svake obitelji!
1

Od 2001. godine, 65 turskih televizijskih serija prodano je u inozemstvu, zaradile su 60 milijuna dolara. Glumci su postali zvijezde, a Istanbul mami sve više turista

VIDEO

Turske serije “1001 noć”, “Kad lišće pada”, “Kako vrijeme prolazi”, “Ezel”, “Sulejman Veličanstveni” srušile su sve rekorde gledanosti. Od 2001. godine, 65 turskih televizijskih serija prodano je u inozemstvu, što je donijelo zaradu od 60 milijuna dolara. Turski glumci postali su zvijezde, a prizori Istanbula mame sve više turista. 

- Turizam je bio jak i prije početka emitiranja serija, Turska je već godinama u top 10 destinacija u svijetu. Vrijednost naših serija nije u tome što Hrvate dovode u Tursku nego što su Tursku približile Hrvatskoj. Donijele su naše ljude i naše običaje u vaše domove - kaže Burak Özügergin, veleposlanik Turske u Hrvatskoj. 

Istodobno je iznenađen i ponosan eksplozijom zanimanja za njihove serije. Neprirodno je, kaže, da do sada Turska i Hrvatska nisu bile okrenute jedna prema drugoj kada već postoji toliko sličnosti između dviju zemalja. Sada se, smatra, odnosi normaliziraju. 

- Nisu ti odnosi dogovoreni politikom, u nekom ministarstvu, to su odnosi među ljudima. Zato i jesam ponosan, tako treba biti. U Turskoj smo gledali i latinoameričke serije, zanimljive su, ali to nismo mi. Nema u njima obiteljskih vrijednosti, odnosa među ljudima koje mi štujemo, kao fikcija su - smatra. 

I dok Turci latinoameričke serije doživljavaju kao fikciju, Hrvati se pitaju koliko su vjerodostojne turske serije. Od kako se počeo emitirati “Sulejman Veličanstveni” mnogo je Hrvata koji pitaju veleposlanika “Stoji li turska vlada iza serija? Diktiraju li producentima u kakvom će svjetlu Tursku pokazati svijetu?” 

- Odgovaram im da politika nema nikakve veze ni s jednom od serija. Sve kad bi i htjeli sugerirati, ne bi mogli. Pravi dokaz za to je upravo ‘Sulejman’, serija oko koje i u Turskoj postoje različita mišljenja. Premijer Recep Tayyip Erdogan je kritizira, a to je najbolji dokaz da turska vlada nema utjecaj na produkciju – kaže Özügergin. 

Oko 75 milijuna ljudi, dodaje, ne mogu imati isto viđenje oko bilo čega. Divna je stvar, smatra, što se u Turskoj slobodno polemizira, ljudi glasno iznose svoja mišljenja.

>>> Više pročitajte u 24sata Expressu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina