News

Komentari 1

Turska: Sporazum o izvozu žita bit će potpisan idući tjedan

Turska: Sporazum o izvozu žita bit će potpisan idući tjedan

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u srijedu nakon trostranog sastanka Rusije, Ukrajine i Turske da je "važan" korak postignut prema izvozu žita iz crnomorskih luka

A Ankara očekuje da sporazum bude potpisan idućeg tjedna.

"Sljedeći tjedan, nadamo se, imat ćemo konačni sporazum. No ističem, još treba mnogo dobre volje i preuzimanja obveza svih strana", rekao je Guterres novinarima u New Yorku po završetku sastanka održanog u Istanbulu između izaslanstva Ukrajine, Turske i UN-a.

"Pred nama je još dug put", rekao je Guterres kako prenosi agencija Reuters.

Razgovori između dužnosnika Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a o obnovi izvoza žita preko crnomorskih luka koje su blokirane zbog ruske agresije na Ukrajinu završili su sporazumom o osnutku koordinacijskog centra koji bi se trebao skrbiti za sigurnost putova, rekao je turski ministar obrane.

Sporazum će biti potpisan idući tjedan kada se sve strane ponovno sastanu, rekao je u srijedu ministar Hulusi Akar.

Strane su se dogovorile da će obavljati zajedničke kontrole radi provjere žita u lukama, dodao je turski ministar.

Najava obnove izvoza preko velike crnomorske luke Odese ulijeva malo optimizma u vrijeme kada se globalna kriza hrane pogoršava.

Sporazum o kojem Guterres i njegovi pomoćnici pregovaraju dulje od dva mjeseca trebao bi omogućiti da se preko crnomorske luke izveze 20 milijuna tona žitarica uskladištenih u ukrajinskim silosima, među kojima u Odesi te također olakšati Rusiji, kojoj je zapad zbog agresije nametnuo sankcije, izvoz njezinih žitarica i gnojiva.

Moskva tvrdi da sankcije Europske unije i SAD-a priječe njezin izvoz, no Bruxelles i Washington opovrgavaju to tvrdeći da se sankcije ne odnose na hranu.

Zapravo sankcije imaju neizravne posljedice zbog plaćanja putem banaka, osiguranja i logistike.

Ukrajina je jedna od glavnih svjetskih izvoznica pšenice i drugih žitarica. Zapravo je to bio prvi susret predstavnika Ukrajine i Rusije od kraja ožujka.

Diplomati kažu da će se evakuacija ukrajinskih žitarica putem Crnog mora odvijati sigurnim koridorima.

Prekid vatre u tim zonama morat će se poštovati, a turski komercijalni brodovi bit će pretraživani i činit će to predstavnici UN-a kako bi se umirilo Rusiju koja strahuje da bi se tim brodovima moglo prevoziti oružje za Ukrajinu.

Razminiranje neće biti nužno, tvrde izvori i navode da postoje morski putovi koji nisu minirani.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE<<<

Najčitaniji članci