News

Komentari 16

Turska vojska srušila sirijski helikopter jer je prešao granicu

Turska vojska srušila sirijski helikopter jer je prešao granicu

Sirijska vojska priznala je da je helikopter nakratko prešao u turski zračni prostor za vrijeme nadzora terorista koji su se kretali uz granicu. Turska je protivnik Assada

Turske su vlasti izvijestile kako su njihovi zrakoplovi u ponedjeljak srušio sirijski helikopter nakon što je prešao u turski zračni prostor, prenosi Reuters. Dva zrakoplova F-16 srušila su helikopter Mi-17 kod granice uz južnu provinciju Hatay nakon upozorenja da se približio turskom zračnom prostoru.

Sirija je reakciju nazvala brzopletom te optužila Tursku za pokušaj eskalacije napetosti uz granicu. Sirijska vojska priznala je da je helikopter nakratko prešao u turski zračni prostor za vrijeme nadzora terorista koji su se kretali uz granicu. Međutim, Sirijci tvrde da je helikopter bio na povratku kada je srušen.

Turska je jedna od oštrijih protivnika režima Bashara al-Assada i zagovara vojnu intervenciju u Siriji.

Zamjenik premijera Turske Bulent Arinc rekao je da je helikopter ušao dva kilometra u turski zračni prostor blizu grada Yayladagija. Helikopter je pao na sirijski teritorij.

- Turska definitivno neće dozvoliti nikakvo kršenje svojih granica... Do kraja ćemo braniti svoje granice i sigurnost svog naroda - rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu novinarima u Parizu, gdje je s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, te britanskim i francuskim ministrima poslova Williamom Hagueom i Laurentom Fabiusom raspravljao o Siriji.

- Nitko se više neće usuditi kršiti turske granice na bilo koji način - dodao je Davutoglu.

Najčitaniji članci