Obavijesti

News

Komentari 3

Tutankamonova "glava" na dražbi prodana za 5,3 mil. eura

Bivši egipatski ministar za starine Zahi Hawass rekao je u telefonskoj izjavi za AFP iz Kaira kako je ta skulptura izgleda "ukradena" 70-ih godina iz kompleksa hramova u Karnaku sjeverno od Luksora

VIDEO

Tri tisuće godina stara skulptura glave egipatskog dječaka-kralja Tutankamona prodana je na dražbi u Londonu za 5,3 milijuna eura unatoč žestokom protivljenju Kaira.

Aukcijska kuća Christie's prodala je u četvrtak 28,5 centimetara veliku skulpturu izrađenu od kamena kvarcita za 4,746,250 funti (5,290,000 eura) na jednoj od njezinih najkontroverznijih dražbi.

Podaci o kupcu nisu otkriveni.

Lijepo isklesano lice slavnog faraona dolazi iz privatne kolekcije Resandro, jedne od najpoznatijih svjetskih privatnih kolekcija egipatske umjetnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gnjevni egipatski političari tražili su zaustavljanje prodaje i povrat skulpture. Dvanaestak prosvjednika mahalo je egipatskim zastavama i držalo plakate s natpisima "Zaustavite trgovinu krijumčarenim antikvitetima" ispred britanske aukcijske kuće u Londonu.

"Ovo se ne bi smjelo držati kod kuće. To treba biti u muzeju", rekao je egipatski državljanin Magda Sakr za France Presse.

"To je povijest. To je jedan od naših najpoznatijih kraljeva", kazao je taj 50-godišnjak.

Egipatsko ministarstvo za starine priopćilo je da će održati posebni sastanak početkom idućeg tjedna kako bi razmotrilo sljedeće korake.

"Egipatska vlada poduzet će sve potrebne mjere kako bi povratila egipatske starine koje su ilegalno izašle iz Egipta", navodi se u priopćenju.

Ukradena iz Karnaka

Bivši egipatski ministar za starine Zahi Hawass rekao je u telefonskoj izjavi za AFP iz Kaira kako je ta skulptura izgleda "ukradena" 70-ih godina iz kompleksa hramova u Karnaku sjeverno od Luksora.

"Mislimo da je izašla iz Egipta nakon 1970. jer su u to vrijeme ukradeni drugi artefakti iz hrama u Karnaku", rekao je Hawass.

Egipatsko ministarstvo ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je od britanskog Foreign Officea i UNSECO-a da zaustavi prodaju.

Međutim, takve intervencije su rijetke i rade se samo kada postoje jasni dokazi da je sporno da je prodavatelj legitimno došao u posjed predmeta.

Christie's je tvrdio da Egipat nikada prije nije izražavao takvu zabrinutost zbog predmeta za čije se postojanje "dobro znalo i koji je bio javno izložen" godinama.

Taj artefakt "nije i nije bio predmet istrage", navodi Christie's.

'Jasno vlasništvo'

Vjeruje se da je Tutankamon postao faraon kao devetogodišnjak i da je umro deset godina kasnije.

Njegova vladavina vjerojatno bi prošla nezamijećeno da 1922. Britanac Howard Carter nije otkrio njegovu gotovo netaknutu grobnicu.

To veliko otkriće oživjelo je zanimanje za drevni Egipat. Naknadno su krenule bitke oko vlasništva nad kulturnim remek-djelima iskopanim u kolonijalno doba.

Kairo je uspio povratiti stotine opljačkanih i ukradenih artefakata surađujući s aukcijskim kućama i međunarodnim skupinama za kulturu.

Međutim, nikada nije uspio dokazati da je Tutankamonova bista ilegalno nabavljena.

Christie's je rekao za AFP da "ne bi prodao nije djelo koje nema jasnog vlasnika".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu