Obavijesti

News

Komentari 88

Tužba stigla do Strasbourga: Mi smo 350 metara od smeća!

Tužba stigla do Strasbourga: Mi smo 350 metara od smeća!
6

Zbog smrada sa odlagališa otpada Jakuševac, obitelj Turković se odlučila na tužbu koja je došla sve do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Ne misle odustati...

VIDEO

Obitelj Turković samo je jedna u nizu obitelji kojima smeta dugogodišnji smrad smeća iz zagrebačkog odlagališta Jakuševac. Povodom toga odlučili su se za tužbu koja je dospjela do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Mještani se žale na kiseli miris koji dolazi sa odlagališta do njihovih kuća, pogotovo za vrijeme ljetnih vrućina kad je miris gotovo nepodnošljiv. Kako navode mještani, brinu se za zdravlje svojih bližnjih, te za njihov urod koji imaju na zemljištu ispred svojih kuća, koje je još bliže otpadu.

Europski propis određuje da odlagalište treba biti najmanje udaljeno 500 metara od objekta stanovanja, dok obitelj Turković tvrdi da je od njihove kuće udaljeno samo 350 metara

Jakusevac_Tuzba

Susjedi su upoznati sa situacijom, te misle da su napravili pravu stvar. Iako svi dijele isto mišljenje nitko nije pomišljao na to jer takav pothvat ne bi urodio plodom. Kako navode, već dugi niz godina bore se za svoju kvalitetu života te ni policija ni Ministarstvo zaštite okoliša nisu ništa poduzeli.

Predsjednica mjesnog odbora Renata Bedeković (51) divi se hrabrosti i odlučnosti obitelji Turković. Smatra da je to izuzetno dobar pothvat, te ih u potpunosti podržava što su se odlučili za taj korak, kao što bi i podržavala i ostale mještane da su se odlučili na isto.

Također, ističe kako je bivši predsjednik mjesnog odbora Ratko Bedeković medijima naglašavao bitnost rješavanja problema oko odlagališta Jakuševac, no nikada nije poduzeo određene mjere. Smatra da se treba sastaviti mjesni odbor za sve mještane Tišinske ulice i razgovarati te pronaći rješenje za bitni problem koji je zastupljen već više od 20 godina te mu se ne nadzire kraj.

Jakusevac_Tuzba

Iako mještani svaki mjesec dobivaju prihod od 400 kuna za kvalitetno življenje, smatraju da to nije dovoljno. Većina u okolici svoje kuće imaju vrtove sa raznim voćem i povrćem, te je zbog toga njihova kvaliteta upitna.

Predsjednica mjesnog odbora je spomenula kako i ona sama ima vrt na kojem uzgaja češnjak za kojeg je hitjela saznati njegovu kvalitetu te je primjerak odnijela na analizu koju je platila 1500 kuna. Upravo zbog te cijene smatra da većina mještana nema dovoljno sredstava za plaćanje te analize za sav njihov urod. Iako se između smetlišta i kuća mještana nalazi postaja za mjerenje štetnih tvari predsjednica mjesnog odbora misli kako bi se trebali više fokusirati na mjerenje količine žive i metala.

Jakusevac_Tuzba

Ono čemu se najviše nada je to da će se ispuniti obećanje gradonačelnika Milana Bandića koji joj je rekao da bi se do 31.12.2018. godine odlagalište trebalo zatvoriti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...