Obavijesti

News

Komentari 157

"Ratko Mladić je bio ključna figura u masakru u Srebrenici"

"Ratko Mladić je bio ključna figura u masakru u Srebrenici"
1

Argumente Mladićeve obrane Tiger je nazvao smiješnim i besmislenim te dodao kako su Mladića pokušali prikazati kao mladog i neodlučnog časnika koji je imao manje važnu ulogu

VIDEO

Tužiteljstvo Haškog suda danas je u završnoj riječi na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za najgore zločine u Europi od Drugog svjetskog rata, iznijelo da je on bio ključni akter masakra nad muslimanima u Srebrenici i udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem da se nasilno stvori srpska država u velikim dijelovima BiH. 

Tužitelj Alan Tiger se osvrnuo na povijesne događaje koji su prethodili ratu te naveo kako je Mladić bio zaslužan za plan koji je kako je naveo, imao za cilj radikalno izmijeniti demografsku sliku dijelova BiH.

On je u završnoj riječi naveo da je general Mladić imao isključivo zapovjedništvo u VRS, da nikome nije odgovarao, i da je samim tim 'odgovoran za sve ono što se dogodilo s nesrpskim stanovništvom'.

- Ono što se događalo u općini za općinom nije nasumična posljedica vojne kampanje, već njena prava svrha - rekao je Tiger, prenosi agencija Tanjug. 

Kako je naglasio, 'etničko čišćenje nije bilo posljedica vojne kampanje, već njen cilj', prenio je AFP. 

Argumente Mladićeve obrane Tiger je nazvao smiješnim i besmislenim te dodao kako su Mladića pokušali prikazati kao mladog i neodlučnog časnika koji je imao manje važnu ulogu. 

- Mladić je bio centralna figura u masakru 1995. godine nad tisućama muslimana u Srebrenici - rekao je tužitelj čije je riječi Mladić pažljivo slušao.  

Završna riječ tužilaštva planirana je i za utorak i srijedu, 6. i 7. prosinca, a obrana će svoje argumente iznositi od 9. do 13. prosinca. 

Svaka strana imat će po sat i pol za odgovor u četvrtak 15. prosinca.

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN (UNPROFOR) za taoce tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.

Za iste zločine Radovan Karadžić je pred ICTY nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.

U završnoj riječi započetoj u ponedjeljak tužiteljstvo ICTY će do srijede navoditi argumente kojima dokazuje sudjelovanje Mladića u ratnim zločinima, uključujući i genocid u Srebrenici kao najstrašniji zločin u Europi nakon 2. svjetskog rata, kada je u srpnju 1995. godine ubijeno oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i mladića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...