Obavijesti

News

Komentari 60

TV pretplata veća za dvije kune od ožujka, donijet će 20 mil. kn

TV pretplata veća za dvije kune od ožujka, donijet će 20 mil. kn
1

HRT je gubitke odlučio nadoknaditi povećanjem RTV pristojbe. Očekuju i da će se pozitivno riješiti spor s OIV te planiraju uštedjeti na zaposlenicima

VIDEO

Na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Programskog vijeća HRT-a s 12 glasova za i jednim suzdržanim prihvaćen je financijski plan za sljedeću godinu prema kojem će javna televizija biti u gubitku od sedam milijuna kuna. To im je drugi financijski plan, a prema prvom bili bi u gubitku od 100 milijuna kuna. HRT je gubitke odlučio nadoknaditi povećanjem tv pristojbe za dvije kune, što će im donijeti 20 milijuna kuna, smanjenjem izdataka za tvrtku Odašiljači i veze, preko koje emitiraju program, za 30 milijuna kuna, te uštedom na vlastitim zaposlenicima u iznosu od 43 milijuna kuna. Povećanje pristojbe, koje je, ističu HRT-ovci, zapravo usklađivanje s porastom prosječne plaće u protekloj godini, trebalo bi biti u ožujku. Po zakonu iznos za HRT-ovu pristojbu iznosi 1,5 posto prosječne plaće. S tvrtkom Odašiljači i veze HRT je već sad u sporu jer im oni već godinu dana šalju fakture koje uključuju i analogno emitiranje iako su u potpunosti prešli na digitalno emitiranje koje je znatno jeftinije. HRT očekuje pozitivan ishod tog spora i potpisivanje novog ugovora. Tvrtki Odašiljači i veze HRT sad daje 140 milijuna kuna godišnje. 

Predstavnik HRT-ovih zaposlenika Nikola Bonačić prigovorio je upravi što ih nisu obavijestili i konzultirali oko uštede od 43 milijuna kuna na zaposlenicima. Plan predviđa smanjenje plaća i materijalnih prava zaposlenika od 10 posto.

- Jako smo nezadovoljni. Netko tko ima plaću od tri ili četiri tisuće kuna teško će podnijeti smanjenje od 10 posto. Ne mogu jamčiti socijalni mir ako će se ići na plaće – rekao je Bonačić. Predsjednica Nadzornog odbora Silvija Luks, koja je jedina bila suzdržana pri izglasavanje plana, kazala je da zaposlenici s pravom spominju socijalne nemire, a takvo stanje, istaknula je, ne bi bilo dobro za cijelu javnost. - Financijski plan ukupno je težak 1,4 milijarde kuna, od čega 400 ide na program a milijarda odlazi negdje drugdje. Sindikati se s pravom pitaju gdje – rekla je Luks. Predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac rekao je da razumije nezadovoljstvo zaposlenika, ali da javna televizija da sredstvima koje ima jednostavno više ne može izdržati sve izdatke. Zaposlenicima HRT-a se ipak ne bi trebale smanjivati plaće, već prava iz kolektivnog ugovora, o čemu će uprava i zaposlenici još pregovarati. HRT je zbog stupanja na snagu zakona po kojem im se ograničava reklamno vrijeme prisiljen stezati remen od lani. Tad im je u udarnom terminu (od 18 do 22 sata) dozvoljeno vrijeme za reklame smanjeno s devet na šest minuta po satu, zbog čega su im u 2011. prihodi bili manji 30 milijuna kuna. Početkom ovog mjeseca reklamno vrijeme u udarnom terminu smanjeno im je sa šest na četiri minute, zbog čega će HRT u 2012. prema planu imati još 41 milijun kuna manje. Znatna stavka su i Olimpijske igre, čije će prenošenje HRT koštati 40 milijuna kuna. Programsko vijeće i Nadzorni odbor na sjednici su potvrdili izbor Duška Radića za glavnog urednika Hrvatskog radija. 

Hloverku će maknuti s ekrana?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u poslao je članovima Programskog vijeća dopis u kojem traže da Hloverka Novak Srzić više ne bude na ekranu.  Paradoksalno je, ističu, da Hloverka vodi emisije o korupciji dok istovremeno HRT-ove novinare USKOK i DORH ispituju o optužbama za korupciju protiv nje. Hloverku se, dodaju, već godinama optužuje za korupciju i sukob interesa, a optužbe su dobile na težini nakon nedavnog iskaza Vladimira Šelebaja. 

- Ime Hloverke Novak Srzić spomenuto je neki dan u aferi Fimi medije. Ne bi trebala biti u emisijama dok se ta situacija ne razjasni. To je pitanje dobrog ukusa. S obzirom na Hloverkino iskustvo, trebala bi se sama povući – kazao je vijećnik Ivo Goldstein, a Silvija Luks složila se s njim, kao i predsjednica Programskog vijeća Nada Zgrabljić Rotar. 

- Primili smo na znanje sve u vezi Hloverke pa ćemo naći najbolje rješenje- rekao je glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević. Predsjednica HND-ovog ogranka Gojan rekla je kako glavni urednik sad ima sluha za problem Hloverke i očekuje da će se situacija riješiti još danas.

- Kad se to razjasni, onda ću se ja maknuti s ekrana. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže da je kriv. To su načela pravne države – odgovorila je Hloverka Novak-Srzić na optužbe ogranka HND-a pri HRT-u.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina