Obavijesti

News

Komentari 10

Tvrdio da ga truju, zahtjev za odštetu spustio zbog čuvarice

Tvrdio da ga truju, zahtjev za odštetu spustio zbog čuvarice
12

Vojislav Šešelj je u Haagu štrajkao glađu, vrijeđao, psovao, svađao se zbog branitelja, slavio obljetnice, pisao knjige, ali je navodno i naručio ubojstvo...

VIDEO

Sutra krećem na put do konačne pobjede. Misle da će meni suditi, tamo u Haagu, ali ja ću suditi Amerikancima i NATO-u. Nitko ne može pobijediti srpsku nacionalnu ideju, izjavio je Vojislav Šešelj (57) i otišao u Haag. Iako je to bilo 2003. suđenje mu je počelo tek četiri godine kasnije. Početak suđenja je 'kasnio' jer je Šešelj najprije štrajkao glađu i odbijao doći u sudnicu. Kasnije se nisu mogli složiti niti oko toga tko će Šešelja zastupati. Sud mu je htio nametnuti branitelja, a on je tražio da se brani sam. Rekao je i kako ne želi da ga zastupa odvjetnik s 'ptičjim gnijezdom na glavi' odnosno britanski odvjetnik David Hooper koji je nosio tradicionalnu vlasulju. Na kraju su Šešelju, koji je profesor prava, dopustili da se brani sam pa je suđenje konačno počelo 7. studenog 2007. godine. Tijekom suđenja Šešelj je često vrijeđao, provocirao i psovao. Na suđenju je i iznio nekoliko 'zanimljivih' tezi pa je rekao i da "Možete vi mene optužiti za sve zločine koji su počinjeni u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, ja ću se obraniti i dokazati da je za sve kriv papa Ivan Pavao II". Tvrdio je naime da je Vatikan zločinačka organizacija koja je od Srba katolika stvorila Hrvate. Tvrdio je i da ga u Haagu truju. Jednom je proveo 17 sati u samici jer nije htio ruke namazati kremom u kojoj je, kako je tvrdio 'nepoznata kemikalija'. Za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva htio je nositi dres reprezentacije Srbije u pritvoru no tu su mu želju odbili. Sucima i tužiteljima je htio podijeliti primjerke svoje knjige i rekao im je da će im u stanci napisati posvetu. Mediji su pisali i kako je u pritvoru velikom feštom proslavio šestu godinu zatočeništva. Na janjetinu je pozvao vođu srbijanske pobune u Hrvatskoj Milana Martića, Radovana Karadžića, glavnog kreatora istrebljenja nesrpskih naroda iz dijelova BIH, Zdravka Tolimira, koji je tijekom rata bio desna ruka Ratka Mladića i jedan od najodgovornijih za genocid u Srebrenici, Momčila Krajišnika, predsjednika parlamenta bosanskih Srba osuđenog na 27 godina zatvora zbog ratnih zločina, Milu Mrkšića, koji je proglašen krivim za smrt 260 ljudi nakon pada Vukovara te Johana Tarčulovskog, Makedonca osuđenog na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Albancima. Uz janjetinu Šešelj je naručio luk, rajčice, pet vrsta turskih kolača, bezalkoholno pivo, bezalkoholno vino i Coca-Colu. 

Objavio imena 11 zaštićenih svjedoka

Šešelju su jednom prilikom svjedočenje prekinuli zbog besmislenosti. Kaznili su ga s 15 mjeseci zbog nepoštivanja Suda, sude mu dodatno i jer je u svojoj knjizi objavio imena 11 zaštićenih svjedoka, a suđenje su mu jednom prekinuli zbog zastrašivanja svjedoka. U pritvoru su ga operirali zbog problema sa srcem, a onda je tvrdio kako mu žele 'u srcu spaliti centar za ljubav'. 

- Provući će mi kateter kroz prst na nozi, a onda će mi laserom nešto spaliti u srcu. Neki kažu da će to biti centar za ljubav, tako da će mi ostati samo mržnja prema Haškom tribunalu, prema NATO-u, SAD i EU - rekao je tada Šešelj. Nekoliko puta je tvrdio kako ima ozbiljnih zdravstvenih problema, a liječnici su odgovarali da nije teško bolestan već da je gojazan, da ima masnu jetru i povišeni tlak. Jednom je čak liječnika obio zbog njegove nacionalnosti. Suce je šokirao i izjavama tipa kako je 'neuništiv' i 'kako će takav biti do kraja' te poručivši da će se držati 'veličanstvenog mišljenja sjevernokorejskog vođe Kima Jonga Ila, da onaj tko se iskreno bori za pravdu i istinu mora biti spreman na žrtve'. Požalio se i da mu tajništvo Suda pokušava zatvoriti web stranicu, na kojoj su također objavljeni povjerljivi podaci o identitetu svjedoka tužiteljstva, pa je najavio da će se, u slučaju da mu ugase stranicu, javiti 'svojim prijateljima sjevernokorejskom vođi Kimu Jongu Ilu, predsjedniku Venezuele Hugu Chavezu ili iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžadu' da mu pomognu.

- Mene možete ubiti, ali moju stranicu ne možete uništiti - zaključio je tada Šešelj.

Zbog zgodne čuvarice spustio odštetu na 10 mil. eura

Na ročištu u ožujku ove godine Vojislava Šešelja je čuvala mlada čuvarica koja ga je očito oraspoložila pa je zahtjev za odšetu s prvobitnih 100 milijuna eura spustio na deset. Čuvarici je cijelo vrijeme dijelio komplimente no ona ga očito nije razumijela. Član njegovog pravnog tima rekao je kako se Šešelj nije zaljubio nego da mu se svidjelo što pored njega prvi put nisu namrgođeni, muški stražari. Dodao je i kako je Šešelj odan svojoj supruzi Jadranki. 

Kora od banane i potezanje pištolja

Mediji su pisali kako je Šešelj potezao pištolj na taksiste i studente tijekom demonstracija 1992. Pisalo se i o tome kako je sudjelovao u tučnjavama sa zaštitarima u Skupštini Srbije pa su ga nekoliko puta nosili iz dvorane. Nakon jednog duela na TV-u njegov je tjelohranitelj, pisali su srbijanski mediji, istukao odvjetnika Nikolu Barovića. Šešelj je tada tvrdio kako je on Barovića malo gurnuo, a onda se odvjetnik okliznuo na koru od banane. Na optužbe da ga je istukao njegov tjelohranitelj Šešelj je rekao kako je Barović pao na glavu pa ne zna što govori.

Naručio ubojstvo Đinđića i Nikolića?

Vojislav Šešelj je u Haag otišao 23. veljače 2003., a premijera Zorana Ðinđica ubili su 12. ožujka iste godine. Šešelj je kada su ga saslušali u kolovozu 2003. u Haagu navodno rekao: 'Znao sam da se sprema vrlo krvav obračun, nisam znao da će biti ubijen Đinđić, ali sam znao da će pasti krvi do koljena'. Za ubojstvo Ðinđića Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović osuđeni su na po 40 godina zatvora. Šešelja se prvo sumnjičilo da je i on umješan u ubojstvo no dok je bio u Haagu te su sumnje odbačene. No prošle godine uhitili su Miloša Simovića, koji je bio visoko pozicioniran u 'zemunskom klanu' i to nakon okršaja sa Sretkom Kalinićem u Zagrebu. Simović je navodno potvrdio kako je Šešelj naručio ubojstvo Ðindića, zbog čega su vlasti, kako pišu mediji u Srbiji odlučile preispitati raniju odluku da odustanu od krivičnog gonjenja Šešelja. 

Blic je pisao i kako je Vojislav Šešelj, iz pritvora u Haagu, naredio Luki Bojoviću likvidaciju Tomislava Nikolića. Tomislav Nikolić bio je Šešeljev suradnik i potpredsjednik Srpske radikalne stranke. Kasnije su se razišli, a Nikolić je osnovao novu stranku. Šešelj je pak nakon napisa o naručenoj likvidaciji tužio Nikolića za klevetu. O tome da je Šešelj navodno naručio ubojstvo Nikolića raspitivao se i Haški sud. 

Izvori za članak: 24sata, Blic, Kurir, Sutra.ba


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.