Obavijesti

News

Komentari 559

Tvrtka Tomislava Karamarka pisala je analize za INA-u?

Tvrtka Tomislava Karamarka pisala je analize za INA-u?
3

Nakon što je procurilo u javnost da je supruga Ana imala ugovor s Petrovićevom tvrtkom, sad je Nacional objavio i dokumente koji pokazuju da je Karamarkova bivša tvrtka Soboli radila za Inu

VIDEO

Tijekom cijele karijere uvijek sam strogo odvajao poslovno i privatno. Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade, tako je branio svoje prijateljstvo s Josipom Petrovićem, koji radi za mađarski MOL.

Nakon što je prvo procurilo u javnost da je njegova supruga Ana imala ugovor s Petrovićevom tvrtkom, sad je tjednik Nacional objavio i dokumente koji pokazuju da je Karamarkova bivša tvrtka Soboli radila za Inu i, navodno, slala direktno Petroviću povjerljive analize. Soboli se bavio analizom i prikupljanjem podatataka koji su očito Ini trebali poslužiti za analizu energetskog sektora u regiji. Sadržaj svih dokumenata je označen kao povjerljiv ili vrlo povjerljiv pa ga nećemo objavljivati.

Na četiri od pet analiza koje je Soboli radio dopisano je da ih treba otvoriti osobno Josip Petrović, a to implicira da su direktno s njim komunicirali i poslovno surađivali. Petrović je od 2004. do 2011. godine bio član uprave Ine s hrvatske strane jer je mađarski MOL već tada kupio četvrtinu naftne kompanije.

Iako on negira prijateljstvo s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, u energetskim krugovima i Ini kažu da ga je upravo Sanader progurao na to mjesto. Čim je Petrović smijenjen s mjesta člana uprave, MOL ga je angažirao da radi za njih, iako je to ugovor koji je imao u Ini zabranjivao.

Analize su slane u ožujku 2005. godine, ali nije poznato kad je suradnja Ine, Petrovića i Sobolija, kojem je dvije godine na čelu bio Karamarko, zaista i počela.

Tomislav Karamarko je u prosincu 2004. godine otišao s mjesta direktora tvrtke i postao ravnatelj tadašnje Protuobavještajne agencije (POA). No i dalje je ostao suvlasnik Sobolija, iako je rekao da je svoje udjele prenio na odvjetnički ured kako ne bi bio u sukobu interesa.

Petrović nam kaže kako su sve to objede koje više ne želi komentirati.

- Kako sam ja mogao angažirati Soboli, pa postoji uprava Ine. O čemu pričamo? Sve su to neistine i ne želim ništa o tome komentirati - rekao nam je Petrović kad smo ga nazvali.

Inu smo također pitali od kada do kada je trajala suradnja s tvrtkom Soboli i za što su ih točno angažirali. Ako je ugovor potpisan prije sredine prosinca 2004. godine, to znači da ga je kao direktor potpisao direktno Tomislav Karamarko. Međutim, do zaključenja broja iz Ine nam nisu nam odgovorili u kojem razdoblju je suradnja trajala.

Iako smo i preko glasnogovornika HDZ-a pitali hoće li Karamarko dati svoj komentar na ove najnovije dokumente, do zaključenja broja nije bilo odgovora. Podsjetimo, ranije je Karamarko izjavio da Petrovića poznaje još od 1991. godine iz Košarkaškog kluba Zagreb i da, iako su prijatelji, uvijek odvaja poslovno od privatnoga. Stare veze iz Sobolija Karamarko ne zaboravlja, pa je za savjetnika u Vladu uzeo Ivana Baketu, nekadašnjeg partnera iz Sobolija.

Karamarko je pod lupom Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa jer je Hrvatska u sporu s MOL-om u dvije arbitraže oko Ine. Njegova supruga Ana Karamarko je barem tri godine radila za Petrovića, koji je njihov konzultant i lobist.

Isplaćeno joj je između pola i milijun kuna, zavisno otkad je trajala suradnja. Karamarkovi se brane da je ugovor raskinut 31. 12. 2015. godine i da zbog toga Tomislav Karamarko nije mogao biti u sukobu interesa.

Povjerenstvu će morati dostaviti sve dokumente i ugovore i Ana Karamarko i Josip Petrović, a mora se očitovati i Karamarko.

Odluka povjerenstva će vjerojatno doći nakon glasanja o smjeni Karamarka u Saboru. Pokrenuo ju je SDP jer smatra da Tomislav Karamarko više ne može biti objektivan u odlučivanju o sudbini Ine i sporu s MOL-om. I dio Mosta glasat će za smjenu Karamarka.    

Pokojni Željko Malnar bio je partner s Karamarkom    

Karamarko i četiri partnera osnovali su Soboli 2002. Karamarko ju je vodio do kraja 2004. Partneri su bili i pokojni Željko Malnar, Zoran Cvrk, Dragan Škrtić, Zoran Cvrk te Ivan Baket.     

Policija odbila prijavu protiv Sobolija nakon pet godina

Ugovore Sobolija i javnih tvrtki teške više od 20 milijuna prijavilo je 2011. godine Partnerstvo za društveni razvoj. Uskok ih je tek proljetos odbacio nakon pet godina izvida.     

Drimia radila za Petrovića, a radi i za Gavrilovića

Osim za tvrtku Josipa Petrovića, Drimia Ane Karamarko radi i za Gavrilovića, koji tuži državu za odštetu od gotovo 1,5 milijardi kuna.     

Petroviću i sin radi u MOL-u 

Petrović za svoje usluge od MOL-a dobiva mjesečno oko 110.000 kuna i bonuse. Od siječnja ove godine i sin Krešimir mu je zaposlen u MOL-u kao jedan od menadžera.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 559
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature