Obavijesti

News

Komentari 62

Evo što muči naše zastupnike: Jako skupa kava i fiš paprikaš

Evo što muči naše zastupnike: Jako skupa kava i fiš paprikaš
10

Na početku sjednice Šprem je pokušao u dnevni red uvrstiti hitne zakone, no HDZ je bojkotirao glasovanje, pa se po prvi puta novoj vlasti dogodilo da nema kvoruma

VIDEO

Na početku sjednice Hrvatskog sabora u srijedu predsjedavajući Boris Šprem predložio je dopunu dnevnog reda sa četiri nove točke. U ime Kluba zastupnika HDZ-a usprotivila se Jadranka Kosor. Podržala je uvrštenje Zakona, kojim se područje sigurnosti deterdženata usklađuje u Hrvatskoj s EU, ali ne i ostala tri prijedloga.

- Protivim se uvrštenju po hitnoj proceduri ostala tri prijedloga zakona. Zašto u hitni postupak mora izmjena zakona kojim se utvrđuje da je groblje ograđeni prostor zemljišta na kojem se nalaze grobna mjesta - pitala je Kosor i zatražila da se hitna procedura povuče. Pridružio joj se Nikola Vuljanić, zastupnik Hrvatskih laburista s pitanjem "kad ćemo raspravljati o nekom zakonu u redovnoj proceduri?"

Dobacili Špremu da se popravio, a on odgovorio: Nisam, ja sam uvijek bio takav! 

- Sad ću vas, vjerojatno, iznenaditi - ubacio se predsjednik Sabora Boris Šprem: 

- Ja sam se hitnom postupku protivio i kad ste vi u proceduru slali zakone po hitnom postupku. Zato ću i ja od Vlade tražiti da što je više moguće zakonskih prijedloga ide u redovnu proceduru, a da se za hitnu proceduru piše posebno obrazloženje. 

- Popravili ste se - dobacio je netko od zastupnika, a Šprem je odgovorio: - Nisam, ja sam uvijek bio takav!

Ipak, nakon što je utvrđen kvorum, osim Zakona o detrdžentima, na dnevni red su uvršteni još i prijedlozi Zakona o državnim službenicima i Registru Vijeća, kordinaciji vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina. Prije glasovanja o četvrtoj točki, Zakonu o grobljima, sabornicu su napustili Hrvatski laburisti i zastupnici HDZ-a.

- Nemamo kvorum za izglasavanje ove točke - zaključio je Šprem.

Zastupnici su u srijedu raspravljali o godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za 2010. godinu. Prijedlog je obrazložila Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Spevec: Europa financira AZTN gotovo kao i Hrvatska

- Izvješće sadrži aktivnosti Agencije vezane za kontrolu ponašanja poduzetnika na tržištu te kontrolu dodjele državnih potpora. Uz to u Izvješću su aktivnosti vezane za pregovore s EU osobito u pogavlju 8. tržišno natjecanje - rekla je Spevec te dodala kako je u Agenciji zaposleno 45 ljudi. Proračun Agencije za 2010. bio je 16,7 milijuna kuna.

- Iz europskih fondova privukli smo 50 milijuna kuna što znači da nas Europa financira gotovo kao i Hrvatska - pojasnila je Spevec.

U Izvješću se navodi i da su u 2010. propisi o zaštiti tržišnog natjecanja još uvijek predstavljali relativno novu granu prava u Hrvatskoj, te da je potrebno vremena da uloga Agencije, njezine ovlasti i način rada zažive u praksi. 

Ističe se kako je hrvatskim poduzetnicima ipak potrebno vremena za prilagodbu na nove načine poslovanja, pri čemu moraju znati odgovoriti na izazove te iskoristiti prednosti zajedničkog europskog tržišta na koje Hrvatska izlazi pristupanjem u EU.

Zastupnici raspravljali o cijenama kave i fiš paprikaša

Zastupnici su na sjednici u srijedu raspravljali o kavi i fiš paprikašu. Nakon što se Davor Bernardić (SDP) dotakao marži te kao primjer naveo kavu, koja u različitim gradovima košta različito, zastupnici su se 'uhvatili' kave. Govorili su gdje je i piju i koliko je plaćaju. Izjasnio se i HDSSB-ovac Boro Grubišić.

- Popio sam kavu na zagrebačkom Kennedyjevom trgu i platio je sedam kuna,  jednako kao i u Slavonskom Brodu na Korzu - rekao je Grubišić, a raspravu o kavi pokušao je završiti predsjedavajući Josip Leko.

- Nije zdravo piti kavu - poručio je Leko, a potom se vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) dotakao fiš paprikaša.

- Na Stradunu u Dubrovniku popio sam kavu i to je cijena jedne procije fiš paprikaša u Vukovaru. Neću vas odgovarati ili pozivati da idete na Stradun, idite gdje god hoćete, ali dođite u Vukovar na fiš paprikaš, jer nije tako skupo kao što se govori o Vukovaru, bar što se fiša tiče - rekao je Sabo.

O državnim potporama za 2010.

Nakon što su zaključili raspravu o izvješću Agencije, zastupnici raspravljaju o izvješću o državnim potporama za 2010. godinu.

- Ne treba biti Sherlock Holmes da otkriješ kako netko vozi auto od milijun kuna, a nigdje ne radi. Takvih ima, takav je bio bivši premijer. Kako to mogu tvrditi? Pa zato što ima više. Umjetnine, satovi, nabrajao je laburist Boris Vukšić govoreći o prijedlogu Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Predlagatelj je Klub zastupnika Hrvatskih laburista. Vukšić i Nikola Vuljanić rekli su kako im je žao da u sabornici nema nikog iz Vlade. Dok je na dnevnom redu bio njihov prijedlog, SDP-ovci su bili na sjednici Kluba te nisu bili u sabornici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C