Obavijesti

News

Komentari 92

Iz vašeg džepa u njihove kase: HDZ-u 22, a SDP-u 14 mil. kn

Iz vašeg džepa u njihove kase: HDZ-u  22, a SDP-u 14 mil. kn

Saborski Odbor za Ustav na početku saborskog zasjedanja jednoglasno i bez rasprave raspodijelio proračunski novca za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika. Dobit će dva milijuna kuna više nego lani.

VIDEO

Nakon saborskog aktualca sastao se Odbor za Ustav te kao i svake godine jednoglasno i bez rasprave potvrdio odluku o raspodjelu proračunskog novca za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika. U ovoj godini za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika osigurano je 58,51 milijun kuna što je dva milijuna kuna više nego lani kada su stranke i nezavisni zastupnici međusobno preraspodijelili 56,43 milijuna proračunskih kuna.

Novac se raspodjeljuje tako da se utvrdi jednak iznos za svakog zastupnika, s tim da se svaka stranka po zastupnici dobiva 10 posto više novca. Novac se strankama i nezavisnim zastupnicima raspodjeljuje ovisno o broju zastupnika koje su imali u trenutku konstituiranja Sabora. Iako je većina parlamentarnih stranaka izgubila zastupnike tijekom mandata, zbog navedenog pravila, dobit će novac i za one koju su ih po putu napustili.

Najviše novca dobit će HDZ i to 22,12 milijuna kuna za 46 zastupnika i 11 zastupnica. SDP-u će pripasti 14,65 milijuna kuna i to za 33 zastupnika i pet zastupnica.

Most će dobiti 5,44 milijuna kuna za 11 zastupnika i 3 zastupnice, a HNS 3,65 milijuna kuna za tri zastupnika i šest zastupnica dok će HSS-u pripasti 1,94 milijuna kuna za četiri zastupnika i jednu zastupnicu.

Živom zidu za tri zastupnika pripast će 1,14 milijuna kuna, a isti iznos ide IDS-u i SDSS-u. Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU koji su na dan konstituiranja mandata imali dva zastupnika dobit će po 761.422 kune, a HRAST, SNAGA, HDSSB, stranka Milana Bandića, HSLS, Narodna stranka - Reformisti, Abeceda demokracije te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 380.711 kuna, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola ima pravo na deset posto veću naknadu odnosno na 418.782 kune. 

Novac će se strankama i nezavisnim zastupnicima na račun isplaćivati tromjesečno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.