Obavijesti

News

Komentari 50

'Bajić mi nije rekao da pokreće istragu protiv Ive Sanadera'

'Bajić mi nije rekao da pokreće istragu protiv Ive Sanadera'
9

Tko je Bajić, kakav je ljudski i profesionalni profil glavnog državnog odvjetnika, neka su od pitanja na koja su gosti od 20 sati odgovarali u emisiji 24sataTV-a

VIDEO

Tko je uistinu Mladen Bajić, kakav je ljudski i profesionalni profil glavnog državnog odvjetnika koji je uspješno preživio dva predsjednika Republike i čak četiri hrvatska premijera, od kojih je najmoćnijeg od njih strpao u Remetinac, a u Saboru ga ovih dana podupiru i SDP i HDZ. O političkom usponu i radu Mladena Bajića u četvrtak u emisiji 24sataTV-a "60 minuta" koju vodi Tihomir Ladišić govorili su bivša premijerka Jadranka Kosor, SDP-ov saborski član odbora za pravosuđe Peđa Grbin i bivši carinski djelatnik koji danas zbog Bajića štrajka glađu, Robert Matijević.

Peđa Grbin rekao je kako s Mladenom Bajićem nije pričao te ga ni ne poznaje osobno. Ističe kako o njemu sudi na temelju onoga što je napisano i učinjeno te dodaje kako su oni kolege koji sudjeluju u državnoj vlasti. Bivša premijerka Jadranka Kosor rekla je kako je specifičnost njenog mandata bila u tome što su oni deblokirali pregovore i žestoko počeli pregovarati s Europskom unijom.

Morali smo zatvoriti Poglavlje 23, a u središtu toga je bilo pravosuđe u cjelini

- Morali smo zatvoriti Poglavlje 23, a u središtu toga je bilo pravosuđe u cjelini - kazala je Kosor. Kaže kako je DORH dio stupa vlasti te je neovisno tijelo, ali nije neovisno o interesima Hrvatske.

Robert Matijević istaknuo je kako je Bajiću donosio dokumente i informacije na temelju kojih je mogao provesti kvalitetne istrage, a to nikada nije napravio. istaknuo je kako štrajka glađu jer je prije tri tjedna vidio kako je Bajić podnio izvješće Nacionalnom vijeću, koje je "šećerna vodica". Kaže kako im se i sam javio, a od njih nije dobio nikakav odgovor.

- Molim samo da me prime da im predam te dokumente. Ako se pokaže da su dokumenti krivotvoreni i da je suprotno od onoga što ja tvrdim, ja sam spreman snositi sankcije. Slažem se s tim da sada nitko ne kontrolira rad državnog odvjetnika. Bajić se izdigao iz sistema te je postao čovjek sam za sebe te najmoćniji čovjek u državi. Mogu reći da on ne radi svoj posao. njegova kvazi borba protiv korupcije ne stoji. To sve bi se trebalo u Saboru raspraviti - rekao je Matijević. 

Slažem se s tim da sada nitko ne kontrolira rad državnog odvjetnika

Grbin je komentirao kako je dobio izvješće o radu DORH-a. Kaže kako to nije izvješće samo o radu Mladena Bajića nego cijele institucije. 

- Ne možemo govoriti o tome da nema kontrole. Nije Bajić taj koji piše optužnicu, koji daje tu optužnicu te drži uvodnu riječ u kaznenom postupku i utječe u radu suda. To rade državni odvjetnici. Bajić je samo jedna karika u nizu - rekao je Grbin. Komentirao je i kako SDP nije prije Bajića oštro kritizirao, niti ga sada oštro podržava. 

Jadranka Kosor komentirala je kako ju Bajić nije obavijestio da pokreće istragu protiv Sanadera. Kaže kako je dobila pismo kada je DORH donio odluku da Saboru pošalje upit o skidanju imuniteta Ivi Sanaderu, ali ističe kako je to i normalno. 

- Mislim da je to bilo u redu, jer Vlada odgovara Saboru i naravno da je normalno da je Sabor to prvi dobio. Ja mogu govoriti o svom mandatu, a nisam tražila da se mene obavještava o tome što DORH radi, niti sam od njih tražila da bilo što zaustavi ili stavi u ladicu - istaknula je Kosor. 

Nisam tražila da se mene obavještava o tome što DORH radi

Matijević je istaknuo kako ima dokaze da je Bajić stavljao "u ladicu" neke postupke, ali kaže kako ne zna kakvi su mu za to bili motivi. Dodaje kako želi samo da se u Hrvatskoj uvede termin odgovornosti. Ističe i kako je on Bajiću rekao da Mladen Barišić pere novac i to još 2008. godine, a afera Fimi media je pokrenuta tek 2010. godine. 

Bivša premijerka istaknula je i kako su nju istraživali zbog pitanja njenog stana dok je još bila premijerka te kaže kako su ju isti dan nazvali da im preda dokumentaciju. Kaže kako nije bilo nikakvih popuštanja zbog njene tadašnje pozicije. Kaže kako ih je samo zamolila da se u razumnom vremenu o svemu očituju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe