Obavijesti

News

Komentari 2

U Austriju tijekom vikenda stigao autobus pun siročadi

U Austriju tijekom vikenda stigao autobus pun siročadi

Prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova, nekoliko djece je odmah nakon ulaska u zemlju moralo biti liječeno na intenzivnoj njezi.

Nakon gotovo 40-satne vožnje preko Poljske i Češke u Austriju je tijekom vikenda pristigao autobus sa 79 siročadi i 28 njegovatelja iz Ukrajine. Prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova, nekoliko djece je odmah nakon ulaska u zemlju moralo biti liječeno na intenzivnoj njezi.

Austrijske vlasti podržale su evakuaciju nevladine organizacije "kleine Herzen" (Malo srce), koja, između ostalog, radi za djecu u Ukrajini i Rusiji.

Sada su bili smješteni u Burgauberg-Neudaubergu u južnom Gradišću. Ta općina je pristala osigurati smještaj i skrb za djecu te njihove skrbnike. Prema navodima ministarstva, u evakuaciju su bili uključeni generalni konzulat Austrije u poljskom gradu Krakówu i tim iz ureda vanjskih poslova, policijske specijalne jedinice Cobra i vojne jedinice Jagdkommandos. Djeca, od kojih su neka i teški invalidi, su u dobi od jedne do šest godina. Austrijski ured za migracije i sprečavanje trgovine ljudima je rekao kako je, zbog osjetljivosti ove ranjive skupine, sva dokumentacija djece iz Ukrajine poslana unaprijed i dodatno je kontrolirana pri dolasku djece. 

U Ukrajini 100.000 djece odrasta bez roditeljske skrbi. Uz primanja od oko 100 eura, mnogi roditelji imaju male šanse osigurati egzistenciju za svoju djecu. Mnogi roditelji su emigrirali u inozemstvo u nadi da će dobiti bolje prilike za posao, a djeca ostaju kod svojih često preopterećenih baka i djedova. Osim siromaštva, pothranjenosti i roditeljskog zanemarivanja, mnoga su djeca doživjela i beskućništvo i fizičko nasilje. Oni su među najranjivijima u osiromašenom društvu, a posebno u trenutnoj ratnoj situaciji.