Obavijesti

News

Komentari 7

U Beogradu je u petak završilo 22. Ministarsko vijeće OESS-a

U Beogradu je u petak završilo 22. Ministarsko vijeće OESS-a
4

Na konferenciji je sudjelovalo 44 ministra vanjskih poslova i 1700 delegata iz 57 država članica OESS-a, a jedna od ključnih tema bila je borba protiv terorizma

VIDEO

U Beogradu je kasno u petak završeno 22. Ministarsko vijeće Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), na kojem je unatoč dodatnom popodnevnom zasjedanju mimo uobičajenog protokola izostala suglasnost članica o nekoliko raspravljanih tema.

U završnom govoru predsjedavajući OESS-a ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je, da unatoč naporima i dobrim namjerama nije bilo moguće postići konsenzus o pojedinim pitanjima.

Ranije u petak neslužbeno je objavljeno da su postignute suglasnosti o temama koje se odnose na borbu protiv terorizma i borbu protiv prodaje narkotika te protiv ekstremizma među mladima, no, uz ostalo, nije usvojen dokument o slobodi okupljanja, izjašnjavanja i slobodi medija.

Završetkom 22. Ministarskog vijeća OESS-a službeno je završeno i jednogodišnje predsjedanje Srbije tom organizacijom koje preuzima Njemačka.

Na dvodnevnoj konferenciji sudjelovalo je 44 ministra vanjskih poslova i 1700 delegata iz 57 država članica OESS-a, a ključne su teme bile borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza, klimatske promjene, rusko-turski spor nakon rušenja ruskog vojnog zrakoplova, borba protiv prodaje narkotika.

 U nizu bilateralnih sastanaka najveću pozornost izazvao je susret šefova diplomacije Rusije i Turske Sergeja Lavrova i Mevlüta Çavuşoğlua, prvi nakon što je turska vojska na granici sa Sirijom srušila ruski vojni zrakoplov. 

Po završetku razgovora s turskim kolegom Lavrov je izjavio da "od Turske nije čuo ništa novo".

Tijekom skupa Lavrov se sastao i s američkim šefom diplomacije Johnom Kerryiem. 

Šefica eurodiplomacije Federica Mogherini u službenom je priopćenu objavila da će 14. prosinca EU sa Srbijom otvoriti prva pregovaračka poglavlja - o financijskoj kontroli, te poglavlje 35 u kojem će se u kontinuitetu tijekom pregovaračkog procesa ocjenjivati normalizacija odnosa Srbije sa Prištinom. 

Za subotu su tiskovnu konferenciju najavili srbijanski premijer Aleksandar Vučić i šef diplomacije Ivica Dačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi