Obavijesti

News

Komentari 11

U bolnicama bez klime: Zbog vrućine čak otkazuju operacije

U bolnicama bez klime: Zbog vrućine čak otkazuju operacije
12

PACIJENTI SE KUHAJU Zbog velikih vrućina u varaždinskoj bolnici neki pacijenti i sami donose pokretne klime, a u Splitu su pak otkazane sve dječje operacije grla

VIDEO

Svakako bi trebalo uvesti klimu, barem u hodniku, jer ovako je strašno. Vruće je. Tuširam se često, pijem hladnu vodu. Jako se znojim i stalno brišem znoj sa sebe maramicama, ručnikom i papirnatim ubrusima. Imamo kroz dan spuštene rolete, tijekom noći otvoreni prozor, a često napravimo i propuh, kaže pacijent Mijo Kapitanić iz Vinice koji već dva tjedna leži na odjelu kirurgije u Općoj bolnici Varaždin, a ostat će tamo još najmanje tjedan dana. U toj bolnici pacijenti u bolesničkim sobama i čekaonicama vrlo teško podnose vrućine, ali i bolničko osoblje jer tek je trećina bolnice klimatizirana. Klima-uređajima su opremljene operacijske dvorane, sobe za intenzivnu njegu, jedan dio abdominalne kirurgije, tek poneka čekaonica i rodilište.

Miranda Cikotic/PIXSELL

- Trudimo se da svake godine barem negdje dovedemo klimu, no nemamo mogućnosti da svi odjeli budu klimatizirani. Naše se osoblje trudi maksimalno da pacijentima u čekaonicama i bolesnicima u sobama olakšaju boravak u bolnici. A i sami pacijenti se svakako snalaze. Osim stalnog prozračivanja, neki donesu klime od kuće kako bi si olakšali ove vruće ljetne dane u bolnici - kaže Mladen Smoljanec, sanacijski upravitelj varaždinske Opće bolnice.

Liječnici se hlade vodom

Ivka Strmečki iz Ivanca također leži na kirurgiji OB-a Varaždin i jedva podnosi vrućinu. Rashlađuje se propuhom, mokrim oblozima koje stavlja oko vrata i sličnim načinima. No maramice i oblozi se brzo osuše pa ih je potrebno stalno mijenjati, ističe Ivka Strmečki.

Jednako tako, liječnici i ostalo medicinsko osoblje muku muče s vrućinama.

- Punom parom radimo sve vrste vaskularnih operacija iako nam je jako vruće. Klimatizirana je operacijska dvorana, no vrućine su jake pod maskom, kapom i svjetlom. Umivamo se i tuširamo kad imamo mogućnosti da se malo rashladimo - kaže kirurg dr. Dino Štrlek.

Medicinski tehničar Dragan Behin također teško podnosi visoke temperature te se na isti način pokušava rashladiti - pranjem i umivanjem u hladnoj vodi. U Specijalnoj bolnici za kronične bolesti u Novom Marofu, koja spada pod varaždinsku bolnicu, klimatizirana je otprilike polovina prostora, dok u Bolnici za plućne bolesti i TBC-u u Klenovniku uopće nema klime ni u jednoj prostoriji. No riječ je prostorima dvorca u kojima je smještena bolnica i zaštićnenoj građevini, a debeli zidovi donekle zadržavaju vrućinu, pa je život bolesnika i osoblja podnošljiviji. A na drugom kraju države, nešto južnije, posve ista situacija. Pacijenti u splitskim bolnicama Firule i Križine “kuhaju se” ovoga ljeta na +30 i više u svojim sobama. Obišli smo obje bolnice splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) i stanje je doslovno - katastrofalno.

Miranda Cikotic/PIXSELL

Uklonili klime zbog radova

Nijedna od bolnica nema središnji rashladni sustav, a pojedinačni instalirani klima-uređaji “razbacani” su po sobama i odjelima, ovisno o njihovim donatorima.

Na Križinama, gdje je u svibnju počela energetska obnova, bolnica će dobiti novu kotlovnicu, fasadu, prozore i rasvjetu. No dok radovi traju uklonjeno je i ono malo klima-uređaja koji su hladili zgradu. Tako se proteklih tjedana cijela bolnica pretvorila u kotlovnicu, a pacijenti se doslovno kuhaju, i to na svim odjelima. Zastrašujuće je što i pacijenti na kardiologiji leže u sobama gdje je temperatura viša od 30 stupnjeva. Na Firulama je stanje nešto bolje, ali samo na pojedinim odjelima ili u pojedinim sobama koje su donatori zadnjih godina opskrbili klimama. Primjerice, na Klinici za bolesti uha, nosa i grla od 12 soba samo njih tri imaju klima-uređaje. Operacijske sale su klimatizirane, ali, nažalost, prilično loše.,

- Trebate ući u te sale i vidjeti kako klime tamo ‘rade’. Stanje je katastrofalno - rekao nam je jedan liječnik s tog odjela.

Ivica Galovic/PIXSELL

Doznali smo i da se zbog nedostatka klimatizacije čak odgađaju operacije.

- Istina je, na mjesec dana odgođene su sve operacije djeci s problemima s grlom, najčešće tonzilama. Zbog vrućina je prevelika mogućnost infekcija, a nemamo dovoljno klimatiziranih soba za djecu - potvrdili su nam na odjelu.

U Slavoniji - također problemi. Slavonskobrodska i novogradiška bolnica, kao i većina bolnica u Hrvatskoj, nemaju u potpunosti riješenu klimatizaciju prostora, posebno na odjelima gdje leže bolesnici. Središnjim sustavom hlađenja pokrivene su operacijske sale, Odjel Intenzivnog liječenja i nova zgrada poliklinike koja je odnedavno u uporabi.

Najteže je na odjelima gdje leže teški, stariji bolesnici. Posebno je tako na Internom odjelu, zatim na Ginekologiji i na odjelu gdje leže porodilje, ništa lakše nije ni na ostalim odjelima gdje se bolesnici doslovce kuhaju na ovim visokim vrućinama. Jednako im je teško danju i noću kad sparina uopće ne popušta tako da je gotovo nemoguće spavati.

- Naše pojedine bolničke zgrade stare su i po stotinjak godina. Sagrađene su po projektima koji su važili u to vrijeme, a koji su bili prilagođeni tadašnjim vremenskim uvjetima. Kako smo svjedoci promjene klime, sve je toplije, njihova funkcionalnost je umanjena. Stolarija na tim zgradama stara je koliko i one. Sve bi trebalo iz temelja mijenjati, a za to bi trebalo izdvojiti desetke milijuna kuna koje mi nemamo - rekao je Marko Filković, voditelj Odjela za tehničke poslove u Općoj bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu dodavši kako su prema Ministarstvu energetske učinkovitosti aplicirali zamjenu stolarije i poboljšanje izolacije. 

Blago onom s ventilatorom

Ista situacija je i u novogradiškoj Općoj bolnici gdje postoji središnji sustav klimatizacije s mnogo nedostataka. Odjeli su neklimatizirani pa bolesnici, kao i u Slavonskom Brodu, spas od vrućina očekuju u osvježenju koje se najavljuje. A na jednaki način pate i nadaju se osvježenju pacijenti u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju.

- Vruće nam je jako. U sobama je sparno, ni u jednoj sobi nema klima-uređaja. Blago onome tko ima ventilator. Doktori u svojoj sobi imaju klimu pa je mi upalimo i rastvorimo sva vrata - kaže nam jedan od pacijenata u Traumi.

Slomljene ruke i sav zavijen, bez majice, krenuo je u šetnju potražiti spas od vrućina. No bezuspješno. Vani se temperatura popela do 39 stupnjeva Celzijevih, a u hodnicima i čekaonicama jednako je kao i vani. U Klinici za traumatologiju leže polomljeni pacijenti koji nemaju tu privilegiju da se rashlade pod tušem. A pod gipsom im je još i gore nego ostalim pacijentima.

- Hladimo se na sve moguće načine, ali ne pomaže. Ma, da nisam polomljen lakše bih sve podnio. Nasreću, tu sam tek jedan dan. Moramo izdržati, nema nam druge - dodaje jedan pacijent.

Na hitnom prijemu u prizemlju sjedi 20-ak pacijenata. Uopće nema zraka, a neki su se pripremili pa su ponijeli lepeze. Prozori su tek u drugom dijelu prizemlja. Svi su rastvoreni, ali sunce i vrućina su neumoljivi.

- Ovo je odvratno. Pa da sam dulje ovdje, poludio bih. Žao mi je starijih ljudi. Čeka se satima, a zraka niotkud - kaže nam jedan od pacijenata.

Bolnica u Petrovoj će do kraja tjedna biti posve klimatizirana

Napokon dobra vijest za rodilje i pacijentice iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj - jučer je počela klimatizacija bolnice.

Na ovo se čekalo godinama, a generacije mama i pacijentica kuhale su se na velikim vrućinama godinu za godinom. Osobito teško stanje bilo je na ginekološkoj onkologiji.

- KBC Zagreb financira postavljanje svih klima-uređaja u Klinici za ženske bolesti i porode. Dosad nam je potvrđena donacija u uređajima od tvrtke Dalekovod, na čemu im zahvaljujemo. Uređaji se od jutros postavljaju na lokaciji Petrova 13. Javile su nam se fizičke osobe i nekoliko tvrtki. Očekujemo da će do kraja tjedna svi uređaji biti postavljeni, o čemu ćemo Vas izvijestiti - rekao nam je jučer prof. dr. Hrvoje Vrčić, sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb, pod koji spada i bolnica u Petrovoj.

Postavljanje klimatizacije spada u odgovornost svake pojedine bolnice i novac za to treba se naći u bolničkim proračunima ili klime treba nabaviti kroz donacije. Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj izdvojila je 2,5 milijuna kuna pa će dječici boravak u bolnici biti znatno olakšan.

Goran Jakus/PIXSELL

Hlađenje u bolnicama u Osijeku i Vinkovcima 

Vladimir Borzan, pomoćnik sanacijskog upravitelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, kaže da osječki KBC ima čak 700 klima-uređaja i tri velika rashladna sustava za  internu, kirurgiju i ginekologiju i pedijatriju, kao i četiri manja srednja sustava za hlađenje opreme. Generalno, zasad sve radi. Jasno je da i pacijenti u bolnici osjećaju ove vrućine, jer su vani uistinu ekstremne temperature, a zna se da ne smije biti prevelika razlika između vanjske i unutarnje temperature.

24sata

- Situacija uvijek može biti bolja, ali zadovoljni smo sa stanjem opreme. Promijenili smo velike klima-komore na Internoj zahvaljujući Fondu za energetsku učinkovitost, nabavili smo nekih 20 novih jedinica ove godine... Nemamo nekih velikih pritužbi. Imali smo jedan kvar na ginekologiji koji je popravljen za jedan dan. Nešto je bilo otišlo u motoru, ali to je i očekivati po ovakvim uvjetima - kaže Vladimir Borzan.

Za neke još veće zahvate u opremanju bolnice, tvrdi Borzan, "KBC Osijek je ograničen kapacitetom trafo stanice koja je u ovim uvjetima dosegnula svoju vršnu snagu koju može podnijeti". 

- Mi bez zamjene trafo stanice ne možemo više ništa raditi, a to je velika investicija koju planiramo riješiti sljedeće godine - kaže Vladimir Borzan. U odnosu na prije samo nekoliko godina, kad odjeli s teškim pacijentima s teškim bolestima srca i pluća uopće nisu imali rashladne uređaje, odnosno imali su ih tek na hodnicima, situacija u osječkom KBC-u je bitno uznapredovala. Tada su pacijenti sami donosili male električne ventilatore u svoje bolničke sobe, a medicinsko osoblje im je izlazilo u susret zamračivanjem soba zelenim rol-zastorima, modernim pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća

24sata

Marija Bekavac, zamjenica sanacijskog upravitelja, ne skriva zadovoljstvo opremljenošću Opće bolnice Vinkovci s opremom za rashlađivanje prostora. 

- Kad bih ocjenjivala od 1-5, onda bih vinkovačku bolnicu ocijenila sa 4 - kaže Marija Bekavac. Prema njezinim riječima, "sva tri kata Internog su odlično rashlađeni, kao i ambulante, a možda malo 'šteka' na kirurgiji". Mislim da smo definitivno vrlo solidni i – dobro rashlađeni, ustvrdila je Marija Bekavac.

U Požegi stavljaju ručnike na prozore

Snalazimo se kako znamo. Navlačimo zastore ili stavljamo ručnike po prozorima kako bismo  spriječili sunčevu svjetlost da prodire u sobe. Srećom, zgrada je tako građena da je većina  soba zaklonjena od sunca, kaže nam većina pacijenata koja leži na odjelima u Općoj županijskoj bolnici u Požegi.

 Posljednjih dana velike probleme im stvaraju nesvakidašnje vrućine i sparina pa, u nedostatku klimatizacijskih uređaja, smišljaju kako se rashladiti i lakše  podnijeti dane u bolnici. Najteže je onima najstarijima. 

24sata

– Nemaju svi odjeli klimu, a u nekim  sobama leži i po nekoliko pacijenata pa si svi zajedno trudimo olakšati. Često namočimo krpe ili ručnike u hladnu vodu pa se njima prebrišemo – opisuje nam umirovljenica s internog odjela. Ondje leži i Slavonac koji nam je objasnio njegov sistem rashlađivanja. – Rano ujutro prije izlaska sunca bude vjetrovito i svježe pa napravimo propuh tako da otvorimo prozore i vrata. Iako u sobi imamo dva kreveta zasad smo samo dvojica u sobi pa se lako dogovorimo. Nisam čuo nikoga od pacijenata da se ovdje žali na vrućinu. Smatram da je klima ionako štetna – rekao nam je. U požeškoj bolnici nam kažu kako su ulaganja u infrastrukturu i opremu, a samim tim i u klimatizacijske uređaje kontinuirana. Osim toga, tvrde, zgrade bolnice koje su novije gradnje imaju riješen klimatizacijski sustav, a na onim odjelima gdje je pomanjkanje uređaja služe se pokretnim sustavima rashlađivanja.

Potvrdili su nam kako je jedan dio objekta klimatiziran, a to se odnosi na operacijski trakt i operacijske dvorane, centralnu jedinicu intenzivnog liječenja, rodilište s rađaonicom, hemodijalizu, internističku i kiruršku polikliniku, jedinicu za moždani udar na neurologiji te neonatologija kao i pojedine ambulante. Iz požeške bolnice ističu kako se trenutačno radi na klimatizaciji kirurških odjela koji bi trebali biti klimatizirani do početka sljedeće godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa