Obavijesti

News

Komentari 191

U bolnice više ne stanu svi s teškim simptomima: 'Daju nam kisik, a onda nas šalju doma...'

U bolnice više ne stanu svi s teškim simptomima: 'Daju nam kisik, a onda nas šalju doma...'
3

Mužu je razina kisika ispod normale, ali su mu rekli da se liječi kod kuće, kaže liječnica. U drugom slučaju pacijentica je ispričala da su joj dali lijekove i poslali je kući. Kaže da već pet dana ne spava od bolova

VIDEO

Kad je epidemija korone u Hrvatskoj tek počela, u veljači, hospitaliziran je bio baš svaki otkriveni zaraženi, pa i oni s jedva primjetnim simptomima. Sad je druga krajnost - u bolnicu više ne “stanu” ni oni koji bi u normalnim okolnostima ondje sigurno bili.
Razgovarali smo s dvoje oboljelih, odnosno njihovim obiteljima, koji već dugo vode bitku s visokom temperaturom i disanjem, kao i preniskim razinama kisika, no nisu hospitalizirani. Liječnici su procijenili da i tako mogu izdržati i liječiti se kod kuće.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

Video vijesti 24.11.2020. 01:15

- Ja sam i sama liječnica, brinem se kod kuće o suprugu, no uvjerena sam da mu je mjesto u bolnici. On već 12 dana ima temperaturu, zadnjih nekoliko dana ona je oko 40 stupnjeva, dijagnosticirana mu je obostrana upala pluća, a razina kisika je ispod normalne, mjerimo je stalno pulsnim oksimetrom koji se kupi u ljekarni. Nema uopće apetita, u krevetu je, bez imalo snage, samo uzima juhe i ostale tekućine, borimo se - ispričala nam je supruga Zagrepčanina u kasnim 40-im godinama, koji nikad nije imao kroničnu bolest, bavi se sportom i bio je u vrlo dobroj fizičkoj kondiciji. Pita se, međutim, što je s teže oboljelima o kojima se kod kuće nema tko brinuti, koji žive sami, a pogotovo nemaju kraj sebe stručnu pomoć. Postavlja se i pitanje koliko je onda točan broj od oko 2000 hospitaliziranih zbog Covid-19 te koliko bi ih više bilo da su svi smješteni u bolničke krevete. Ovako taj broj ne odgovara pravoj istini.

- Supruga su pregledali u bolnici, utvrdili virusnu pneumoniju, koju, dakle, nije moguće liječiti antibioticima, i otpustili kući bez ikakve propisane terapije. Smatram da je trebao dobiti kortikosteroide, no kolege su zaključili da to nije potrebno - kaže supruga oboljelog.
Druga oboljela s koronom se bori tri tjedna, i tek je danas na hitnoj Covid pomoći dobila terapiju kisikom u trajanju od dvadesetak minuta.

Božinovića su pitali može li se uvesti obavezno cijepljenje za koronu. Klimnuo je glavom...
Božinovića su pitali može li se uvesti obavezno cijepljenje za koronu. Klimnuo je glavom...

- Teško dišem već tri tjedna, imam obostranu upalu pluća, ali i emboliju pluća, dobila sam lijekove i poslana kući liječiti se. Pet dana nisam spavala od bolova - kaže nam Zagrepčanka, profesorica tjelesnog odgoja u 40-im godinama.

Nakon što je konačno primila terapiju kisikom, osjeća se, kaže, puno bolje, pa joj nije jasno zašto se tako bolest ne može stalno olakšavati ljudima koji imaju simptome poput njenih.

Pulmolog KBC-a Rebro, dr. Saša Srića, koji trenutačno radi u KB-u Dubrava, ističe kako bi svi takvi slučajevi vjerojatno bili u bolnici da pritisak na zdravstveni sustav nije velik. Tako bi pratili upalu pluća, dodaje, no ovako u bolnicu primaju samo slučajeve ovisne o onome što kod kuće ne mogu dobiti.

- Svaka povišena temperatura koja ne popušta unatoč lijekovima, a traje dulje od pet dana, i uz koju su prisutni često i respiratorni simptomi poput kašlja ili kratkoće daha, traže hitnu pomoć. Najčešće se radi o obostranoj upali pluća. Pacijenti dobrog općeg stanja, uz odgovarajuću zasićenost kisikom u krvi, bit će otpušteni na kućnu njegu, a oni kojima je potrebna terapija kisikom, ili respirator, bit će hospitalizirani - napominje pulmolog.

'Raste broj mladih sa sve težom kliničkom slikom. To zabrinjava'
'Raste broj mladih sa sve težom kliničkom slikom. To zabrinjava'

Od 19.161 aktivnog slučaja korone u Hrvatskoj, 2093 pacijenta su na bolničkom liječenju, od čega ih je 244 na respiratoru. Kako se korona brže širi zemljom, tako liječnici sve više oboljelih ostavljaju da se liječe kod kuće, a u bolnicama završavaju kad liječnici procijene da im je potrebna profesionalna pomoć. No upravo period od blagih do teških simptoma ključan je za spas pacijenta - pojasnila nam je ugledna hrvatska liječnica s talijanskom adresom Nela Sršen. Italija je u prvom valu prošla pravi pakao s 1000 preminulih na dan. A evo što su tad naučili.

- Ključ je u pravom tajmingu. Prije je tendencija bila da se pacijenti liječe kod kuće dok god se ne razvije teška upala pluća i da tek tad potraže pomoć liječnika u bolnicama. Danas znamo da je najvažnije pomno pratiti pacijentovo stanje. Prije negoli se razvije teška respiratorna upala i desaturacija, pacijenta treba intubirati. Naučili smo da su važni i antikoagulacijski lijekovi jer su pacijenti mahom umirali od tromboze - kaže dr. Sršen dodajući da su ta znanja podijelili i s našim Stožerom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa