Obavijesti

News

Komentari 60

U Costi Concordiji pohranjeno 10 milijuna $ u novcu i nakitu

U Costi Concordiji pohranjeno 10 milijuna $ u novcu i nakitu
10

Velebni kruzer Costa Concordia, uništen u nasukavanju kod otočića Giglio, još krije mnoge tajne. U 1.500 sefova pohranjeni su milijuni dolara, ali i vrijedne umjetnine

VIDEO

Kruzer Costa Concordia napokon je uspravljen, a sada se za njegovo udomljavanje bore čak tri luke. Najveća borba odvija se između luka u Genovi, Piombinu i Palermu, a luka u Genovi čak je spremna za prihvat broda produbiti luku za oko 20 metara. Vjerojatno će Costa Concordia svoj kraj dočekati u Italiji, iako je bilo ideja da ga se na proljeće otegli do Indije gdje je rezanje na dijelove mnogo jeftinije. 

No, takva ideja nije se svidjela osiguravajućim društvima jer ne žele riskirati štetu na dalekom putu. Samo uspravljanje broda stajalo je oko 800 milijuna dolara, što je više od same vrijednosti kruzera. 

Čak 1500 sefova krije milijune 

No prije tegljenja treba mnogo toga napraviti. Kad se brod potpuno stabilizira, ronioci će krenuti u potragu za dvoje nestalih putnika, ali i uz prisutnost predstavnika ureda državnog tužitelja, otvoriti kabinu i oko 1500 sefova s osobnim stvarima. Nakon pregleda, sve će im biti vraćeno. 

Stručnjaci procjenjuju da je u brodu pohranjeno oko 10 milijuna dolara u novcu i nakitu. Costu Concordiju su krasila i brojna umjetnička djela visoke vrijednosti, no njihovo stanje je upitno. 

U brodu su još uvijek tone hrane

Projekt rezanja kruzera, kada počne, na određeno će vrijeme zaposliti stotine ljudi. No posao im neće biti nimalo lak jer je velebni kruzer poput malog grada, sastavljen od različitih materijala, a sadrži i brojne toksične tvari. Trebat će isprazniti i spremišta u kojima su tone voća, povrća, jaja, mlijeka, više od tone piletine, osam tona govedine, dvije tone sira i gotovo 25.000 litara sladoleda. 

Dio stručnjaka ipak vjeruje kako od prodaje razrezanih dijelova broda nitko neće puno zaraditi zbog visoke cijene složenosti cijelog postupka, pišu talijanski mediji.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke