Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
60 komentara

U Costi Concordiji pohranjeno 10 milijuna $ u novcu i nakitu

Velebni kruzer Costa Concordia, uništen u nasukavanju kod otočića Giglio, još krije mnoge tajne. U 1.500 sefova pohranjeni su milijuni dolara, ali i vrijedne umjetnine

Reuters
Foto: Reuters
60 komentara

Kruzer Costa Concordia napokon je uspravljen, a sada se za njegovo udomljavanje bore čak tri luke. Najveća borba odvija se između luka u Genovi, Piombinu i Palermu, a luka u Genovi čak je spremna za prihvat broda produbiti luku za oko 20 metara. Vjerojatno će Costa Concordia svoj kraj dočekati u Italiji, iako je bilo ideja da ga se na proljeće otegli do Indije gdje je rezanje na dijelove mnogo jeftinije. 

No, takva ideja nije se svidjela osiguravajućim društvima jer ne žele riskirati štetu na dalekom putu. Samo uspravljanje broda stajalo je oko 800 milijuna dolara, što je više od same vrijednosti kruzera. 

Čak 1500 sefova krije milijune 

No prije tegljenja treba mnogo toga napraviti. Kad se brod potpuno stabilizira, ronioci će krenuti u potragu za dvoje nestalih putnika, ali i uz prisutnost predstavnika ureda državnog tužitelja, otvoriti kabinu i oko 1500 sefova s osobnim stvarima. Nakon pregleda, sve će im biti vraćeno. 

Stručnjaci procjenjuju da je u brodu pohranjeno oko 10 milijuna dolara u novcu i nakitu. Costu Concordiju su krasila i brojna umjetnička djela visoke vrijednosti, no njihovo stanje je upitno. 

U brodu su još uvijek tone hrane

Projekt rezanja kruzera, kada počne, na određeno će vrijeme zaposliti stotine ljudi. No posao im neće biti nimalo lak jer je velebni kruzer poput malog grada, sastavljen od različitih materijala, a sadrži i brojne toksične tvari. Trebat će isprazniti i spremišta u kojima su tone voća, povrća, jaja, mlijeka, više od tone piletine, osam tona govedine, dvije tone sira i gotovo 25.000 litara sladoleda. 

Dio stručnjaka ipak vjeruje kako od prodaje razrezanih dijelova broda nitko neće puno zaraditi zbog visoke cijene složenosti cijelog postupka, pišu talijanski mediji.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message