Obavijesti

News

Komentari 4

U domovima 83 biračka mjesta, određeni posebni birački odbori

U domovima 83 biračka mjesta, određeni posebni birački odbori
1

Korisnici ustanova u kojima nema biračkih mjesta mogu glasovati na redovnom biračkom mjestu određenom prema njihovom prebivalištu ili na najbližem redovnom biračkom mjestu kojem pripada adresa sjedišta

VIDEO

U ustanovama socijalne skrbi za nedjeljne su izbore određena 83 biračka mjesta na kojima će moći glasovati birači - korisnici ustanova koji su se registrirali, na predsjedničkim izborima bila su određena 23, a na izborima za Europski parlament 12 mjesta.

Pogledajte kako su se Pamela Anderson i Jane Fonda umiješale u hrvatsku politiku: 

Pokretanje videa...

Pamela i Jane 01:00

DIP naglašava da se na tim biračkim mjestima glasuje sukladno njegovoj Tehničkoj uputi posebno pripremljenoj za ustanove i usuglašenoj s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), radi sprječavanja zaraze koronavirusom.

Za ta biračka mjesta određeni su posebni birački odbori koji provode izbore samo u toj ustanovi, koji ne smiju napuštati ustanovu, dolaziti u kontakt s osobama izvan nje i moraju se strogo pridržavati propisanih epidemioloških uputa.

Na listi najplaćenijih: Izborile smo se za jednake honorare...
Na listi najplaćenijih: Izborile smo se za jednake honorare...

Korisnici ustanova u kojima nema biračkih mjesta mogu glasovati na redovnom biračkom mjestu određenom prema njihovom prebivalištu ili na najbližem redovnom biračkom mjestu kojem pripada adresa sjedišta ustanove u kojoj se nalaze, ako su se privremeno upisali na to mjesto ili su ishodili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, pod uvjetom da imaju prebivalište u izbornoj jedinici gdje je sjedište ustanove.

Glasovati mogu i na posebnom biračkom mjestu za privremeno upisane birače na kojem mogu glasovati samo birači koji glasuju izvan svoje izborne jedinice, a kojem pripada adresa sjedišta ustanove u kojoj se nalaze, ako su se privremeno upisali na to biračko mjesto ili su ishodili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta, pod uvjetom da birači imaju prebivalište u izbornoj jedinici različitoj od izborne jedinice u kojoj se nalazi sjedište ustanove.

Zaštita korisnika od zaraze 

DIP ističe da epidemiološke mjere koje su na snazi, a propisao ih je HZJZ i Povjerenstvo ih nije ovlašteno mijenjati, zabranjuju ulaske i izlaske u ustanove. DIP je, uvažavajući te mjere, dao uputu da članovi biračkih odbora s redovnih biračkih mjesta ne odlaze u ustanove radi omogućavanja glasovanja birača jer su u kontaktu s velikim brojem osoba, za razliku od biračkih odbora u ustanovama koji su u kontaktu samo s biračima - korisnicima ustanova.

'HDZ će pobijediti na izborima i obnoviti Grad Zagreb, to vam sa sigurnošću možemo tvrditi'
'HDZ će pobijediti na izborima i obnoviti Grad Zagreb, to vam sa sigurnošću možemo tvrditi'

DIP napominje kako su u ustanovama u kojima su određena biračka mjesta provedene sve potrebne preregistracije birača korisnika tih ustanova koji žele glasovati na izborima i da su to obavili ravnatelji ustanova.

Naime, dio birača ima i dalje prebivalište u nekom drugom gradu ili općini i trebalo je obaviti registraciju kako bi na biračkom mjestu u ustanovi glasovali za izbornu jedinicu prema mjestu njihova prebivališta, koja nije nužno ista jedinici u kojoj je sjedište ustanove.

Dolazak biračkog odbora s biračkog mjesta koje je najbliže sjedištu pojedine ustanove gdje nije određeno biračko mjesto, u pravilu ni na prošlim izborima nije bilo jamac ostvarivanja prava birača - korisnika ustanove, s obzirom da se nisu obavile sve potrebne preregistracije, a taj birački odbor raspolaže glasačkim listićima samo svoje izborne jedinice, navodi DIP.

Biračka mjesta u ustanovama socijalne skrbi određuje ministar socijalne skrbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.