News

Komentari 76

U Domu zdravlja Zagreb zapad izdavali su lažne covid potvrde

U Domu zdravlja Zagreb zapad izdavali su lažne covid potvrde

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad još dvije osobe koje su na identičan način ishodovale EU digitalne COVID potvrde

Policija provodi istragu nad šest ljudi starih 34, 39, 37, 68, 59 i 30 godina. Sumnjaju da su počinili kaznena djea „Krivotvorenje isprava“, „“Krivotvorenje isprava“ pomaganjem i „Zlouporaba položaja i ovlasti“.
 
- Naime, utvrđena je sumnja da je 34-godišnjak s ciljem pribavljanja važeće EU digitalne COVID potvrde, iako je bilo svjestan i znao da na nju nema pravo, tijekom listopada 2021. godine u dogovoru i uz pomoć navedene zasad nepoznate muške osobe koja može izraditi važeću EU digitalnu COVID potvrdu, predao svoje osobne podatke za njenu izradu te određeni novčani iznos 30-godišnjem zaposleniku medicinske ustanove u Zagrebu koji je ovlašten unositi podatke o cijepljenju osoba u sustav.  Iako je znao i bio svjestan činjenice da osumnjičeni nije cijepljen, zdravstveni zaposlenik iskoristio je svoju ovlast te unio u sustav netočan podatak o cijepljenosti 34-godišnjaka, na temelju čega mu je izrađena COVID potvrda koju je potom i preuzeo - objavio je MUP.  
 
- Nadalje, na identičan način su svoju COVID potvrdu ishodovali još i 37-, 68- i 59-godišnjak te, uz pomoć spomenutog 34-godišnjaka, i 39-godišnjakinja. Za 30-godišnjeg medicinskog zaposlenika utvrđena je sumnja da je počinio više kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. Kaznenog zakona te više kaznenih djela krivotvorenja isprava iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona.  
Naime, utvrđeno je da je, kao zaposlenik zdravstvene ustanove s ovlastima za unos podataka u službene evidencije, zlouporabio svoje ovlasti te u službene evidencije cijepljenih osoba unio podatke o cijepljenju za osobe za koje je znao da nisu cijepljene, za što je primio određeni novčani iznos - objavila je policija.

N1 javlja kako je riječ o Domu zdravlja Zagreb zapad. 
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 34-godišnjaka i 30-godišnjaka pritvorskom nadzorniku te podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu redovnim putem. 
    
U tijeku je kriminalističko istraživanje nad još dvije osobe koje su na identičan način ishodovale EU digitalne COVID potvrde.
 
Policijski službenici nastavljaju s provođenjem kriminalističkog istraživanja u cilju utvrđivanja drugih osoba koje koriste EU digitalne COVID potvrde izdane na temelju netočnih podataka o cijepljenju te koje su sudjelovale u njihovom pribavljanju.

Najčitaniji članci