Obavijesti

News

Komentari 7

U Dravu su skakali nasljednici Duška Rudeža - Tuljana, u Savi se kupali ronioci i Zvonimir (70)

U Dravu su skakali nasljednici Duška Rudeža - Tuljana, u Savi se kupali  ronioci i Zvonimir (70)
3

U Osijeku i Slavonskom Brodu bilo je hrabrih kupača i skakača koji su tako obilježili kraj 2021. godine i nastavili tradicionalnom kupanje na Silvestrovo

VIDEO

Točno u podne 31. prosinca, nasljednici Duška Rudeža - Tuljana, skočili su u hladnu rijeku Dravu u Osijeku. Dvojica mladića tako su nastavili tradiciju kupanja na Silvestrovo.

Podsjetimo, krajem kolovoza ove godine nakon duge i teške bolesti u 78. godini preminuo je 'čovjek-tuljan', legendarni Duško Rudež. Osječanin Duško svake je godine na Silvestrovo skakao u ledenu Dravu kako bi obilježio kraj stare i početak nove godine. Posljednji put je skočio 2018., a krajem 2019. je objavio da više neće skakati. U zadnje vrijeme bio je u Njemačkoj kod sina Marka, gdje je dobivao potrebnu skrb. 

32 puta je na Silvestrovo skakao u Dravu, a njegov pothvat svaki put pratili su brojni sugrađani i mediji.

Kupali se i u Savi u Sl. Brodu

Tradicionalno na Silvestrovo u Slavonskom Brodu na rijeci se kupaju ronioci KPA Marsonia i Zvonimir Karadža Kara (70). Deset ronilaca Marsonije točno u podne na Savi u središtu grada spustilo se pod vodu i na taj način se oprostilo od stare godine. To čine osam godina zaredom i nimalo im nije smetala temperatura vode rijeke Save koja je bila svega 6 ℃.

POGLEDAJTE VIDEO: Zvonimir Karadža (70) i ove je godine nastavio tradiciju kupanja u Savi na Silvestrovo

Po lijepom sunčanom danu, neuobičajenom za ovo doba godine zaron u Savu pratilo je nekoliko desetaka Brođana koji su se pridružili roniocima u obilježavanju prijelaza jedne u drugu godinu.

– Sava je jako brza i morali smo poduzeti sve mjere sigurnosti kako bi se ronioci održali na okupu, za to smo koristili prigodna užad. Voda je dosta mutna, ali niti blizu nije kako je znala biti – rekao je jedan od članova KPA Marsonia nakon što su izašli iz Save.

Koji kilometar istočno od Slavonskog Broda okupilo se nekoliko desetaka splavara na jednoj od splavi da bi nazočili tradicionalnom kupanju Zvonimira Karadže Kare (70) koji to čini na rijeci Savi 16 godina. Inače njegovo silvestrovsko kupanje datira od ranije, započeo ga prije mnogo godina na jezeru Petnja, a onda je to kupanje na nagovor prijatelja premjestio na rijeku Savu.

– Malo je danas za mene i pretoplo, temperatura zraka je 13 stupnjeva. Sjećam se prvih godina kupanja na Svi na današnji dan znalo je biti i snijega i bile su dosta niže temperature zraka pa i vode. Bio je to poseban ugođaj – rekao je Zvonimir koji za sebe kaže da je još uvijek u formi.

U ledenu vodu ušao je na jednoj splavi uzvodno i onda se spustio do splavi na kojoj su ga čekali prijatelji. Na sredini između dvije splavi izveo je mali performans ležanja u vodi s nogama iznad nje kao da je u pitanju ljetno kupanje.

– Ljudi volite se i uživajte jedni s drugima, neka vas prati sreća i zdravlje u narednoj godini – po izlasku iz Save poručio je Karadža, dodavši da će se u Savi na posljednji dan godina na odlasku kupati sve dok mu to zdravlje dozvoli, a ono je za sada hvala Bogu dobro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata
UŽAS U PALERMU

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata

Angelo Onorato (56) pronađen je na vozačevom mjestu svog automobila s plastičnom trakom oko vrata. Da nešto nije u redu, supruga je posumnjala nakon što joj nije odgovorio na uzastopne pozive
Sin Tome Buzova, Čovjeka koji nije mogao šutjeti: 'Rekao je tom djetetu da sjedne i ustao...'
PRESTIŽNO PRIZNANJE

Sin Tome Buzova, Čovjeka koji nije mogao šutjeti: 'Rekao je tom djetetu da sjedne i ustao...'

Razgovarali smo s Darkom Buzovom, sinom časnika koji je ubijen jer nije htio prešutjeti nepravdu. Priča o njemu osvojila je Zlatnu palmu u Cannesu