News

Komentari 0

U Dubrovniku otkriveno spomen-obilježje Pavi Urbanu

U Dubrovniku otkriveno spomen-obilježje Pavi Urbanu

Na Luži pod gradskim zvonikom, na mjestu gdje je 6. prosinca 1991. godine poginuo od gelera neprijateljske granate fotografirajući agresorsko granatiranje Dubrovnika, otkriveno je u ponedjeljak spomen-obilježje dubrovačkom fotografu Pavi Urbanu

Na ceremoniji u sklopu programa obilježavanja 30. godišnjice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu i Dana dubrovačkih branitelja, u nazočnosti Urbanove obitelji, spomen-obilježje otkrili su dubrovački gradonačelnik Mato Franković i izaslanica predsjednika Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica Vučković istaknula je kako su Urbanove fotografije ostale zapamćene jer je svijet vidio kakav se kulturocid događa u Dubrovniku i Hrvatskoj.

"Urbanove fotografije donose dokumentarističku neposrednost, ali i nevjerojatan umjetnički doživljaj", izjavila je Vučković.

Gradonačelnik Franković rekao je kako je Urban dao najvrijednije što je imao, svoj život, i zamijenio za istinu i svjedočanstvo te poruku o patnji i razaranju poslanu iz Dubrovnika u svijet.

"Pavo je bio mladi talent u nastajanju, tek je upisao Akademiju dramske umjetnosti. Mogao je otići na fakultet i na televiziji gledati razaranje grada, ali nije. Uzeo je fotoaparat i zahvaljujući njegovoj odvažnosti potresne fotografije koje je snimio svjedočile su i zauvijek će svjedočiti istinu o Domovinskom ratu u Dubrovniku. Zbog toga smo mu zahvalni", izjavio je Franković.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako se Dubrovnik branio srcem i malobrojnim oružjem branitelja, važnim radom svih službi, ljubavlju i potporom građana, ali i dokumentiranjem svirepe agresije i urbicida.

"To dokumentiranje je najjasnije u Urbanovom djelu i na tome smo mu zahvalni. Istina o Domovinskom ratu je važna, pogotovo u današnje vrijeme kad se agresija pokušava uljepšati i umanjiti", rekao je Dobroslavić.

Pavo Urban rođen je u Dubrovniku 1968. godine, gdje je, završivši srednju pomorsku školu, upisao Pomorski fakultet. S osamnaest godina počeo se baviti fotografijom, postao je član Foto kluba Marin Getaldić i izlagao na nekoliko izložbi, da bi 1989. godine osvojio treću nagradu na izložbi umjetničke fotografije u Dubrovniku. Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer filmsko i televizijsko snimanje, upisao je u rujnu 1991. godine, ali je ostao u Dubrovniku kao branitelj dragovoljac.

Svoj ratni opus, koji je sam nazvao „Rat-art“, započeo je na prvoj crti bojišnice, a zaključio ga je s dvanaest fotografija granatiranja i razaranja dubrovačke povijesne jezgre u rano jutro 6. prosinca 1991. godine. Posljednja od njih, kasnije nazvana „Kamena prašina nad Gradom“, ujedno je i njegov zadnji umjetnički rad i postala je simbolom ratnog razaranja Dubrovnika. Dok ju je snimao, pogodio ga je i usmrtio geler granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve sv. Vlaha.

Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja nastavlja se odavanjem počasti poginulim braniteljima poginulim braniteljima kod Spomen križa na dubrovačkom groblju Boninovo, ispred zgrade MUP-a te na Srđu, kao i na Liechtensteinovom putu, u spomen na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a.

U moru ispred stare gradske luke Dubrovčani će odati počast pomorcima i braniteljima stradalima na moru, a u luci Gruž bit će otkrivena spomen ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju.

U popodnevnim satima za stradale branitelje dubrovačkog naselja Sustjepan održat će se sveta misa zadušnica u mjesnoj crkvi sv. Nikole, a navečer će u dubrovačkoj katedrali biti održana sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Večer će obilježiti 3D mapping projekcija na festivalskoj palači na Stradunu i koncert Daleke Obale "Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj".

Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu zaključit će se sutra predstavljanjem knjige Nikole Obuljena „Kako smo pregovarali s neprijateljem“.

Najčitaniji članci