News

Komentari 59

U Dubrovniku palo više kiše nego u ostatku zemlje, 91 litra

U Dubrovniku palo više kiše nego u ostatku zemlje, 91 litra

Nevrijeme je prouzročilo velike probleme u prometu, gradske ceste su poplavljene pa je na pojedinim mjestima voda visoka gotovo jedan metar. Trajalo je dva sata

Dubrovnik je u subotu oko 4 sata zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme s kišom i vjetrom koje je trajalo više od dva sata. Nevrijeme je oko 6.30 prestalo, a kiša je nastavila padati.    

Nije bilo ozlijeđenih niti oštećenih objekta u Dubrovniku, doznali smo u Županijskom centru 112.

- Probudila me grmljavina sinoć oko 3 sata koja je dolazila sa zapada. Izašao sam vani i počeo slikavati munje a onda je oko 4 sata počelo i trajalo oko 2 sata grmljavinsko nevrijeme s kišom, poslije je bilo i tuče veličine graha. Nismo dugo doživjeli tako jako nevrijeme. Pravo ljetno nevrijeme koje kod mene podiže adrenalin - rekao je Daniel Pavlinović, čitatelj 24sata i član Storm Chasera Dubrovnik.

Osim nekoliko stradalih stabala, bujica je obarala i oštetila stolce i stolove koji su ostali preko noći na terasama pojedini kafića. Kiša je oko podneva prestala padati. Zastrašujuće dvosatno nevrijeme nekima je podizalo adrenalin, ali  bilo je pojedinaca koji su doživjeli stres.  

- Strašna grmljavina i munje su me trgnule iz sna. U prvom trenutku nisam znala što se događa. Užasno sam se osjećala jer je grmljavina u meni probudila sjećanja na granate tijekom rata 90-tih godina koje sam gotovo svakodnevno slušala u skloništu kao djevojčica. Pribrala sam se, isključila struju iz sustav i osluškivala s roditeljima što će biti dalje. Tugu mi je učinila naša retriverica koja se nije odvajala od ukućana a srce joj je tako snažno  tuklo da sam mislila kako neće preživjeti - ispričala nam je Iva Kos.

Prema izvješću dubrovačke meteorološke postaje pala je 91 litra kiše po metru četvornom. 

Prema izvješću Županijskog centra 112, pripadnici JVP Dubrovački vatrogasci imali su tri intervencije ispumpavanja poplavljenih objekata i to na predjelu Vrbica, u Ulici sv. Mihajla  i Ulici kralja Tomislava.

Udar groma oko 6.47 sati zapalio je grmlje kod odašiljača u Kuparima u Župi dubrovačkoj. Brzom intervencijom požar su u 7 sati ugasili pripadnici DVD-a  Župa dubrovačka.

Nevrijeme je prouzročilo velike probleme u prometu, gradske ceste su poplavljene pa je na pojedinim mjestima voda visoka gotovo jedan metar. Izbacilo je mnoge šahtove jer odvodni kanali nisu mogli propustiti veliku količinu kiše što nije novost u Dubrovniku. 

Podsjetimo, prije četiri godine u lipnju na Stradun je pala velika količina kiše pa su neki plivali i plovili na splavi.

Sve komunalne službe i cestari su na terenu te rade na otklanjanju posljedica nevremena.

Najavljeni dolazak šest kruzera s više od 10 tisuća gostiju u nedjelju, uz jako nevrijeme koje je pogodilo gradsko područje i otežalo prometovanje, zahtjeva velike napore svih službi te strpljenje  i turista zbog mogućeg kaosa. 

Najčitaniji članci