Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
39 komentara

U Dubrovniku su prelomili: Na dan će primati samo 2 kruzera

Gradske vlasti odlučile su drastično smanjiti dolazak kruzera u Dubrovnik i na taj način reducirati nesnosne gužve koje su u posljednjih nekoliko godina otjerale turiste visoke platežne moći

Nikola
Foto: Nikola
39 komentara

Odluka je pala - Dubrovnik je donio odluku da će u grad uplovljavati samo dva kruzera dnevno koji će u razgledavanje najatraktivnije destinacije ne samo u Hrvatskoj nego i na Mediteranu dovesti maksimalno 5000 posjetitelja u danu, piše Jutarnji list

– Ugovori s kruzerskim kompanijama potpisani su za iduću godinu tako da ćemo kroz cijeli tjedan, od ponedjeljka do nedjelje, imati najviše dva kruzera dnevno. Nekad će biti samo jedan, nekada će dva stići istovremeno ili jedan ujutro, a drugi poslijepodne. Tome smo težili, a sada smo i ostvarili – izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Pred gradskim vlastima preostaje još jedan problem - rješavanje prometnih gužvi. Za prometni kaos, smatra Franković, kriva je liberalizacija tržišta zbog koje je ove sezone u Dubrovniku radilo preko tisuću taksista. 

Da je problem turističkih gužvi shvaćen ozbiljno i u međunarodnim okvirima govori i podatak da je UNESCO raspravljao o tome da Dubrovnik proglase ugroženom kulturnom baštinom. UNESCO-ovi stručnjaci izračunali su da u povijesnoj jezgri istovremeno može biti najviše osam tisuća posjetitelja. 

Split: Grad prepun turista koji odlaze na ljetovanje 'BIT ĆEMO JOŠ USPJEŠNIJI' Prihodi od turizma tri milijarde eura, 10 posto više nego lani

Još prošle godine, zbog istovremenog uplovljavanja i po sedam kruzera u obilazak grada istovremeno bi krenulo i po 10.000 turista. Gradske vlasti odlučile su dramatično srezati te brojke, pa su u pregovorima s najvećim kruzerskim kompanijama, okupljenim u udrugu CLIA dogovorili da se ta brojka prepolovi. 

- Ključ uspjeha svake destinacije je upravljanje, a mi smo to napravili ostvarivši kontakt s vodećom svjetskom grupacijom CLIA, koja okuplja sve ključne svjetske organizatore kružnih putovanja. Dogovorili smo bolji raspored dolaska i odlaska brodova s kružnih putovanja čime smo značajno rasteretili povijesnu jezgru i više nema negativnih slika u medijima sa zakrčenim ulazima i blokiranim Stradunom. Iako ove sezone imamo povećanje broja putnika s kružnih putovanja od 7 posto, ulice povijesne jezgre nam prvi put u proteklih desetak godina ni jednom nisu zablokirale, posebice u tri dana tjedno kada je dolazilo najviše kruzera. U rješavanju tog problema najviše je bila zaslužna odlična koordinacija nadležnih službi. Dubrovnik može primiti više gostiju s kruzera, no moraju biti pravilno raspoređeni. Još uvijek ima dana u tjednu kada nemamo ni jedan kruzer – izjavio je Franković za Jutarnji.

Panorama Dubrovnika sa Srđa DUBROVNIK DIŽE CIJENE Milijun ljudi obišlo zidine dva tjedna prije nego prošle godine

Iako je turizam u Dubrovniku nakon rata živnuo nakon kruzera, ovaj tip turizma počeo je Gradu donositi više problema nego koristi. Dubrovnik je umjesto elitne postao prenatrpana izletnička destinacija u koji više ne dolaze celebrityji i bogataši, a najviše je gostiju upravo s kruzera. A ti gosti u Gradu potroše jako malo novca. Trenutačno je prosječna potrošnja procijenjena na 37 eura, no u to su uključeni troškovi izletničkih agencija i takse, a iskustva govore da kruzerski gosti u suvenirnici neće potrošiti više od 10 eura.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message