Obavijesti

News

Komentari 128

U dvorcu čeka optužnicu: 'On je izgubio dodir sa stvarnošću'

U dvorcu čeka optužnicu: 'On je izgubio dodir sa stvarnošću'
1

Todorić se oglašava preko svojega bloga u snimljenim videima jer u javnim nastupima izgleda rastreseno i loše pa se odlučio za jednosmjernu komunikaciju

VIDEO

Nekad najmoćniji čovjek Hrvatske, Ivica Todorić, žestoko se obrušio na premijera Andreja Plenkovića nakon što je Državno odvjetništvo diglo prvu optužnicu protiv njega.

Iako se ne radi o optužnici za izvlačenje 1,4 milijarde kuna, koliko ga se tereti u istrazi, nego za izvlačenje “tek” 1,25 milijuna eura, Todorić smatra da ga DORH progoni po Plenkovićevu nalogu kako bi se prikrili “otimačina, pljačka i uništavanje Agrokora”.

Pokretanje videa...

01:28

- Najnoviji potez, nedvojbeno po nalogu Andreja Plenkovića i njegovih poslušnika, otkriva sav jad njegova urušenog režima - priopćio je Todorić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uvjeren je da će vrlo lagano dokazati nevinost i da je već u fazi istrage dokazano da nema nikakvog kriminala.

Todorić se oglašava preko svojega bloga u snimljenim videima jer u javnim nastupima izgleda rastreseno i loše pa se odlučio za jednosmjernu komunikaciju.

Todorić se obrušio na Plenkija: 'To je sav jad urušenog režima'
Todorić se obrušio na Plenkija: 'To je sav jad urušenog režima'

Sinovi se odselili

On je sa suprugom Vesnom u Kulmerovim dvorima iznad Zagreba, ali s njima više ne žive sinovi Ante i Ivan. Kći Iva je još gore, ali u odvojenom dijelu. Sinovi rijetko dolaze, a reakcija Todorića se uklapa u ono što nam je rekao poznanik koji je imao priliku s njim komunicirati.

Kulmerovi dvori

- S njim se više ne može ni razgovarati i izgubio je dodir sa stvarnošću. Razumljiv je taj šok, svakoga na neki način pogodi gubitak tvrtke ili neki poslovni poraz, a Todorić se čini kao jedinstven primjer. Zatvorio se gore, ne želi prihvatiti da je za bilo što bio odgovoran i živi u svojem svijetu - kaže.

Todorić je godinu dana izbjegavao hrvatsko pravosuđe u Londonu, a prije manje od godinu dana je sud odbacio Gazdine argumente da ga u Hrvatskoj politički progone. Kada se vratio u Hrvatsku, bio je uvjeren da je u narodu omiljen, a da se svi dive njegovim uspjesima.

Todorić je najavio osnivanje stranke i izlazak na izbore: “Borit ću se protiv korupcije”.

Naručio je i anketu. Ona je pokazale da ga birači i ne vole, pa stranku više ne spominje.

Nobilo o prvoj optužnici protiv Todorića: Iznenadilo me to sve
Nobilo o prvoj optužnici protiv Todorića: Iznenadilo me to sve

Kad je ljetos završeno i nezavisno vještačenje koje je pokazalo da je zaista kroz godine naštimavao poslovanje Agrokora i tako si isplaćivao milijunsku dobit, da je slao novac koncerna u Švicarsku, a odatle su milijuni trošeni za financiranje obitelji te da mu je tvrtka kupila i dvorac, Todorić to uopće nije htio prihvatiti. Na svojem blogu je napao tvrtku KPMG koja je radila vještačenje.

Optužnicu koju je u utorak navečer objavilo Županijsko državno odvjetništvo tereti Todorića da je isplatio 1,25 milijuna eura švicarskoj tvrtki Siggman Invest za usluge savjetovanja koje uopće nisu obavljene. Bilo je to još 2013. godine. Optužnica navodi da je Todorić to učinio na poticaj tadašnje članice uprave Piruške Canjuge i izvršnog direktora za financije Ante Huljeva, a da su oni bili vlasnici te tvrtke. Uz njih, suoptužena je i Nicole De Rossi koja je vodila tvrtku. Savjetovanje je plaćeno nakon što je Agrokor prodao, pa zatim unajmio niz svojih nekretnina od američkog fonda W.P. Carey. Operacija je bila teška 67 milijuna eura.

Podignuli su optužnicu protiv Ivice Todorića i još troje ljudi
Podignuli su optužnicu protiv Ivice Todorića i još troje ljudi

Odvjetnici brane gazdu

I Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković i Canjugin odvjetnik Anto Nobilo tvrde da je u tom poslu sve čisto te da su iznenađeni što je odvjetništvo uopće teretilo njihove klijente.

- Ivica Todorić apsolutno nema veze s tim novcem, a Piruška Canjuga ni jednu radnju nigdje nikad nije napravila - poručio je Ante Nobilo.

Pojasnio je i zašto je iznenađen optužnicom. Tužitelji njegovu branjenicu terete da je poticala Todorića i De Rossi na kazneno djelo.

- De Rossi je u svojem iskazu u Švicarskoj rekla da s Piruškom Canjugom nije uopće razgovarala. Nisam siguran, ali mislim da Todorić zasad nije davao obranu. Privatno sam s njim razgovarao i rekao mi je da nikakav kontakt s Canjugom nije imao oko tih navodnih poslova. Ante Huljev je u svojem iskazu dokazao da je zaista i obavljen posao financijskog savjetovanja Agrokora. Za to mu je plaćeno dva posto od ukupno više od 60 milijuna eura koje je Agrokor dobio od jednog američkog fonda. Financijski savjetnici i ljudi iz banaka koji su svjedočili kažu da je cijena koja je plaćena uobičajena - rekao je Nobilo.

I Sloković kaže da novac nije isplaćen fiktivno, nego za odrađene usluge, te je još na računu.

Trošili 73.000 kuna dnevno

- Todorić je rekao da je dao mandat o tim poslovima drugoj osobi i da u detalje uopće nije bio uključen - tvrdi Sloković.

Istraga i vještačenje za koje još nema optužnice protiv Todorića utvrdila je da je obitelj trošila 73.000 kuna dnevno na svoje potrebe. Sve je plaćao Agrokor. Danas žive puno skromnije. Supruga Vesna ide sama na tržnicu, a nekad su dostavljači na račun Konzuma u dvore nosili od brašna do banana. Nakon početka krize u Agrokoru, prvo se od supruge razveo najstariji sin Ante od supruge Martine, a zatim se razvela i kći Iva od Hrvoja Balenta, koji je suoptužen u aferi. Najstariji sin Ante, koji je trebao naslijediti koncern, kažu poznanici, najviše je psihološki pao nakon oca.

- U Londonu ima tvrtku za lobiranje, ali mu baš i ne ide. On se razveo i djeca su pripala supruzi, pa pati i za njima. Rijetko se vraća i komunicira s ocem i ostatkom obitelji. On je bio još najveća dobrica među njima - kaže nam drugi poznanik.

Ali navodno je Ante nedavno našao i novu ljubav u Londonu, a djevojka nije iz Hrvatske, pa se i nema razloga vraćati. 
Najmlađi sin Ivan bio je uvijek zločesti dečko obitelji. Najraskalašeniji, sklon porocima i kocki, ali njemu, koliko čujemo, još najbolje ide. Radi za Karisma Hotele preko srpskog poduzetnika Ljubiše Krstajića pa vrijeme provodi leteći između Beograda, Beča, Dubaija i Zagreba. Nedavno je dobio i prvo dijete sa suprugom Milicom, a širi i svoj lanac restorana brze hrane Good Food.

DORH poštedio Gazdu, banke i posrednike, a udario dobavljače
DORH poštedio Gazdu, banke i posrednike, a udario dobavljače

Zaštitari oko dvorca

- On je očito uspio novac staviti sa strane gdje može doći do njega - procjenjuje još jedan sugovornik.

Imovina obitelji je blokirana, Gazdi Todoriću i još osam računa. Ipak, jedan od naših sugovornika upozorava da dvorac još čuvaju zaštitari, da Gazda Todorić ima i asistenticu te plaća ljude za blog.

- Žive skromnije, ali nisu siromasi. Ne treba se za Todorića brinuti - zaključuje na kraju taj sugovornik.

Kriminal u Agrokoru još je bez epiloga

Početak kraja

Nakon mjeseci negiranja problema o prezaduženosti, Ivica Todorić je na kraju u travnju 2017. godine potpisao da koncern koji je stvarao ‘ostavlja hrvatskoj državi’.

Nova uprava i kriza

Agrokor odmah preuzima izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom. Kasnije će se pokazati da je onima koji su pisali ‘lex Agrokor’ osigurao milijunsku zaradu.

Kosturi iz ormara

Počinje veliko vještačenje poslovnih knjiga. Vlada daje pet milijuna kuna DORH-u za taj posao. Otkrili su lažiranje knjiga, izvlačenje novca...

Masovna uhićenja

U listopadu 2017. godine policija dolazi na vrata Kulmerovih dvora, a pod istragom je ukupno 15 menadžera i revizora koncerna.

Gazdin bijeg u London

Ivica Todorić nije uhićen, otišao je na vrijeme u London. Iako su mu svi računi blokirani, plaća i stan i skupe odvjetnike te tim koji vodi njegov blog. Kaže, bit će borac protiv korupcije.

Novi vlasnici Agrokora

Banke, dobavljači i drugi kojima je Todorić ostao dužan sklapaju prošlo ljeto nagodbu. Najveći vlasnici postaju ruske banke, a zatim američki fondovi. Agrokor uskoro postaje Fortenova.

Gazda ipak izručen

Sud u Londonu prošle jeseni ipak odlučuje da nema zapreka za izručenje Todorića Hrvatskoj. Stigao je u studenom i odmah je odveden u pritvor u Remetinec.

Skupio milijun eura

Todorić je pušten nakon samo 13 dana jer su ‘prijatelji’ skupili milijun eura jamčevine. Nije objavljeno tko je to pomogao Gazdi.

Optužnica na čekanju

Još nema optužnice za istragu koja je pokrenuta u jesen 2017. godine i koja tereti Todorića za izvlačenje više od 1,4 milijarde kuna. A sam proces će trajati godinama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.