Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

U e-savjetovanje su upućene izmjene Zakona o lijekovima

HALMED će najvišu dozvoljenu cijenu lijeka izračunavati, kao i dosad HZZO, temeljem prosječnih usporednih cijena istog lijeka u referentnim državama, a to su Češka, Francuska i Poljska

0 komentara

Ministarstvo zdravstva ovog je tjedna uputilo u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima prema kojima bi najvišu cijenu lijekova ubuduće umjesto Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) određivala Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Time bi se HZZO-u omogućilo da u daljnjem postupku s nositeljima odobrenja ugovori i nižu cijenu od najviše utvrđene cijene.

U Ministarstvu navode kako je cilj izmjena zakona osiguranje financijske stabilizacije zdravstvenog sustava i uređivanje tržišta lijekova. Predložene izmjene prethodno su, dodaju, predočili proizvođačima lijekova koji su ih načelno podržali, a ideja je da se na ovaj način reguliraju i definiraju cijene novih, u pravilu vrlo skupih inovativnih lijekova, koji po prvi puta dolaze na hrvatsko tržište, nakon registracije u EU.

HALMED će najvišu dozvoljenu cijenu lijeka izračunavati, kao i dosad HZZO, temeljem prosječnih usporednih cijena istog lijeka u referentnim državama, a to su Češka, Francuska i Poljska.

E-savjetovanje o izmjenama zakona traje do 15. lipnja iako je, prema pisanju Jutarnjeg lista, prvotno bilo predviđeno da traje svega četiri dana. Zbog toga su se obratili pravobraniteljici za informiranje, a nakon toga Ministarstvo zdravstva produžilo je rok.

U Ministarstvu zdravstva naveli su pak kako je razlog za produženje e-savjetovanja kompleksnost problematike i veliki interes socijalnih partnera za sudjelovanje u izradi zakona.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message