Obavijesti

News

Komentari 0

U e-savjetovanje su upućene izmjene Zakona o lijekovima

HALMED će najvišu dozvoljenu cijenu lijeka izračunavati, kao i dosad HZZO, temeljem prosječnih usporednih cijena istog lijeka u referentnim državama, a to su Češka, Francuska i Poljska

VIDEO

Ministarstvo zdravstva ovog je tjedna uputilo u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima prema kojima bi najvišu cijenu lijekova ubuduće umjesto Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) određivala Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Time bi se HZZO-u omogućilo da u daljnjem postupku s nositeljima odobrenja ugovori i nižu cijenu od najviše utvrđene cijene.

U Ministarstvu navode kako je cilj izmjena zakona osiguranje financijske stabilizacije zdravstvenog sustava i uređivanje tržišta lijekova. Predložene izmjene prethodno su, dodaju, predočili proizvođačima lijekova koji su ih načelno podržali, a ideja je da se na ovaj način reguliraju i definiraju cijene novih, u pravilu vrlo skupih inovativnih lijekova, koji po prvi puta dolaze na hrvatsko tržište, nakon registracije u EU.

HALMED će najvišu dozvoljenu cijenu lijeka izračunavati, kao i dosad HZZO, temeljem prosječnih usporednih cijena istog lijeka u referentnim državama, a to su Češka, Francuska i Poljska.

E-savjetovanje o izmjenama zakona traje do 15. lipnja iako je, prema pisanju Jutarnjeg lista, prvotno bilo predviđeno da traje svega četiri dana. Zbog toga su se obratili pravobraniteljici za informiranje, a nakon toga Ministarstvo zdravstva produžilo je rok.

U Ministarstvu zdravstva naveli su pak kako je razlog za produženje e-savjetovanja kompleksnost problematike i veliki interes socijalnih partnera za sudjelovanje u izradi zakona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...