Obavijesti

News

Komentari 0

U e-savjetovanje su upućene izmjene Zakona o lijekovima

HALMED će najvišu dozvoljenu cijenu lijeka izračunavati, kao i dosad HZZO, temeljem prosječnih usporednih cijena istog lijeka u referentnim državama, a to su Češka, Francuska i Poljska

VIDEO

Ministarstvo zdravstva ovog je tjedna uputilo u javnu raspravu Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima prema kojima bi najvišu cijenu lijekova ubuduće umjesto Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) određivala Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Time bi se HZZO-u omogućilo da u daljnjem postupku s nositeljima odobrenja ugovori i nižu cijenu od najviše utvrđene cijene.

U Ministarstvu navode kako je cilj izmjena zakona osiguranje financijske stabilizacije zdravstvenog sustava i uređivanje tržišta lijekova. Predložene izmjene prethodno su, dodaju, predočili proizvođačima lijekova koji su ih načelno podržali, a ideja je da se na ovaj način reguliraju i definiraju cijene novih, u pravilu vrlo skupih inovativnih lijekova, koji po prvi puta dolaze na hrvatsko tržište, nakon registracije u EU.

HALMED će najvišu dozvoljenu cijenu lijeka izračunavati, kao i dosad HZZO, temeljem prosječnih usporednih cijena istog lijeka u referentnim državama, a to su Češka, Francuska i Poljska.

E-savjetovanje o izmjenama zakona traje do 15. lipnja iako je, prema pisanju Jutarnjeg lista, prvotno bilo predviđeno da traje svega četiri dana. Zbog toga su se obratili pravobraniteljici za informiranje, a nakon toga Ministarstvo zdravstva produžilo je rok.

U Ministarstvu zdravstva naveli su pak kako je razlog za produženje e-savjetovanja kompleksnost problematike i veliki interes socijalnih partnera za sudjelovanje u izradi zakona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak