Obavijesti

News

Komentari 6

U ekspoloziji u Rusiji ranjen kontroverzni pisac i veteran: Kremlj optužio Zapad i Kijev

U ekspoloziji u Rusiji ranjen kontroverzni pisac i veteran: Kremlj optužio Zapad i Kijev

Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti, napad je okarakterizirao kao "teroristički čin nacističkih ekstremista koji neće proći nekažnjeno".

VIDEO

Ruski pisac Zahar Prilepin ranjen je danas u eksploziji automobila u gradu Njižnij Novgorodu, objavila je ruska hitna službe, a prema Tasu, ruskoj državnoj agenciji, eksplozivna naprava bila je postavljena ispod Prilepinovog automobila.

U nesreći je poginuo njegov vozač, a Prilepin je hospitaliziran zbog lomova i potresa mozga.

Ruska policija objavila je da je napadač na Prilepina uhićen, ali još uvijek nisu poznati detalji.  

Kremlj optužio Zapad i Kijev za eksploziju 

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, na Telegramu je napisala: "Činjenica se ostvarila: Washington i NATO opskrbili su još jednu međunarodnu terorističku ćeliju - režim u Kijevu."

Zaharova je istaknula kako "izravnu odgovornost za ekspoloziju u kojoj je Prilepin ranjen snose SAD i Britanija". 

Inače, Zahar Prilepin je potpredsjednik stranke "Pravedna Rusija - Za istinu", a neko vrijeme je bio i zastupnik u ruskoj državnoj Dumi.

Njegovo se ime uglavnom, osim književnog rada, veže uz brojne političke i vojne kontroverze budući da se borio, kao ruski dobrovoljac, na Krimu još 2014. godine i u Čečeniji od 1994. do 1996. 

Iako ga je Dodik odlikovao, u BiH mu zabranjen dolazak 

U središtu skandala bio je i prije nekoliko godina kada ga je Milorad Dodik, predsjednik RS-a odlikovao Ordenom Njegoša I reda. U Dodikovoj odluci tada se navodilo da odlikovanje dobiva za "priznati rad i zasluge u kulturnom i duhovnom razvitku, kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti, kojima se doprinosi jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske”.

Ulazak u BiH mu je zabranjen jer je predstavljao "prijetnju za sigurnost zemlje" pa nije mogao osobno primiti orden.

Prilepin je tada reagirao na odluku bh. institucija i rekao: “Stvar je u tome što sam donedavno bio vojnik i sudjelovao u sukobu na teritoriji Ukrajine i Donbasa. Možda je s time povezano. A možda je netko napisao nekakvu prijavu. U drugim europskim zemljama nisam doživio ništa slično."

Družio se s Kusturicom u Višegradu 

“Za mene je to čudno jer, iako u posljednje vrijeme nisam mnogo išao u inozemstvo, ove i prošle godine bio sam u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj i nigdje nisam imao nikakve probleme. Ovo je za mene presedan da mi jedna zemlja u Europi uskraćuje ulazak”, naveo je ruski pisac i otkrio da je često dolazio u RS gdje se družio s Dodikom i Emirom Kusturicom.

U Kusturičinom "Andrićgradu" u Višegradu uručena mu je i književna nagrada za srpski prijevod romana "Manastir". 

Ima status ikone u Srbiji 

U Srbiji, među kulturnom, medijskom i političkom elitom, Zahar Prilepin predstavlja jedno od najvećih imena suvremenih ruske književnosti.

Višestruko je nagrađivani autor čije se knjige redovito prevode i objavljuju, a često gostuje na različitim književnim programima ili održava fakultetska predavanja. Iznimnu popularnost i u Rusiji i na Zapadu stekao je romanima "Patologije", "Sanjka", "Grijeh", "Manastir.

Osvojio je i mnoge ruske nagrade - ruskog Bookera, Nacionalnog bestsellera i Boljšaj knjigu. Premda iznimno kontroverzna društveno-politička figura prevođen je na strane jezike. 

Od izbacivača u noćnim klubovima do kanoniziranog pisca 

Prilepin je rođen 1975. godine u Rusiji. Radio je kao fizikalac, izbacivač u noćnim klubovima, grobar, televiziji i radijski voditelj, urednik časopisa, a bio je i članom punk benda. Diplomirao je filologiju, a danas je kanonizirani i lektirni pisac. 

Od 1996. do 2019. godine bio je član zabranjene Nacional-boljševičke stranke, čiji je osnivač Eduard Limonov, na ovim prostorima najpoznatiji po brutalnoj epizodi iz rata u Bosni i Hercegovini, kad je pred televizijskim kamerama pucao iz protuavionskog mitraljeza po Sarajevu. 

U Hrvatskoj je 2021. godine nakladnička kuća Sandorf objavila njegov roman "Manastir". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi