Obavijesti

News

Komentari 189

U Europi sve strože mjere pred Uskrs: Uvode policijski sat, bez testa ni kod frizera, lockdown...

U Europi sve strože mjere pred Uskrs: Uvode policijski sat, bez testa ni kod frizera, lockdown...

Poseban izazov bit će naredni period, jer se radi uskršnjih blagdana očekuje puno putovanja i masovnih obiteljskih okupljanja, koji bi mogli biti nova žarišta

VIDEO

Dok se čelnici EU sve više muče oko nabave i raspodjele cjepiva, treći val korona virusa zahvatio je cijelu Europu, radi čega brojne zemlje uvode sve strožije mjere. Novi sojevi covida zakomplicirali su situaciju, sve se lakše i brže šire, pa tako broj zaraženih posvuda raste i mnogi kao jedino rješenje vide strože mjere. 

Poseban izazov bit će naredni period, jer se radi uskršnjih blagdana očekuje puno putovanja i masovnih obiteljskih okupljanja, koja bi mogla biti nova žarišta.

U Srbiji broj novooboljelih ne pada ispod 5000, sustav pod velikim pritiskom

Srbija, unatoč ograničenjima i djelomičnom zatvaranju,već danima ne uspijeva obuzdati širenje koronavirusa, o čemu u četvrtak svjedoče podaci o 36 umrlih te ponovno više od 5000 novozaraženih, uz dodatni pritisak na covid odjele koji su iznad razine od 90 posto raspoloživih kapaciteta.

Zdravstvene vlasti prijavile su danas 5226 novih slučajeva covida-19 od testiranih 17.530 uzoraka, što je pokazuje da je, kao i prethodnih dana, više od 30 posto pozitivnih.

The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Chile

Na bolničkom liječenju danas je 6577 pacijenata, a 242 su na respiratorima, dok liječnici tvrde da više od 75 posto zaraza nosi znatno opasnija britanska varijanta koronavirusa.

Krizni stožer smatra da je besmisleno i razmišljati o ublažavanju mjera, na čemu inzistiraju ugostitelji i brojne druge djelatnosti pogođene zatvaranjem ili propisanim ograničenjima.

"Sve dok god imamo više primljenih nego otpuštenih pacijenata zaraženih koronavirusom ne možemo govoriti o popuštanju mjera, bilo bi besmisleno", poručio je danas član Kriznog stožera, imunolog Srđa Janković i podsjetio na zahtjeve medicinskog dijela stožera da mjere budu još oštrije, uz potpuno dvotjedno zaključavanje.

Janković je za Radio-televiziju Srbije ponovio poziv da se sve postojeće mjere striktno poštuju i upozorio da broj zaraženih nastavlja rasti, što stvara veliki pritisak na zdravstveni sustav pa se na bolničko liječenje primaju samo najteži pacijenti.

Prijeti im kolaps: Istok Austrije i Beč za Uskrs uvode strože mjere
Prijeti im kolaps: Istok Austrije i Beč za Uskrs uvode strože mjere

On rekao kako ne može "dovoljno snažno naglasiti" koliko je situacija ozbiljna, naglašavajući da su trijažni centri preopterećeni jer su kliničke slike teže i takvih pacijenata je sve više.

Janković je ukazao na sve veću prisutnost britanske varijante koronavirusa, upozoravajući da je "zaraznija i agresivnija".

Od početka epidemije u Srbiji je dosad registrirano 571.895 zaraženih covidom 19, a službeno je prijavljeno 5.075 umrlih od posljedica infekcije.

Usporedbe radi, u srijedu je potvrđeno 5297 novih slučajeva zaraze, na bolničkom liječenju bilo je 6349 pacijenata, a na respiratorima 243, dok ih je u utorak bilo 6178, a 238 na 24-satnoj intenzivnoj njezi.

Krizni stožer u srijedu, unatoč očekivanjima, nije značajnije pooštrio epidemiološke mjere, a nova sjednica mogla bi biti održana u petak. 

U BiH fali cjepiva, brojke i dalje rastu

Dok procjepljivanje u BiH kasni, u toj zemlji već gotovo mjesec stalno raste dnevnog broja novozaraženih.

U četvrtak je tako postavljen novi rekord u trećem valu pandemije jer je zaraza potvrđena kod 1965 osoba, a umrlo je čak 77 osoba kod kojih je ranije dijagnosticiran COVID-19.

Britain marks the anniversary of its first coronavirus lockdown

Širenje zaraze za sada nisu zaustavile ni razmjerno stroge mjere ograničenja, koje su na snazi u gotovo svim dijelovima zemlje. Na snazi je zabrana rada ugostiteljskih objekata, teretana i sportskih centara, okupljanja su ograničena na najviše 20 osoba, a u Federaciji BiH zabranjeno je i kretanje u noćnim satima.

U Bosnu i Hercegovinu u četvrtak je dopremljeno prvih 23 tisuće doza cjepiva protiv koronavirusa, naručenih posredstvom međunarodnog mehanizma COVAX još u rujnu prošle godine.

Austrija zatvara sve što nije nužno, za odlazak frizeru potreban negativan test

U Austriji je danas potvrđeno 3289 novih slučajeva zaraze. Ovaj brojka je daleko manja od rekordnih gotovo 10 tisuća koje su imali sredinom studenog, ali Austrijance zabrinjava rast broja zaraženih koji traje od početka veljače. U četvrtak je preminulo 30 osoba kod kojih je ranije potvrđena infekcija. 

U Austriji je koronavirus do sada preboljelo gotovo pola milijuna ljudi, a živote je izgubila 9151 osoba.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober upozorio je na "prijeteći kolaps" na odjelima intenzivne njege u istočnoj Austriji.

Virologinja Ana Gligić primila dvije doze cjepiva, ali se ipak zarazila: 'Jedva sam se izvukla'
Virologinja Ana Gligić primila dvije doze cjepiva, ali se ipak zarazila: 'Jedva sam se izvukla'

Sve trgovine osim prehrambenih se u istočnoj Austriji zatvaraju od 1. do 6. travnja. Trgovine su i inače zatvorene na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak.

Uskrsni praznici za đake će se u trima provincijama produljiti s jednog na dva tjedna ili će se drugi tjedan nastava odvijati na daljinu. Učenici prije povratka u školu moraju imati negativan test.

Zaposlenici koji ne mogu raditi od kuće moraju se testirati jednom tjedno, a negativan PCR test moraju imati i svi koji se vrate na posao nakon 7. travnja. 

7. travnja se otvaraju i frizerski saloni, ali i za odlazak frizeru Austrijancima će trebati negativan test.

Maske za lice, obavezne u javnom prijevozu i trgovinama, morat će se nositi i u ostalim zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom u slučaju da se radi o većim okupljanjima.

U Sloveniji broj novozaraženih i dalje raste, epidemiolozi traže novi lockdown

U posljednja dva tjedna u Sloveniji raste broj zaraženih i hospitaliziranih pacijenata pa vlada razmišlja o novom zatvaranju od početka travnja, potvrđeno je u četvrtak na vladinoj konferenciji za novinare.

Jučer su potvrđena su 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom.  

Britain marks the anniversary of its first coronavirus lockdown

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je Slovenija "jako zakoračila" u treći val epidemije koronavirusa, uglavnom zbog "bitno većeg" širenja britanske varijante virusa, tako da u zadnja dva tjedna broj potvrđenih zaraza raste za 25 slučajeva dnevno.

"Na intenzivnim odjelima zapaža se porast broja mlađih pacijenata, a udio britanske inačice virusa među zaraženima je sve veći", upozorio je.

Slovenski epidemiolozi su zbog pogoršanja stanja zatražili od Vlade da uvede novi lockdown u trajanju od dva tjedna.

Mađaraska prva na svijetu po stopi smrtnosti

Mađarska, koju je preplavio treći val epidemije covida-19, prošlih je sedam dana imala najvišu stopu smrtnosti u svijetu, prema bazi podataka agencije France presse.

Broj umrlih je skočio za više od 40 posto u usporedbi s prethodnih sedam dana i dosegao novi dnevni vrhunac u četvrtak s 272 umrlih.

Njemačka se ipak ne zatvara za Uskrs; Merkel: 'Pogriješila sam'
Njemačka se ipak ne zatvara za Uskrs; Merkel: 'Pogriješila sam'

Pogoršanje situacije je dovelo tu zemlju s 9,8 milijuna stanovnika na prvo mjesto u svijetu za to razdoblje, s 15,7 umrlih na 100.000 stanovnika, ispred Češke, BiH, Slovačke i Bugarske.

Zaraze su buknule nakon pojave britanske varijante u veljači. Tijekom posljednja 24 sata u Mađarskoj je bilo nešto manje od 10.000 novooboljelih.

Bolnice su preplavljene priljevom oboljelih, blizu 12.000 trenutačno, a nedostaje osoblja, upozorila je ovog tjedna Udruga mađarskih liječnika (MOK). 

"Operacijske dvorane su zatvorene a njihovi respiratori se koriste za pacijente oboljele od covida", navodi jedan dužnosnik udruge u priopćenju i uspoređuje situaciju s onom u Bergamu u proljeće 2020.

Studenti medicine su pozvani u pomoć a neke institucije su tražile i pomoć dragovoljaca. 

Vlasti pokušavaju smiriti javnost, a Gergely Gulyas, šef ureda Viktora Orbana, izjavio je da je" stanje teško, ali da sustav ima kapaciteta suočiti se s tim velikim brojevima".

Vlada se u zaustavljanju širenja virusa oslanja na kampanju cijepljenja.

Coronavirus - Saarland

Mađarska, jedina članica Europske unije koja primjenjuje kinesko cjepivo Sinopharm i rusko Sputnjik V, uz one koje joj isporučuje Bruxelles (Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca), nakon Malte je cijepila najviše u Europskoj uniji.

Do danas je više od 1,7 milijuna ljudi ili 18 posto stanovništva primilo najmanje jednu dozu. "Čim bude cijepljeno 2,5 milijuna ljudi, mjere ograničenja će moći biti ublažene, a škole će održavati nastavu, najranije 12 . ili 19. travnja", naglasio je Gulyas.

Belgija ide u novi lockdown

Belgija će u subotu na četiri tjedna zatvoriti škole, trgovine, osim prehrambenih, i frizerske salone, u oštroj karanteni koja se uvodi zbog trećeg vala zaraza koronavirusom.

Varijanta virusa prvi put otkrivena u Britaniji postala je dominantna u zemlji te se udvostručio broj pacijenata oboljelih od covida-19 u bolnicama.

Belgija je jedna od 19 država EU s porastom zaraze.

Božinović: Oprostite ako nisam bio jasan, ne zatvaramo kafiće u 4 županije, već samo u jednoj
Božinović: Oprostite ako nisam bio jasan, ne zatvaramo kafiće u 4 županije, već samo u jednoj

"Suočavamo se s trećim valom. Slomit ćemo ga, kao i prijašnji", rekao je premijer Alexander De Croo. "Odlučili smo se za kratkotrajnu bol. Tešku smo odluku donijeli, ali da nismo, posljedice bi bile ozbiljnije."

Škole će se zatvoriti od ponedjeljka, tjedan dana ranije nego što je planirano prije uskrsnih blagdana, a ponovo će se otvoriti 19. travnja. 

Francuska zatvara pojedine dijelove zemlje

Pandemija covida-19 ponovno jača u gotovo svim dijelovima Francuske, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran, dodajući da će se zatvoriti još tri departmana, među kojima i onaj u kojemu je grad Lyon.

Pariška regija i dobar dio sjeverne Francuske već su u trećem 'lockdownu'. Ondje uglavnom rade samo dućani s nužnom robom, a kretanje je ograničeno na najviše 10 kilometara od kuće.

"Pandemija covida-19 ubrzava se gotovo svugdje u Francuskoj", rekao je Veran, dodajući da će pritisak na bolnički sustav nastaviti rasti u sljedećim danima.

"Pokazala se potreba za proširenjem zaštitnih mjera" u trima departmanima, Rhone (na istoku), Aube (sjeveroistok) i Nievre (središte), rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji.

FILE PHOTO: A protective face mask is seen on the pavement at the deserted Trocadero square near the Eiffel tower in Paris

Tako se ovi departmani pridružuju 16 departmana - među kojima čitava pariška regija - u kojima su ovog vikenda proglašene mjere "pojačane blokade".

Nove restrikcije stupaju na snagu u petak u ponoć.

Među tim mjerama su i zabrana putovanja između regija i smanjivanje broja učenika u razredima u srednjim školama na pola.

Virus, napose britanski soj, koji se smatra zaraznijim i opasnijim, u ožujku se proširio svuda u Francuskoj, što su epidemiolozi predvidjeli još u siječnju.

U četvrtak je na intenzivnoj skrbi bilo više od 4700 bolesnika, a prošlog tjedna je premašen broj od 200.000 novozaraženih, prvi put od početka studenog.

Premda je istaknuo da "trend nije dobar", ministar zdravstva je ponovo opravdao odluku da se ne uvodi stroga karantena i ne zatvaraju škole na nacionalnoj razini.

Cijepljenje, zahvaljujući kojemu je znatno pala stopa smrtnosti starijih osoba u specijaliziranim ustanovama, napreduje (6,8 milijuna prvih doza i 2,5 milijuna drugih doza), ali presporo da bi se zaštitilo čitavo stanovništvo, ocjenjuje agencija France presse.

Francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot, oboljela od covida-19, na liječenju je pojačanom terapijom kisikom, objavila je u četvrtak na Twitteru.

Primila prvu dozu, ali se ipak zarazila i to sa dva soja korone?
Primila prvu dozu, ali se ipak zarazila i to sa dva soja korone?

Ministrica (74) je objavila u subotu da je pozitivna pošto je primijetila respiratorne simptome, zatim je u srijedu objavljeno da je hospitalizirana. U tvitu u četvrtak je navela da "o njoj brine iznimno osoblje i da je dobila pojačanu terapiju kisikom".

Roselyne Bachelot je druga članica vlada oboljela od koronavirusa i hospitalizirana, nakon ministrice rada Élisabeth Borne (59) koja je u srijedu izašla iz bolnice u pariškoj regiji.

Francuska je u četvrtak objavila da ima 225 novih smrtnih slučajeva, ukupno 93.378, kao i 45.641 novi slučaj zaraze.

U Italiji dnevno umire više od 400 ljudi

U Italiji se danima bilježi kontinuirani porast broja oboljelih od koronavirusne bolesti, dok zemlja uvodi sve snažnije mjere ograničenja kako bi zaustavila širenje zaraze, prenose svjetske agencije.

U srijedu je evidentirano 21.267 novozaraženih koronavirusom, u utorak 18.765, u ponedjeljak 13.846 novozaraženih, pa je ukupni broj osoba koje su od početka epidemije zaražene tim virusom premašio 3.3 milijuna.

U zemlji svakodnevno umre više od 400 osoba, u utorak čak 551, što je najveći broj od kraja siječnja, dok se zemlja bori da ograniči treći val epidemije, potaknut novim zaraznijim varijantama virusa, i ubrza sporu kampanju cijepljenja.

The coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Nice

Prema podacima ministarstva zdravlja, od koronavirusne bolesti ukupno je od početka epidemije u veljači 2020. umrlo 106.339 osoba.

Do sada je dano oko 8.1 milijun doza cjepiva, a obje doze primilo je tek nešto više od 2.5 milijuna ljudi, odnosno oko četiri posto stanovništva.

Premijer Mario Draghi, koji je prošlog mjeseca stupio na dužnost, obećao je veliko ubrzanje cijepljenja upozoravajući na kaos u pojedinim regijama.

Draghijeva vlada namjerava utrostručiti tempo cijepljenja na 500.000 doza dnevno do sredine travnja s nadom da će postići kolektivni imunitet do kraja ljeta.

Poljska postrožila mjere

Od subote će Poljska zatvoriti dječje vrtiće i kozmetičke salone, a na vjerskim događanjima morat će se ograničiti broj sudionika. U prodavaonicama većim od 100 četvornih metara broj kupaca ograničit će se na jednog na 20 kvadrata, dok će velike trgovine namještajem biti zatvorene.

Francuska zabranila okupljanje više od 6 osoba na otvorenom
Francuska zabranila okupljanje više od 6 osoba na otvorenom

Nove mjere trajat će sve do 9. travnja. Hoteli, bazeni, teretane i vanjski sportski sadržaji već su zatvoreni za javnost, a škole će raditi isključivo na daljinu. 

Premijer Mateusz Morawiecki i ministar zdravstva Adam Niedzielski u četvrtak su apelirali na Poljake da ne sudjeluju u velikim obiteljskim okupljanjima tijekom predstojećih uskrsnih blagdana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...