Obavijesti

News

Komentari 312

Božinović: Oprostite ako nisam bio jasan, ne zatvaramo kafiće u 4 županije, već samo u jednoj

Božinović: Oprostite ako nisam bio jasan, ne zatvaramo kafiće u 4 županije, već samo u jednoj

Ministar Božinović rekao je da se mjera zatvaranja kafića i restorana odnosi samo na Dubrovačko-neretvansku županiju, a u još tri pooštravaju druge mjere. O mjerama će i sutra govoriti na Stožeru

VIDEO

Imamo ubrzanje širenja zaraze Covidom-19, dakle pandemija ne jenjava kod nas ni u drugim zemljama. Ta situacija zahtijeva velik stupanj opreza i pridržavanja epidemioloških mjera u što većoj mogućoj mjeri, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade. Dodao je da je ključ u osobnoj odgovornosti, da svatko od sugrađana pridonese onome što se radi na razini Vlade i države.

POGLEDAJTE VIDEO

- Sutra će Stožer detaljnije govoriti o mjerama, osobito kad je riječ o održavanju nastave - kaže Plenković. Dodao je kako je desetak županija prešlo ili prelazi na online nastavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Nacionalni stožer je na prijedlog županijskih stožera donio je četiri nove odluke kojima se pooštravaju postojeće mjere. To su stožeri Primorsko-goranske, Karlovačke, Zagrebačke, a također i Dubrovačko-neretvanske županije, gdje od danas stupaju na snagu strože epidemiološke mjere za područje cijele županije, istaknuo je ministar Davor Božinović.

- Mjere se odnose na ograničavanje broja ljudi na javnom okupljanju te obustavu ugostiteljskih objekata osim onih u skupini hoteli, kampovi, studentski i učenički domovi, a ostavlja se mogućnost dostave hrane - rekao je.

Iz njegovih riječi shvaćeno je kako se kafići zatvaraju u sve četiri županije, pa su tako mediji i prenijeli, no kasnije se Božinović ispričao što je bio nejasan i naglasio kako se zabrana rada ugostiteljskih objekata odnosi samo na Dubrovačko-neretvansku županiju, odnosno da se ta mjera tamo produžuje i proširuje na područje cijele županije. 

Odmah nakon sjednice Vlade je i video sastanak Europskog vijeća, na kojem će razgovarati o cjepivima, raspodjeli doza, ali i mogućnosti privremene blokade izvoza cjepiva iz EU u Veliku Britaniju, obzirom da EU dobiva malo, posebno AstraZenece.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom i apelirao na sve građane da se pridržavaju mjera jer zadnjih tjedan dana, naglasio je, imamo 28-postotno povećanje novozaraženih. Istaknuo je kako je 1071 pacijenata na bolničkom liječenju.

- Četvrti dan je broj hospitaliziranih premašio broj od 1000 i broj zaprimljenih u bolnice je ponovno veći od broja otpuštenih - naglasio je.

- Bilježimo i pad prosječne dobi oboljelih s 49 na 42 godine - rekao je.

Uoči Uskrsa je pozvao sve na izbjegavanje većih druženja s posebnim naglaskom na brigu za starije sugrađane i one s kroničnim bolestima.

S jučerašnjim danom od 161 sekvenciranja u proteklih tjedan dana 113 je potvrđeno na britansku varijantu, odnosno 70 posto, dodao je. 

Što se tiče cjepiva, Beroš je istaknuo kako nam je do sad isporučeno 514.830 doza, od čega smo potrošili njih 413.465, a do jučer je cijepljeno 330.122 ljudi.

Plenković: Pokazali smo kako je država stala iza privatnog sektora i radnika

Obzirom na daljnja ograničenja i otežanog poslovanja zbog pandemije korona virusa, Vlada je produžila mjere potpora za očuvanje radnih mjesta i za idući mjesec. 

- Nastavljamo s najuspješnijom mjerom u ovih godinu dana, za koju je do sada izdvojeno deset milijardi kuna, a odnosila se na oko 120.000 poslodavaca i 680.000 radnika. Ta činjenica je omogućila da bi, prema procjenama HZZ-a i Ministarstva rada, do kraja ožujka trebali imati veći broj zaposlenih nego što je to bilo lanjskog ožujka - istaknuo je Plenković dodajući i da prema podacima Ministarstva financija vrlo dobro idu i uplate za doprinose.

- Pokazali smo kako je država stala iza svojih građana, iza privatnog sektora, a iznad svega iza radnika i njihovih obitelji - naglasio je.

Ministar rada Josip Aladrović istaknuo je novinarima kako će nastavak potpornih mjera za travanj državu koštati između 500 i 550 milijuna kuna. A otkrio je i kako je za oko 200 kafića i restorana ta potpora ukinuta zbog nepoštivanja epidemioloških mjera te naglasio da su potporne mjere povezane s epidemiološkima.

Što s povremenim prijevoznicima putnika, koji očajnički već mjesecima apeliraju na Vladu da im pomogne? Naime, oni nemaju pravo na naknadu fiksnih troškova jer im odlukom Stožera nije zabranjen rad. No, posla za vrijeme pandemije nemaju. Dobivaju jedino potporu za očuvanje radnih mjesta, kao i mogućnost uzimanja Hamag kredita, koje u većini slučajeva ni ne mogu dobiti, a ističe im i moratorij na kredite. Zbog toga su pisali i premijeru. 

- Postoje određene djelatnosti koje nisu zatvorene, ali njihovo poslovanje jest ugroženo, tu govorimo prije svega o povremenom prijevozu, putničkim agencijama i event industriji. Svaki od resora razgovara o parcijalnim mjerama, razgovori u ovom trenutku traju pa ne mogu još ništa reći. Svi oni jesu uključeni u mjere za očuvanje radnih mjesta od početka do danas, ali svjesni smo da je potrebno očuvati i poslovanje dodatnim mjerama. No, s druge strane, sve dodatne ekonomske mjere iziskuju dodatni fiskalni kapacitet koji je nama zbog pandemije znatno sužen i zaista činimo sve ono što možemo da bi očuvali radna mjesta do fiskalnog kapaciteta - rekao je.

Aktivnosti nakon potresa

Govoreći o aktivnostima nakon potresa na Banovini, potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za saniranje posljedica potresa Tomo Medved naveo je kako su do sad zaprimili 557 prijava za uklanjanje objekata, od čega u Sisačko-moslavačkoj županiji za njih 513, u Karlovačkoj 24, a u Zagrebačkoj 20. 

Na području Sisačko-moslavačke županije, dodao je, utvrđeno je 40.435 oštećenih objekata od čega je pregledano njih 37.276. Crvenu naljepnicu dobilo je njih 4517, žutu 8027, a zelenu 24732. Za obnovu su zaprimili 6068 zahtjeva, a kako bi privremeno smjestili stanovništvo postavili su 1777 kontejnera i mobilnih kućica, rekao je Medved.

- Na skladištu u Lekeniku imamo spremne 122 mobilne stambene jedince, od kojih planiramo uspostaviti dva kontejnerska naselja sa 60 kontejnera u Sisku i 38 u Mošćenici - rekao je i istaknuo kako su u Glini završili s postavljanjem kontejnerskog naselja od 38 kontejnera te da se u subotu tamo useljavaju prvi korisnici.

- Do sad smo obavili sanaciju 30 bunara. Crveni križ ovaj tjedan podijelio 28 tona hrane, 25.153 toplih i više od 9000 suhih obroka - rekao je. 

Vlada za travanj produžuje potpore i za one poduzetnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, kao i otpis računa za električnu energiju, ali i neplaćanje cestarine na autocesti A11 Zagreb-Sisak.

- Nastavljamo s mjerom za otpis potraživanja i naknade za energiju na potresom pogođenom području. To je važna mjera koja pomaže ugroženim sugrađanima u Sisačko-moslavačkoj županiji - rekao je premijer Plenković.
          

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 312
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...