Obavijesti

News

Komentari 0

'U Europskoj uniji je potrebno uskladiti obrazovne programe'

'U Europskoj uniji je potrebno uskladiti obrazovne programe'

Uz preporuku o usklađivanju razina svih različitih obrazovanih programa u EU, građani smatraju da je potrebno olakšati uzajamno priznavanje završnih diploma

VIDEO

Potrebno je bolje povezati obrazovne programe članica Europske unije, složili su se u subotu građani na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe, iznijevši zahtjeve da se u EU-u usklade kurikulumi, uči o europskoj kulturi, lažnim vijestima, "mekim vještinama" i klimi.

POGLEDAJTE EKSKLUZIVNI INTERVJU S MINISTROM MARIĆEM:

Predsjednica radne skupine konferencije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport Silja Markkula, rekla je da teme kultura, obrazovanje, sport i mladi o kojima se razgovaralo povezuje to što „igraju veliku ulogu u promicanju i njegovanju identiteta Europske unije“.

- Postoji snažna povezanost između građana Europske unije i imaju osjećaj kao da su zajedno i da su dio zajednice koja ima budućnost - istaknula je Markkula, inače predsjednica Europskog foruma mladih.

Šuica: Bez zapadnog Balkana EU i Konferencija o budućnosti Europe nisu kompletni
Šuica: Bez zapadnog Balkana EU i Konferencija o budućnosti Europe nisu kompletni

Građani su predložili usklađivanje razine različitih obrazovnih programa u EU-u uz prihvaćanje nacionalnih sadržaja, što bi, smatraju, omogućilo veću mobilnost europske radne snage i smanjilo administrativna opterećenja.

Jedna od preporuka je i da sve države članice „dogovore i usvoje certificirani minimalni standard obrazovanja u temeljnim predmetima počevši od osnovne škole“.

Sudionici konferencije su istaknuli i važnost poučavanja engleskog jezika u skladu sa standardom koji se može certificirati.

Građani i Europski parlament za uvođenje minimalne plaće u EU
Građani i Europski parlament za uvođenje minimalne plaće u EU

Uz preporuku o usklađivanju razina svih različitih obrazovanih programa u EU, građani smatraju da je potrebno olakšati uzajamno priznavanje završnih diploma, što bi omogućilo lakše zapošljavanje u drugim državama članicama

Konferencija o budućnosti Europe paneuropski je projekt kojim se želi dati mogućnost građanima da iznesu ideje o tome kako bi EU trebala izgledati. Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u petak i subotu raspravljalo se o preporukama građana u politici obrazovanja, kulturi, mladima i sportu.

Iako su te politike prvenstveno u nadležnosti lokalnih politika, EU može pomoći podupirući određene aktivnosti i programe.

Hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak tumači da obrazovanje spada u komplementarne nadležnosti EU, “što znači da države članice samostalno upravljaju vlastitim obrazovnim sustavima”. Noi, istaknula je, na razini EU ujedno postoji i Europski kvalifikacijski okvir koji predstavlja preporuke državama u “pogledu usporedivosti kvalifikacija na različitim obrazovnim razinama”.

Martina Zvonar, sudionica Konferencije iz Hrvatske rekla je da su se građani potrudili formirati preporuke tako da budu provedive, ali i korisne za sve, ili barem većinu građana EU.

- Svi smo svjesni da je za provođenje određenih ideja i preporuka potrebno dulje razdoblje, ali ako one budu primijenjene to će biti veliki uspjeh za građane - dodala je.

Devet eurozastupnika: Srbiju treba privremeno isključiti iz pristupnog procesa zbog Rusije
Devet eurozastupnika: Srbiju treba privremeno isključiti iz pristupnog procesa zbog Rusije

Sudionici rasprave posebnu pozornost posvetili su uvođenju novih predmeta u škole. Jedna od preporuka bila je i prakticiranje "mekih vještina" u svim nastavnim programima škola.

- Pod mekim vještinama podrazumijevamo: slušanje, poticanje dijaloga, otpornosti, razumijevanja, poštovanja i uvažavanja drugih, kritičko razmišljanje, samostalno učenje, očuvanje znatiželje i usmjerenost na rezultate - stoji u preporukama.

Potrebno je informirati mlade

Mlade treba bolje i sustavnije informirati o opasnostima interneta i digitalizacije kroz obvezan predmet u osnovnim školama, poručili su građani.

Prema pregledu obrazovanja i osposobljavanja za 2019., u analizi zemalja članica EU-a, razina digitalnih vještina građana u Hrvatskoj je niska. U Hrvatskoj je tijekom istraživanja udio osoba koje se redovito služe internetom bio jedan od najnižih, 73 posto, a prosjek EU-a je 83 posto. Digitalne vještine mladih u dobi od 16 do 19 godina malo su bolje od prosjeka EU-a, ali su se znatno smanjile od 2016.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula iz redova socijalista za Hinu je rekao da bi se informiranost mladih o opasnosti interneta i „lažnim vijestima“ trebalo učiti u sklopu predmeta građanskog odgoja, koji se u Hrvatskoj provodi samo u dva grada – Zagreb i Rijeka. Ujedno, smatra da bi se uz to trebalo učiti mlade i „medijskoj pismenosti“.

- Riječ je o predmetu koji je sigurno nužan, ne samo zbog prepoznavanja lažnih vijesti, već i kao oblik zaštite građana od lažnog i prikrivenog oglašavanja - smatra Picula.

I Glavak ocjenjuje da bi se “države članice trebale fokusirati na jačanje vještina mladih ljudi, posebice kada je riječ o financijskoj i medijskoj pismenosti, koje su od krucijalne važnosti”.

Slaže se da je potrebno “jačati svijest i kritički pristup naših mladih”, ali smatra da nije potrebno opterećivati ih velikom količinom informacija koja je danas dostupna i na internetu.

Zagreb: Izborni stožer SDP-a u središnjici na Iblerovom trgu

Važnost o uvođenju novih predmeta u obrazovanje vidi i zastupnik Predrag Fred Matić, također iz redova socijalista. U izjavi za Hinu rekao da je potrebno „osuvremeniti naš obrazovni sustav novim predmetima i aktualnim temama“. Prije svega, važno je uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja „unutar kojeg je moguće obrađivati teme klimatskih promjena i spolnog odgoja“.

Zastupnik Matić smatra da bi bilo korisno imati „jedinstveni obrazovni okvir i da je o tome moguće postići konsenzus" među državama članicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.