Obavijesti

News

Komentari 16

U godinu dana bez posla je u EU ostalo čak 1,9 milijuna ljudi

U godinu dana bez posla je u EU ostalo čak 1,9 milijuna ljudi
1

Eurozona proživljava svoju najveću krizu, a podatak koji to zorno pokazuje jest i taj da je bez posla ostalo u 17 zemalja monetarne unije čak 17,56 milijuna ljudi

VIDEO

Europa ima najveću nezaposlenost otkad Eurostat vodi statistiku. Čak 24,8 milijuna nezaposlenih bilo je u svibnju u 27 zemalja Europske unije, što je 1,9 milijuna više nego u istom mjesecu prošle godine. Eurozona proživljava svoju najveću krizu, a podatak koji to zorno pokazuje jest i taj da je bez posla u 17 zemalja monetarne unije čak 17,56 milijuna ljudi. Broj nezaposlenih u eurozoni povećao se na godišnjoj razini za 1,82 milijuna, što je rast od 11,5 posto. U EU je stopa nezaposlenosti 10,3, a u eurozoni čak 11,1 posto.

Nezaposlenost u eurozoni raste već 14 mjeseci zaredom. Najviše nezaposlenih u eurozoni je u Španjolskoj, gdje čak svaka četvrta osoba nema posao. Od travnja do svibnja bez posla je u eurozoni ostalo 88 tisuća ljudi, a u cijeloj EU 151 tisuća.

Najnižu stopu nezaposlenosti u EU ima Austrija sa 4,1 posto, a slijede je Nizozemska sa 5,1 posto, Luksemburg sa 5,4 i Njemačka sa 5,6 posto. Najviše je nezaposlenih u Španjolskoj (24,6 posto) i Grčkoj (21,9 posto). U odnosu na stanje prije godinu dana, nezaposlenost je pala u osam, a povećala se u 18 članica, dok je ostala ista samo u Mađarskoj. Broj nezaposlenih najviše se smanjio u Estoniji, Litvi i Latviji, a najveći porast broja ljudi na burzi imaju Grčka, Španjolska i Cipar.

Raste i broj nezaposlenih mlađih od 25 godina u cijeloj EU. U svibnju je u EU bilo 5,5 milijuna nezaposlenih osoba mlađih od 25 godina, dok je u eurozoni njihov broj bio 3,4 milijuna. U godinu dana broj mladih nezaposlenih povećao se za 282 tisuće u EU i za 254 tisuće u eurozoni. Najmanje mladih nezaposlenih ima u Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj, dok ih je najviše u Španjolskoj i Grčkoj.

U kakvim je trenutačno problemima Europa, dovoljno govori činjenica da je stopa nezaposlenosti u svibnju u SAD-u bila 8,2 posto, a u Japanu samo 4,4 posto. Čelnici zemalja članica EU dogovorili su na summitu poticanje rasta.

– Za rast i zapošljavanje mobilizirat ćemo oko 120 milijardi eura – rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina