Obavijesti

News

Komentari 20

U godinu dana se udvostručio broj hospitalizacija djece zbog korone: Šestero ih je preminulo

U godinu dana se udvostručio broj hospitalizacija djece zbog korone: Šestero ih je preminulo

Odazvala su se djeca, roditelji, i puno naših građana. Što se tiče djece, dosad smo cijepili sedmero djece. Svi su bili jako hrabri. Osmijesi su prevladavali, možda koja mala suzica, ali brzo je prošlo, rekla je Pavić-Šimetin

VIDEO

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je u Dnevniku N1 da su zadovoljni odazivom na cijepljenje.

- Odazvala su se djeca, roditelji, i puno naših građana. Što se tiče djece, dosad smo cijepili sedmero djece. Svi su bili jako hrabri. Osmijesi su prevladavali, možda koja mala suzica, ali brzo je prošlo - rekla je.

Ističe da je na cijepljenju uvijek prisutan liječnik koji odlučuje hoće li se osoba cijepiti.

- Nije u svim zemljama slučaj da su liječnici prisutni na cijepljenju. Na punktu mogu direktno saznati mogu li se cijepiti - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kojoj skupini djece se posebno preporučuje cijepljenje protiv covida?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje cijepljenje svoj djeci u dobi od 5 i više godina.

- Posebno se trebaju cijepiti djeca s kroničnim bolestima i žive u kućanstvu s imunkompromitiranim osobama i osobama starije životne dobe. Cijepljenjem djece koja žive u takvim kućanstvima se pruža veća razina zaštite za njihove ukućane - kazala je.

Pojasnila je i kakve simptome mogu imati djeca zaražena koronavirusom, kao i koliko je hospitalizacija djece bilo u Hrvatskoj zbog covida-19.

- To može biti za dijete teška bolest. U smislu da dijete teško diše, ima visoku temperaturu i da njegovo stanje zahtijeva hospitalizaciju. Mi smo imali tijekom 2020. godine više od 400 hospitalizacija djece, a u 2021. smo imali više od 850 hospitalizacija.

Najveći dio tih hospitalizacija je bio u četvrtom valu koji još uvijek nije završio. Imamo i pojedinačne, nažalost smrtne ishode kod djece. Ono što je nama problem što mi zapravo ne znamo koja su to djeca. Najveći dio djece će biti bez znakova bolesti i s vrlo slabim simptomima, ali jedan dio će zahtijevati hospitalizaciju, ali doći će i do smrtnih ishoda. Takvih smo slučajeva imali šest u 2021. kod djece u dobi od 0 do 17 godina - rekla je.

Za cijepljenje djece kod pedijatara i školskih liječnika važno je prikupiti dovoljan broj djece zainteresirane za cijepljenje, objasnila je.

- Mi vjerujemo da će to ići jednim dobrim tempom. Ne radi se samo od djeci od 5 do 11 godina, već i djeci od 12 do 17 godina. Pojedini Zavodi će otvoriti cijepljenje i na punktovima. Svi koji su danas došli su došli iz nekakve žurbe - kazala je zaključno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag