Obavijesti

News

Komentari 3

U Gospiću pokopali ostatke 253 žrtve iz Drugog svjetskog rata

U Gospiću pokopali ostatke 253 žrtve iz Drugog svjetskog rata

Antropološkom obradom utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima 249 muških i četiri ženske osobe u dobi od 20 do 50 godina

VIDEO

Posmrtni ostaci 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pokopani su u srijedu u zajedničku grobnicu na groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću, a ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven pokop.

"Svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet i dostojanstven pokop, a ovim današnjim činom odajemo počast za 253 žrtve komunističkog režima, čiji će posmrtni ostaci napokon počivati u miru. Ispraćajući ih na njihovo posljednje počivalište, ujedno pružamo utjehu njihovim obiteljima i potomcima, koji su desetljećima tragali za posmrtnim ostacima svojih bližnjih, a da nisu bili ni svjesni koliko su im blizu“, rekao je Medved. 

Antropološkom obradom utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima 249 muških i četiri ženske osobe u dobi od 20 do 50 godina. Kod gotovo polovice žrtava utvrđene su strijelne ili traumatske ozljede lubanje te prijelomi kostiju, što ukazuje na nasilnu smrt. Žrtve su ubijene u razdoblju od travnja do kasne jeseni 1945. godine.

Gospić: Ceremonija posljednjeg ispraćaja i pokop posmrtnih ostataka 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Medved je ustvrdio da su "žrtve zvjerski mučene i ubijene samo zato što su bili Hrvati i katolici, a nad njihovim posmrtnim ostacima u srcu Gospića asfaltirana je cesta te su sagrađeni objekti".

Ostalo je još mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima koje ni do danas nisu pronađene. I ovaj današnji ispraćaj pokazatelj je našeg primjerenog odnosa i dužnog poštovanja prema žrtvama, dodao je Medved. 

Zajednička grobnica

Posmrtni ostaci pokopani su u zajedničku grobnicu na groblju sv. Marije Magdalene, koju je Gospić izgradio za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja s tog područja. Na istom su mjestu prije tri godine pokopani ostaci 102 žrtve ranije ekshumirane na širem području Gospića.

Gospić: Ceremonija posljednjeg ispraćaja i pokop posmrtnih ostataka 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Ministarstvo hrvatskih branitelja u proteklih je osam godina ekshumiralo posmrtne ostatke 2064 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Hrvatske, a traga se i za 1797 nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Kada je riječ o hrvatskim braniteljima i civilima, od 2016. pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica u kojima su identificirane 263 osobe.

"Još mnoge obitelji ne znaju sudbinu svojih najmilijih. Njima poručujem da nećemo stati dok ne pronađemo sve naše žrtve i nestale“, rekao je Medved i pozvao sve koji imaju saznanja o sudbini nestalih u Domovinskom ratu da ih podjele s nadležnim institucijama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...
BEROŠEV RAVNATELJ

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...

Žanić je u Ministarstvo zdravstva došao 2018. kao pomoćnik tadašnjeg ministra Kujundžića bez da je ikad prije radio u zdravstvu. Žanić mu je bio i zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić
VIDEO Pogledajte kako je policija uhitila čovjeka iz Rijeke zbog pljačke iz 2022. godine
UKRALI PA LUKSUZNI ŽIVJELI

VIDEO Pogledajte kako je policija uhitila čovjeka iz Rijeke zbog pljačke iz 2022. godine

RIJEKA - Dva čovjeka (48,49) su 29. studenoga 2022. godine u garaži trgovačkog centra u Rijeci, počinili razbojništvo nad vozačem-zaštitarom kombi vozila državne tvrtke (FINA) prilikom prijevoza dnevnog utrška novca. Oni su isplanirali razbojništvo tako da su zaštitara, prije ulaska u kombi, uz prijetnju pištoljem zaustavili, razoružali i iz vozila uzeli novac u vrijednosti tadašnjih 5,9 milijuna kuna, odnosno 780 000 eura te pobjegli. Vozilo kojim su se udaljili je također bilo ukradeno, a ukradenim novcem su kupovali nekretnine, vozila, kao i plaćali troškove hedonističkog stila života. Obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu za počinjenje kaznenih djela razbojništva i pranje novca, a 49-godišnjak je i predan pritvorskom nadzorniku, dok čovjek (48) nije dostupan hrvatskoj policiji, međutim, slijedi njegovo uhićenje na području Europske unije u suradnji s međunarodnim policijskim institucijama.