Obavijesti

News

Komentari 28

U Gradišću otkrivena spomen ploča Nikoli Šubiću Zrinskom

U povodu 450. obljetnice Sigetske bitke u Eberau u južnom Gradišću u subotu je otkrivena spomen ploča hrvatskom banu i vojskovođi Nikoli Šubiću Zrinskom

VIDEO

Postavljanje spomen ploče na dvorcu Eberau zajednički  je projekt Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, Gradišćanko-mađarsko kulturnog društva i Zrinske garde Čakovec, a ostvaren je pod pokroviteljstvom hrvatskog i mađarskog veleposlanstva u Austriji.

"Prisjećamo se danas 450 obljetnice Sigetske bitke i junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog te njezinog velikog odjeka u hrvatskom narodu i u Europi", rekla je na otvaranju spomen ploče hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.

"U hrvatskom narodu ona živi kao trajan čin domoljublja i borbe za vlastito dostojanstvo i slobodu", kazala je veleposlanica. 

Sigetska bitka, kako je istaknula, nosi u sebi  poruke obrane domovine, kulturnog identiteta, osobne i narodne slobode a svako povijesno vrijeme je u njoj moglo naći inspiraciju za svoju identifikaciju.

Otkrivanju spomen ploče nazočilo je stotinjak ljudi, među kojima članovi savezne austrijske te pokrajinske vlade Gradišća, zatim gradišćanski Hrvati, Hrvati iz Mađarske i Zrinska garda Čakovec.

Nikola Šubić Zrinski je od 1542. do 1556. obnašao dužnost hrvatskog bana. Vodio je velike bitke protiv Osmanlija, a poginuo je 1566. u obrani Sigeta.

"Današnja svečanost prigoda je da se oda počast i zahvalnost junačkom djelu Nikole Šubića Zrinskog, jednom od velikih vojskovođa u mađarskoj i hrvatskoj povijesti", rekao je mađarski veleposlanik u Austriji Janoš Perenyi.

"Svjedoci smo jako lijepe svečanosti u Gradišću, gdje se različite kulture prožimaju i uzajamno obogaćuju", kazao je  zastupnik u austrijskom parlamentu  i predsjednik parlamentarne  skupine prijateljstva Austrije i Hrvatske Niki Berlaković.

"Pozdravljam ovaj zajednički austrijsko-hrvatsko-mađarski projekt koji nas podsjeća na zajedničku povijest u sadašnjosti", rekla je članica pokrajinske vlade Gradišća Verena Dunst.

"Sigetski boj i herojstvo Zrinskog i njegovih vojnika pronijeli su im veliku slavu diljem Europe. Ploča podsjeća na junaka dva naroda, hrvatskog i mađarskog. Zrinski je od Turaka branio Europu, koja danas živi u zajedništvu", rekao je predsjednik Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec.

Spomen ploča, na kojoj je tekst napisan na hrvatskom, njemačkom i mađarskom jeziku, postavljena je na bočnom zidu dvorca Eberau zbog njegove povijesne poveznice s Nikolom Šubićem Zrinskim. Taj je dvorac bio u posjedu obitelji Zrinski od 1556. do 1613. , a danas je u vlasništvu mađarske plemićke obitelji Erdoedy.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...