Obavijesti

News

Komentari 60

'U HDZ-u je sustav pobijedi ili nestani. To će biti i Plenkoviću'

'U HDZ-u je sustav pobijedi ili nestani. To će biti i Plenkoviću'
1

Prednost za Plenkovića je da se u ranoj fazi deklarirao kao protivnik produbljavanja krize. Hoće li to biti dovoljno da birači oproste politički grijeh HDZ-u, treba vidjeti, kaže Gjenero

VIDEO

Za broj članova koji HDZ ima, Andrej Plenković je dobio relativno mali broj glasova, oko polovine stranke apstiniralo je od glasovanja i Plenkoviću bi to trebalo biti upozorenje, treba se pobrinuti da motivira članove, poručio je politički analitičar Davor Gjenero u emisiji Studio 4 na HRT-u.

Gjenero smatra da će Plenković ostati predsjednikom stranke ako osigura dobar izborni rezultat i ako nakon parlamentarnih izbora stranka bude sudjelovala u izvršnoj vlasti.

- U HDZ-u su uspostavili sustav ili "pobjedi ili nestani", tako da će taj princip vrijediti i za Plenkovića - kaže Gjenero.

Čini mu se da je Plenković vrlo svjestan izazova koji se pred njim otvaraju i činjenice da je zbog svega što se dogodilo u HDZ-u i među biračima i članovima zavladala rezignacija.

- Kada Plenković govori o vraćanju povjerenja, govori o novom motiviranju članova i biračkog tijela i to će biti njegov najveći izazov - tvrdi Gjenero. 

Gjenero smatra da je situacija u političkoj areni trenutačno vrlo teška.

- Građani načelno ne vole prijevremene izbore i kažnjavaju onoga za koga smatraju da je izazvao parlamentarnu krizu i doveo do prijevremenih izbora. U hrvatskom biračkom tijelu je jedinstveno uvjerenje da je ključni krivac za izbore HDZ sa svojim bivšim predsjednikom. Prednost za Plenkovića je da se u ranoj fazi deklarirao kao protivnik produbljavanja krize i zagovarao održavanje i nastavak koalicije s Mostom. Hoće li to biti dovoljno da birači oproste politički grijeh HDZ-u, treba vidjeti - poručio je.

'Od Plenkovića se ne očekuje pobjeda, već sudjelovanje u vlasti'

Na pitanje može li HDZ s Plenkovićem dostići prednost, koju prema istraživanju trenutačno ima SDP, Gjenero je odgovorio da prednost koju SDP trenutno ima nije tako velika.

- Radi se o nezadovoljstvu biračkog tijela time što je politika HDZ-a dovela do parlamentarne krize. Drugi tabor će vjerojatno iz izbora izaći s relativnom pobjedom, od Plenkovića nitko ne očekuje pobjedu na izborima, nego samo sudjelovanje u vlasti - smatra Gjenero.

'Most ključni politički neprijatelj SDP-u'

Što se tiče Mosta, Gjenero kaže da je Most bio mezimac medija i poželjan politički akter.

- Danas je Most ključni politički neprijatelj SDP-u, možda i veći od HDZ-a. Hoće li SDP nakon izbora imati dovoljno glasova u parlamentu da samostalno formira vladu ili neće, ovisi o tome kakav će biti izborni rezultat Mosta. Ključno pitanje za Most je hoće li biti u stanju motivirati svoje birače da izađu i ponove svoj izbor - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.