News

Komentari 2

'U Hostelu Arena su sportaši iz Kine. Nije on za karantenu'

'U Hostelu Arena su sportaši iz Kine. Nije on za karantenu'

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite obustavljena su sva sportska natjecanja i treninzi pa tako i oni mladih Kineza. Iz Grada Zagreba kažu da im je Hostel Arena u ovoj krizi postao dom

U Hostelu Arena u Zagrebu trenutno je smješteno preko 100 djece sportaša, mladih Kineza različitih uzrasta koji od listopada 2019. borave u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu kojim se ta djeca, uz hrvatske trenere uključuju u sustav sporta Republike Hrvatske - treniraju u hrvatskim klubovima učeći od hrvatskih sportskih stručnjaka kako ostvariti vrhunske rezultate.

Taj odgovor poslali su u ponedjeljak uvečer iz Službe za informiranje Grada Zagreba nakon prozivke zašto je zagrebačka karantena prebačena u privatni hotel 'I'.

Kažu da sportski projekt s Kinezima predstavlja novu viziju sportske budućnosti kao i priliku za međusobnu razmjenu učenika, učenje i suradnju, povezujući pri tome zemlje različitih krajeva svijeta. Sve se to održava se u suradnji Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora i Sveučilišta u Zagrebu - Kineziološkog fakulteta.

- Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020. obustavljena su sva sportska natjecanja i organizirani treninzi te su prestali s radom svi sportski, rekreacijski i fitness centri. Predmetna mjera prekinula je sve aktivnosti mladih Kineza, koji se nisu mogli vratiti u Republiku Kinu te se trenutno nalaze u Hostelu Arena. Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica Vladimir Nazor u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu obvezan je i odgovoran osigurati skrb, sigurnost i zdravlje te djece, jer im u ovom trenutku navedeni objekt predstavlja dom - napisali su i optužili sve da su svojim napadima dodatno uznemirili djecu koja su daleko od svog doma.

Dodali su kako taj hostel ionako ne zadovoljava uvjete koji su potrebni za održavanje karantene.

- Prema navodima epidemiologa Službe za epidemiologiju, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zagreb, za osiguranje organizirane karantene u objektu potrebno je udovoljiti osnovnim uvjetima: odvojena soba i kupaonica s adekvatnom ventilacijom za svakog korisnika - pišu iz grada.

Osim toga, za rad karantene potrebni su i drugi uvjeti poput: osigurana dostava hrane i svih drugih potrepština; osigurano osoblje za praćenje zdravstvenog stanja kontakata, dnevno mjerenje temperature i praćenje respiratornih simptoma; osiguran transporta za osobe koje razviju simptome; osiguran telefon/internet za komunikaciju od strane zdravstvenog osoblja, kako bi svakodnevno javili zdravstveno stanje, za komunikaciju s obitelji, kao i za pristup informacijama; osigurano odlaganje otpada; prostor za nečisto rublje kao i prostor za pranje nečistog rublja; osigurano parkiralište te osigurana kontrola pristupa i ulaza.

- Uz poduzimanje svih potrebnih epidemioloških mjera i dodatnih građevinskih zahtjeva za privođenje karantene svrsi bilo bi financijski zahtjevno, a ne bi bilo u interesu djece koja prostor već koriste - piše u odgovoru grada.

Najčitaniji članci