Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U hrani izvezenoj u Sloveniju nije bilo previše aflatoksina

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je u petak obavijest od NKT Slovenije o utvrđenoj povećanoj količini aflatoksina M1 u mlijeku. Druge dokumente još nisu poslali

Thinkstock
Foto: Thinkstock
7 komentara

Ministarstvo poljoprivrede dostavilo je Europskoj komisiji informaciju o poduzetim mjerama kao i o negativnim rezultatima pretraživanja hrane za životinje koja je bila predmet izvoza hrane za životinje u Sloveniju.

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je u petak obavijest od NKT Slovenije o utvrđenoj povećanoj količini aflatoksina M1 u mlijeku (uzorkovanom na mljekomatima u Sloveniji). Pritom je u obavijesti navedeno da je na farmi s koje potječe mlijeko obavljeno uzorkovanje i analiza hrane za životinje - kukuruzno krmivo podrijetlom iz RH, u kojoj je utvrđena prisutnost aflatoksina B1 u količini većoj od dopuštene. U obavijesti je također navedeno da će se dokumentacija o tome (poveznica između subjekta kod kojeg je obavljeno uzorkovanje i naručitelja kukuruznog krmiva) naknadno dostaviti, no do danas navedena dokumentacija i dokazi iz Slovenije nisu dostavljeni.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede izvršila je nadzor nad tvrtkom koja je isporučila hranu za životinje u Sloveniju te utvrdila da je kupcu u Sloveniji uz hranu za životinje dostavljena i popratna dokumentacija koja sadrži analitička izvješća, od dobavljača iz RH o obavljenim analizama (u sklopu samokontrole subjekta) navedenog krmiva, a kojim nije utvrđena prisutnost aflatoksina iznad dopuštene granice.

Možda vas zanima i ovo:
Message