Obavijesti

News

Komentari 160

U Hrvatskoj je u 20 godina ubijeno 400 žena. One bi bile žive da su zakoni prije doneseni

U Hrvatskoj je u 20 godina ubijeno 400 žena. One bi bile žive da su zakoni prije doneseni
5

• Žrtvama će javljati kad je nasilnik na slobodi • Sankcije za kršenje mjera opreza • Veće kazne za silovanje

VIDEO

Nakon gotovo 400 ubijenih žena u Hrvatskoj u zadnjih 20 godina kojima su presudili partneri ili bivši partneri, te mnogih slučajeva spolnog zlostavljanja djece, Vlada je odlučila napokon reagirati i postrožiti kazne za takve zločine. Novim mjerama za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece uvodi se novo kazneno djelo - teško ubojstvo ženske osobe, a među novostima su i istražni zatvor za kršenje mjere opreza, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

[TOP 3 VIJESTI DANA] Veće kazne za ubojice žena: Ukida se i zastara za pedofiliju 01:29

Riječ je o izmjeni više zakona kojima se osnažuju prava žrtava - Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona.

Hrvatska je treća u EU po broju ubojstava žena. Lani je ubijeno 13 žena, ove godine šest, i to sve redom od strane supruga, partnera ili bivših partnera koji su ih godinama prije zlostavljali, bili prijavljivani za obiteljsko nasilje i uglavnom bi završili s izrečenim mjerama opreza, odnosno sa zabranom prilaska, koju, naravno, nisu poštovali.

Sva su ubojstva počinjena na najokrutnije moguće načine, izbodene su nožem, zadavljene, prebijene na smrt...

Sve izmjene zakona

Predloženi noviteti Zakona o kaznenom postupku su: veća prava žrtava, pravo žrtve na žalbu, istražni zatvor za kršenje mjera opreza, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu, zabrana približavanja na minimalno 50 metara udaljenosti, ispitivanje bliskih osoba na dokaznom ročištu, procjena rizika za ponavljanje nasilja, uključivanje žrtve u postupak, pravo žrtve kaznenog djela da bude ispitana putem audio-video uređaja.

Izmjenama i dopunama Zakona o sudovima uvodi se specijalizacija sudaca za rad u predmetima nasilja u obitelji - zakonom se propisuje da će se godišnjim rasporedom poslova odrediti suci i državni službenici za rad na predmetima nasilja u obitelji. Na takvim predmetima moći će se odrediti suci koji se redovito stručno usavršavaju iz ovog područja i koji pokazuju sklonost za rad na takvim predmetima.

Plenković najavio: Povećavaju se kazne za silovanje, spolno uznemiravanje kazneno djelo...
Plenković najavio: Povećavaju se kazne za silovanje, spolno uznemiravanje kazneno djelo...

Noviteti u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji su sljedeće: strože kazne za nasilje u obitelji, kazna zatvora za kršenje zaštitnih mjera...

Novitet je i spolno uznemiravanje samo kao kazneno djelo, minimalno 50 metara udaljenosti žrtve i nasilnika, veća podrška žrtvama u prekršajnom postupku, širi se sastav Povjerenstva za praćenje nasilja. Uvodi se kazneno djelo - teško ubojstvo ženske osobe, veće kazne za silovanje i teško kazneno djelo protiv spolne slobode, mogućnost određivanja zaštitnog nadzora, posljedice za žrtve utjecat će na odluku o visini kazne, ukida se zastara za teška kaznena djela pedofilije te će se preciznije definirati zakonske odredbe.

Da su ovakve kazne bile na snazi, možda ne bismo imali toliko žrtava i moguće da bi ove žene danas bile žive.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

[SPOTLIGHT] Martina Pauček Šljivak 02:27

Brutalna ubojstva nad ženama

Sjetimo se slučajeva koji su potresli hrvatsku javnost, a koji su možda mogli biti spriječeni da smo ovakve odredbe zakona imali prije.

Željko Lengelić 24. travnja 2018. oko 11.30 sati u dnevnom boravku obiteljske kuće prišao je s leđa supruzi Mariji Lengelić (49), koju je dugo u više navrata fizički zlostavljao i maltretirao.

Preko glave joj je prebacio dvostruku omču izrađenu od pletenog najlonskog užeta, koju je zatim čvrsto stegnuo oko njezina vrata i držao tako stegnutu dok ju nije ubio. Potom je podmetnuo požar kako bi prikrio tragove zločina i pobjegao u nepoznatom pravcu. Posebno je bilo traumatično svjedočenje djece o obiteljskoj situaciji jer je otac alkoholičar redovito zlostavljao majku koja se gotovo sama skrbila o sedmero djece.

Željko Lengelić prije je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva supruge Marije, majke sedmero djece. Ipak, nakon što se žalio na kaznu, kao i tužiteljstvo, Vrhovni sud mu je preinačio prvostupanjsku presudu bjelovarskog Županijskog suda te će u zatvoru provesti 21 godinu.

Marinu M. (36) u lipnju 2020. usmrtio je suprug u kući njezine majke u Cetingradu kraj Karlovca, a poslije je presudio i sebi pištoljem Crvena zastava 7.65, koji je pronađen ispod njegova tijela, a iza njih je ostalo troje maloljetne djece. U njihovu domu u Šiljkovači kraj Cetingrada intervenirala je policija, a Dragan M. (37) prijavljen je zbog prijetnje i nasilja u obitelji. Marina se tad s troje djece odselila. Tad je pretražena obiteljska kuća supružnika, a osim legalnog oružja koje je Dragan posjedovao za lov, pronađeno je ilegalno oružje. Dragan je mjeru zabrane prilaska imao zbog nasilja u obitelji, prijetnji, nedopuštenog posjedovanja oružja i povrede djetetovih prava.

Iz Centra za socijalnu skrb u Slunju rekli su kako je Marina bila u procesu razvoda od Dragana. Ističu kako je obitelj bila u kratkotrajnom tretmanu nakon što se Marina obratila za pomoć u slučaju obiteljskog nasilja. Tad su joj pružili psihosocijalnu pomoć i poduzeli su ostale postupke sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji i važećem Obiteljskom zakonu. Dodaju i kako je Marina nakon toga pokrenula postupak obveznog savjetovanja prije razvoda i on je bio u procesu okončanja.

Zadao joj 88 uboda nožem

Da su u zakonima prije bile izmjene koje su jučer predložene, u oba ova slučaja počinitelji bi dobili strože kazne ili bi već bili u istražnom zatvoru zbog kršenja mjere zabrane prilaska.

U srpnju 2017. u obiteljskoj kući u Novskoj 44-godišnji Gordan Jagatić iz vatrenog oružja usmrtio je 42-godišnju suprugu Dubravku Jagatić. Oboje su bili policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke. Susjedi su rekli da su čuli galamu, a nakon što su čuli pucanj, dojavili su policiji. MUP je objavio da je muškarac tijekom svađe i naguravanja iz službenog oružja ispalio hitac u ženu te ju je usmrtio. Jagatić služi 11-godišnju kaznu zatvora u glinskoj kaznionici. Pravdao se da je bila riječ o nesretnom slučaju, a nikako namjera da ubije suprugu.

U Zagrebu je 22. veljače 2017. brutalno ubijena trudna 18-godišnja Kristina Krupljan. Njezin bivši dečko, tada 19-godišnji David Komšić, ubo ju je nožem čak 88 puta u njenom automobilu na parkiralištu ispred zgrade u kojoj živi, nakon čega je umrla na mjestu. Komšić je, kao i većina ubojica svojih partnerica ili bivših partnerica, imao zabranu prilaska žrtvi. Konkretno, njemu je u svibnju 2015. izrečena ta mjera. U rješenju o zabrani prilaska stoji da će tad maloljetni David završiti u zatvoru ako se ne bude pridržavao mjera opreza. Prema rješenju, on je imao zabranu posjećivanja Kristinina prebivališta i boravišta, zabranu približavanja i uspostavljanja izravne ili neizravne veze, nije joj se smio približiti na razdaljinu bližu od 300 metara te je kontaktirati.

Njezina majka ispričala je medijima kako ju je Komšić cijelo to vrijeme napadao i prijetio joj, a da policija nije ništa poduzimala.

- Prvi put ju je istukao kod crkve, drugi put joj je uzeo mobitel, treći put joj je razbio auto. I četvrti put ju je ubio - rekla je.

Komšić je Kristinu 27. studenog 2016. godine fizički napao. Dok je vozila automobil, put joj je prepriječio drugi automobil.

Komšić kršio mjere opreza

- Poznata osoba tad je razbila vozačevo staklo te je uz pomoć još jedne osobe fizički napala - stoji u dokumentaciji koju je Kristinina majka pokazala medijima.

Davidu Komšiću za brutalno je ubojstvo Kristine Krupljan prvo određena kazna zatvora od 30 godina, koja je zatim smanjena na 25 godina, što je pravomoćno potvrdio i Vrhovni sud.

U studenom 2017. Ana Kurtanjek, 29-godišnja osobna trenerica, završila je trening s grupom i pozdravila se s kolegama. Izlazeći iz fitness kluba Play u Gradišćanskoj ulici u Zagrebu, skrenula je prema garaži. Spustila se do prve podzemne etaže, gdje je bio parkiran njezin automobil. Ubrzo su se čuli hici iz vatrenog oružja. Upucana je nekoliko puta u područje oko srca. Teško ranjenu našli su je stanar zgrade i još jedan član kluba koji se vraćao s treninga, te su odmah pozvali Hitnu i krenuli je reanimirati. Hitna je stigla za pet minuta, ali djevojci nije bilo spasa. Preminula je na mjestu.

Njezin ubojica, Dubravko Sikermeštar, bio je 36-godišnji bivši policajac trešnjevačke VII. policijske postaje, koji je znao da će njegovi bivši kolege brzo krenuti za njim. Ubio se blizu Doma zdravlja na Črnomercu. Ana je, prema priči svjedoka, upoznala svog ubojicu pet godina prije, bili su kratko u vezi, nakon čega su prekinuli. Međutim, on ju je nastavio maltretirati sve dok ju nije ubio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu