Obavijesti

News

Komentari 4

U Hrvatskoj se svake godine rodi 40.000 djece

U Hrvatskoj se svake godine rodi 40.000 djece
7

Kako država može pomoći obiteljima s puno djece i obiteljima u kojima roditelji ne rade ? Kako povećati prava rodilja i njihove djece?

VIDEO

Pravo na dječji doplatak koristi 230.000 korisnika. Najčešće je riječ o obiteljima s dvoje i više djece. Za jedno dijete doplatak na mjesec iznosi 357 kuna. Od početaka 2007. mlade majke će u prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta dobivati naknadu u iznosu plaće, a sljedećih šest mjeseci naknada je najviše 2500 kuna. U 2005. rodilo se 41.446 djece, a u prvih šest mjeseci ove godine 19.039 djece. Svaka zdravstveno osigurana majka ima pravo od HZZO-a zatražiti jednokratnu materijalnu pomoć za novorođenče u iznosu od 2328,20 kuna.

SDP - Uvažavamo postojanje razlIčitih tipova obitelji i zalažemo se za stvaranje uvjeta za njihovu održivost. Obiteljska politika nije populacijska ni samo pronatalitetna politika. Poticat ćemo razvoj usluga koje će olakšati brigu o djeci (vrtići, projekt “dadilje”), prava djece štititi boljim zakonima i razvojem odgovarajućih institucija, poticati partnerstvo u brizi za obitelj, usklađivati privatni i profesionalni život muškaraca i žena. Smanjit ćemo stopu PDV-a na dječju opremu.    

HDZ - Osnovali smo Ministarstvo za obitelj, povećali iznos rodiljne naknade, vratili pravo na trogodišnji rodiljni dopust i produžili pravo dopusta sa 6 na 12 mjeseci za nezaposlene majke. Najniži iznos rodiljne naknade je u 2007. povećan na 1663 kune, povećali smo iznos jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta na 2328 kuna, dok je za 60.000 povećan broj djece koji primaju dječji doplatak. Uveden je pronatalitetni dodatak od po 500 kuna za svako treće i četvrto dijete za korisnike doplatka, a od početka 2008. za prvih 6 mjeseci rodiljnog dopusta majke će primati naknadu u visini plaće.

 HNS - Država može pomoći obiteljima boljom distribucijom socijalne pomoći, većim izdvajanjima rodiljama - puna plaća do godinu dana, povećanjem dječjeg doplatka. Stimulacijom mladih za odluku o roditeljstvu. Stan kroz POS i novi POS - najam stana.  Obiteljima s puno djece - prioritet pri zapošljavanju uz reduciranu mogućnost odbijanja ponuđenog posla.

HSLS - Obitelj je temelj društva. Zalažemo se za osnivanje jaslica i vrtića za cjelodnevni boravak djece, zakonski poticati zapošljavanje majki kroz skraćeno radno vrijeme, promovirati važnost oba roditelja za odgoj djece, ukinuti limite za porodiljske naknade, organizirati gradnju i najam socijalnih stanova mladim obiteljima i obiteljima s više djece, promicati vrednote zasnivanja obitelji i zdravog života, suzbiti nasilje i kriminal među mladima i educirati ih o štetnosti droga i alkohola.

HSP - Jedno od rješenja za obitelj s mnogo djece je da se majci da status iz kojeg proizlaze sva prava kao i iz radnog odnosa. HSP jamči za svako rođeno dijete jednokratnu naknadu od 10.000 kn. Majke trebaju dobivati punu plaću svih 12 mjeseci porodiljskog dopusta, kao i naknadu dok su nezaposlene. Kroz zakon o radu majke moraju imati posebnu zaštitu. Nakon povratka s porodiljskog treba ih čekati radno mjesto, a poslodavac im ne može dati otkaz 3 godine od poroda.

HSU - Demografsku sliku Hrvatska može i mora popraviti financijskom stimulacijom roditelja, i to tako da roditelj u prvoj godini nastavi primati punu plaću, odnosno da se isplaćuje prosjećna plaća za one koji nisu u radnom odnosu. Za svako dijete po rođenju odrediti na razini države jedinstvenu financijsku potporu koja se jednokratno isplaćuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca