Obavijesti

News

Komentari 114

Miljenić: Tko će biti na popisu neće si moći izvaditi vozačku!

Miljenić: Tko će biti na popisu neće si moći izvaditi vozačku!
8

Smanjivanjem kazne za 50 posto ako se plati na "licu mjesta" ili na 75 posto ako se plati u roku, građane se želi potaknuti da kazne plaćaju u što kraćem roku

VIDEO

Saborski zastupnici u četvrtak su raspravljali o prijedlogu Prekršajnog zakona, kojim Vlada planira rasteretiti sudovi, te povećati stupanj naplate izrečenih prekršajnih kazni i učinkovitost prekršajnog postupka.

Ministar Orsat Miljenić rekao je kako broj zaostataka prekršajnih slučajeva godišnje raste za 10 do 12 tisuća, a da se naplati tek 12 posto novčanih kazni. Dodao je i kako se prijedlogom sužava definicija određenja prekršaja. Traži se veći stupanj povrjeđivanja ili ugrožavanja zaštićenog dobra koji odobrava prekršajno sankcioniranje. Kako bi se povećao broj naplaćenih novčanih kazni, kazna se, ako se plaća na 'licu mjesta' smanjuje na 50 posto, a na 75 posto, ako se plati u određenom roku.

U cilju bolje naplate, od 1. siječnja 2014. uvest će se i Registar izrečenih, a neuplaćenih novčanih kazni, a osobama koje se nađu u Registru uskratit će se izdavanje dokumenata poput vozačke ili prometne dozvole.

- Platiš jedan dobiješ dva, uskoro će to važiti u prometu i na sudovima. Za dva prekršaja izvadiš keš i platiš samo jedan. Kazne su na rasprodaji ili na popustu, 50 ili 30 posto, ovisno kad ih platiš - rekao je Laburist Branko Vukšić. Ipak, dodao je kako će podržati zakon.

Zakonom se predviđa i institut beznačajnog prekršaja pa se pojedina ponašanja neće smatrati prekršajem, ako je stupanj ugrožavanja ili povrede zaštićenog dobra neznatan i ne postoji potreba da počinitelj bude kažnjen.

- Uvodimo "beznačajni prekršaj", a to je institut koji postoji u kaznenom zakonu pa nije logično da ne bude i u prekršajnom. Apsurdno je da imate beznačajno kazneno djelo, a ne i prekršaj - rekao je Miljenić.

Miljenić je naglasio kako je Vlada odustala od ograničavanja prava žalbe protiv presude prekršajnog suda za novčane kazne u manjim iznosima.

Predloženo je ukidanje tzv. relativne zastare prekršajnog progona i propisivanje jedinstvenog roka zastare od tri, umjesto dosadašnje četiri godine.

Ministar očekuje da će stupanjem na snagu izmijenjenog Prekršajnog zakona rasteretiti Prekršajni sud za preko 6000 predmeta, sukcesivno za 16.000 predmeta.

Složni u Saboru: Slovenija nas ucjenjuje

Sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesne Pusić i Karla Erjavca na kojem su raspravljali o problemu Ljubljanske banke, komentirali su saborski zastupnici. Svi redom dolaze do istog zaključka - to je ucjena.

- Naravno da je riječ o ucjeni - rekao je Laburist Nikola Vuljanić. Smatra kako će Hrvatska na kraju popustiti, ali da će to biti minorno u odnosu na ono što su Slovenci tražili na početku.

Boru Grubišića (HDSSB) cijeli slučaj Ljubljanske banke zgražava.

- Netko ti uzme novce, neće da vrati i još traži da mu ti podmiriš troškove, pa to je strašno. To je nevjerojatno - kaže Grubišić te dodaje kako hrvatski visoki dužnosnici nerijetko ponavljaju da treba pustiti institucije da rade svoj posao.

- Sad kad su sudovi odradili svoj posao, trebalo bi povući tužbe? - zapanjen je HDSSB-ovac. 

Gordan Jandroković (HDZ) slaže se s time da je Slovenija u poziciji da ucjenjuje Hrvatsku.

- Dovedeni smo pred svršen čin. Ipak, vjerujem da će hrvatska diplomacija naći kvalitetna rješenja - kaže Jandroković te dodaje kako je važno razdvojiti ta dva pitanja - pitanje ratifikacije i Ljubljanske banke. 

Optimistično razmišlja i Zlatko Komadina.

- Mislim da bi se prvi susjedi i trebali ponašati kao pravi prvi susjedi - rekao je Komadina.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Hitna, koja je na mjesto događaja stigla nešto iza 6:30, dvojac je prevezla u bolnicu, ali nažalost, unatoč naporima liječnika, nije im bilo spasa
Novi Zagreb: Pozlilo mu pa je sletio s ceste, našli ga mrtvog. Prekinuli tramvajski promet
ZAVRŠIO NA TRAČNICAMA

Novi Zagreb: Pozlilo mu pa je sletio s ceste, našli ga mrtvog. Prekinuli tramvajski promet

Niti Hitna pomoć, niti vatrogasci nisu mogli pomoći starijem muškarcu koji je u ponedjeljak ujutro preminuo u svom automobilu na zagrebačkoj Aveniji Dubrovnik. Pozlilo mu je u vožnji te je bio bez pulsa