Obavijesti

News

Komentari 237

'U ime obitelji' pisali Turudiću, on kaže: Sud je ukinuo mjere

'U ime obitelji' pisali Turudiću, on kaže: Sud je ukinuo mjere
1

Inicijativa 'U ime obitelji' tražila je od suca da obrazloži zakonsku utemeljenost policijskih ispitivanja članova te inicijative u sklopu istrage protiv Milana Bandića

VIDEO

Ivan Turudić istaknuo je kako jest izdan nalog kojim se Milanu Bandiću određuju mjere opreza u kontaktiranju sa svjedocima, a među njima su i članovi udruge 'U ime obitelji'. Ipak, početkom ovog tjedna sudac istrage je, dodao je Turudić, ukinuo te mjere, javlja HRT.

Protiv gradonačelnika Milana Bandića, USKOK je 18. prosinca 2014. pokrenuo novu istragu tereteći ga da je s još dvjema osobama inicijativi U ime obitelji protuzakonito osigurao tiskanje letaka i plakata, snimanje i emitiranje spotova te ustupanje štandova, čime su Grad Zagreb i Tržnice Zagreb oštećeni za više od tristo tisuća kuna.

U ime obitelji: Zašto policija ispituje naše članove?

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ uputila je pismo predsjedniku Županijskoga suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. Naime, u sklopu istrage protiv Milana Bandića policija obilazi i kućne  adrese  volontera,  podupiratelja  i  članova Organizacijskog  odbora građanske inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ kako bi se "obavila redovita kontrola imaju li kontakte s Bandićem“.

Inicijativa od suca Turudića traži da izvrši uvid u taj predmet i odluku te da im podnese kratko obrazloženje  zakonske utemeljenosti  takvih  policijskih  intervencija.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine predsjedniče,

načelno se  pozivajući na nama nepoznatu te neidentificiranu odluku Županijskog suda u Zagrebu kao  pravnu  osnovu  za svoja  postupanja,  policijski  službenici  PUZ–a  u  posljednjih  mjesec  dana, pored  ostalih  aktivnosti  u  okviru  istrage protiv  Milana  Bandića,  obilaze  u  kraćim  vremenskim razmacima  kućne  adrese  volontera,  podupiratelja  i  članova Organizacijskog  odbora  građanske inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ kako bi se „obavila redovita kontrola imaju li kontakte s  g. Bandićem“. Ovakvu mjeru u kojoj policijski službenici dolaze na vrata ili pozivaju članove  inicijative koja,  između  ostalog  traži  promjenu  izbornog  sustava  RH,  upozorava  na  očiti „rukopis“ aktualne političke nomenklature i aktivno podsjeća birače na ulogu koju je predsjednički kandidat Ivo Josipović imao u kočenju procesa demokratizacije i građanskih inicijativa  –  smatramo pritiskom i pokušajem zastrašivanja građanskih aktivista od strane aktualne vlasti.

Slobodni  smo  Vas  podsjetiti  da  je  građanska  inicijativa  „U  ime  obitelji“  zatražila  na  početku izjašnjavanja  o raspisivanju  referenduma  „Birajmo  zastupnike  imenom  i  prezimenom“  od gradonačelnika  svih  gradova  u  Hrvatskoj  da olakšaju  svojim  sugrađanima  izjašnjavanje  o referendumu na   nekoliko  načina –  besplatnim ustupanjem štandova/stolova te mjesta za spremanje štandova tijekom noći u središtu grada, besplatnim ustupanjem oglasnog prostora za jumbo i druge plakate  kojima  će  se  informirati  građane  o  predloženoj  promjeni  izbornog  sustava, tiskom edukativnih letaka koji tumače izborni sustav RH i potrebu njegove demokratizacije te ustupanjem besplatnog prostora u gradskim novinama i medijima za informacije o izjašnjavanju birača.

Grad  Zagreb  odgovorio  je  na  ovu  zamolbu  besplatnim  ustupanjem  pedeset  i  jednog  štanda  za izjašnjavanje birača u razdoblju  od  dva  tjedna izjašnjavanja, tiskom edukativnih letaka i plakata te ustupanjem besplatnog prostora u gradskim medijima. U prošloj referendumskoj inicijativi o braku, zahtjev za raspisivanje referenduma potpisalo je oko 200.000 punoljetnih Zagrepčana, dakle  nešto manje  od  trećine  ukupnog  broja  birača  na  području  Zagreba,  koji  sudjeluju  u  financiranju  6,5 milijardi kuna prihoda gradskog proračuna od poreza, prireza, naknada i raznih doprinosa. Posebno nas zabrinjava da ne postoji informacija o istrazi financiranja više od 400 udruga i inicijativa čije je djelovanje Grad podupro  s više  od  7  milijuna  kuna,  već  samo  građanske  inicijative  „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ koja je organizirala informiranje građana o izbornom sustavu i prikupljanje potpisa za pokretanje državnog referenduma.

S obzirom na izričito pozivanje policije na odluku sudbene vlasti i to Županijskog suda u Zagrebu koju  navedenim postupanjem policija provodi, molimo Vas poštovani gospodine predsjedniče, da sukladno ovlastima iz  djelokruga visoke dužnosti koju obnašate izvršite potreban uvid u navedeni istražni predmet kao i u istu odluku, ako doista egzistira, te Vas u tom slučaju molimo za kratko obrazloženje  zakonske  utemeljenosti  takvih  policijskih  intervencija,  ili  da  nas  u suprotnom usmjerite na drugu „nadležnu adresu“, a da Vi, ako to ocijenite potrebnim, poduzmete adekvatne mjere da se spriječe nezakonita postupanja na osnovi fantomskih odluka sudbene vlasti.

Ljubazno Vas molimo za Vaš pisani odgovor u kraćem razumnom roku. 

Zahvaljujemo unaprijed na Vašoj pomoći."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 237
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi