Obavijesti

News

Komentari 3

U isušenom jezeru pronašli dio shuttlea 8 god. nakon nesreće

U isušenom jezeru pronašli dio shuttlea 8 god. nakon nesreće
5

Iz Kennedy Space Centra potvrdili su kako je pronađena sfera bila dio space shuttlea Columbia. U nesreći 1. veljače 2003. poginulo je sedmero astronauta

VIDEO

Komad krhotine sa space shutllea Columbia pronađen je u jezeru u Teksasu osam godina nakon nesreće, piše Daily Mail. Policija u Nacodochesu NASA-i je prijavila pronalazak kugle koja u promjeru mjeri 1,2 metra. Kugla je pala u jezero, a otkrivena je nakon što se povukla voda. 

Više od 84.000 komadića krhotina iz Columbije zasulo je države Teksas i Louisianu nakon što se letjelica raspala 1. veljače 2003. nekoliko minuta prije nego što je trebala sletjeti u Kennedy Space Centre na Floridi. 

Tada je poginulo sedmero astronauta. Uzrok nesreće je ponovni ulazak shuttlea u atmosferu kada su vrući plinovi probili rupu na jednom od krila koja je nastala još 16 dana ranije. Nakon istrage suspendirano je dvoje zaposlenika, a i ubrzana je odluka da se prekine space shuttle program.

Milijuni ljudi su pred televizijskim ekranima s užasom pratili kako se shuttle raspada u dimu i krhotinama i nevjerojatnom brzinom juri prema Zemlji sa 62 kilometra visine. Stanovnici Teksasa čuli su i probijanje zvučnog zida  te osjetili udarni val nakon raspada. 

NASA je potvrdila da je pronađena kugla jedan od dijelova space shuttlea. 

- Potvrdili smo da je sfera jedan od 16 tankova koji su letjeli s Columbijom. Definitivno je naša - rekla je Lisa Malone, direktorica odnosa s javnošću za Kennedy Space Centre. Do danas je pronađeno oko 40 posto dijelova raspadnute Columbije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...