News

Komentari 1

U Kanadi prvi Nacionalni dan istine i pomirenja, starosjedioci kažu da bi htjeli i ispriku Pape

U Kanadi prvi Nacionalni dan istine i pomirenja, starosjedioci kažu da bi htjeli i ispriku Pape

Škole su bile pod ingerencijom vlade i kršćanskih crkava, većinom katoličkih, a cilj je bio asimilirati domorodačku djecu. Neka od njih pretrpjela su zlostavljanja, silovanja i pothranjenost

Kanada je u četvrtak obilježila svoj prvi Nacionalni dan istine i pomirenja u znak sjećanja na izgubljenu djecu i preživjele u školskim internatima, nakon jezivog otkrića oko 1200 neobilježenih grobova na trima mjestima na kojima su starosjedilačka djeca bila prisiljena pohađati školu.

Zbog tzv. rezidencijalnog školskog sustava, koji je bio na snazi od 1831. do 1996., obiteljima je oduzeto oko 150.000 indijanske, metiske i inuitske djece širom Kanade. 

Neka od njih pretrpjela su zlostavljanja, silovanja i pothranjenost. Povjerenstvo za istinu i pomirenje je to 2015. nazvalo "kulturnim genocidom".

Škole su bile pod ingerencijom vlade i kršćanskih crkava, većinom katoličkih, a cilj je bio asimilirati domorodačku djecu.

Danas se smatra da su iskustva u tim školama razlog visoke stope siromaštva, alkoholizma, obiteljskog nasilja i samoubojstava u starosjedilačkim zajednicama u Kanadi.

THE CANADIAN PRESS 2021-09-30

Vlada premijera Justina Trudeaua je lipnju proglasila novi nacionalni praznik u čast djece autohtonih zajednica.

"Ostavština kolonizacije je imala razarajući učinak za starosjedioce, uključujući gubitak jezika, kulture i baštine", kazala je glavna guvernerica Mary May Simon, prva osoba iz starosjedilačke zajednice koja služi kao predstavnica kraljice Elizabete, poglavarice Kanade.

Kraljica je poslala poruku u kojoj piše da se pridružuje Kanađanima u "razmišljanju o bolnoj povijesti koju su pretrpjela domorodačka djeca u rezidencijalnim školama u Kanadi i poslu koji je preostao da se zaliječe rane te nastavku izgradnje uključivog društva".

Premijer Trudeau je rekao da na prvi Nacionalni dan istine i pomirenja treba razmišljati o trajnim posljedicama školskih internata. "Prisjećamo se djece koja se nikada nisu vratila kući", rekao je Trudeau.

Nakon otkrića dječjih grobova više je gradova otkazalo proslave 1. srpnja u povodu nacionalnog dana Kanade, a na vladinim zgradama vijore zastave na pola koplja još od 30. svibnja.

Zbog zlostavljanja u kanadskim školama pod crkvenom upravom koje su vlasti osnovale radi asimilacije domorodačke djece, katolički biskupi su se "nedvosmisleno" ispričali, navodeći da "priznaju patnju koju su proživjela" domorodačka djeca i "teška zlostavljanja" kojima su podvrgnuta, uključujući "fizičko, psihološko, emocionalno, duhovno, kulturno i seksualno" zlostavljanje ravnatelja i učitelja.

THE CANADIAN PRESS 2021-09-30

Čelnici starosjedilačkih zajednica rekli su da je isprika Crkve dobrodošla, ali da bi bilo smislenije da potječe od samog Pape.

Izaslanstvo kanadskih autohtonih zajednica trebalo bi u prosincu otputovati u Vatikan na susret s Franjom.

Najčitaniji članci