Obavijesti

News

Komentari 10

U Kninu neupitan treći mandat gradonačelnice Josipe Rimac

U Kninu neupitan treći mandat gradonačelnice Josipe Rimac
1

Podjela mandata između HDZ-a i SDSS-a u Kninu na dosadašnjim izborima ovisila je većinom o broju autobusa kojim su na glasovanje dovodili birače iz BiH i Srbije

VIDEO

U Kninu još od Oluje HDZ glatko pobjeđuje na izborima. Na prošlima je osvojio devet od ukupno 17 mjesta u Gradskom vijeću, SDSS-u su pripala četiri, a DPS, HSS, HSP i NL Vedrane Požar dobili su po jedno.  HDZ-ova gradonačelnica Josipa Rimac pobijedila je konkurente još uvjerljivije. Već u prvom krugu dobila je 64 posto glasova. Ako se odluči ići u utrku za treći mandat, Josipa Rimac će, po svemu sudeći, opet uvjerljivo potući protukandidate.  

SDSS neće dati kandidata...

Iako poslije HDZ-a najjača stranka u gradu, SDSS najvjerojatnije ni na ovim izborima neće istaknuti kandidata za gradonačelnika. SDSS je svjestan da Srbi u Kninu odavno nisu većina, pa se ne želi blamirati predlažući kandidata koji ne može pobijediti. 

... a SDP je za kandidata predstavio HDZ-ovca

Druga stranka koja bi HDZ-u trebala konkurirati, SDP,  u još je goroj poziciji. U ovome gradu, naime, gotovo da i nema članstva. Zato se dogodilo da su za gradonačelnika predložili člana konkurentske stranke, HDZ-ovca! Kao protukandidata Josipi Rimac predstavili su Daria Šimića, diplomiranog ekonomista zaposlenog u regionalnoj razvojnoj agenciji. SDP ga je predstavio kao nestranačkog kandidata, a dugogodišnji je član HDZ-a. Iz te stranke kažu da će ga ispisati tek kad kandidatura za gradonačelnika postane službena. 

Laburist Blatančić nema šanse

Za sada su svog kandidata za gradonačelnika Knina, javnosti Marija Blatančića, predstavili još samo Hrvatski laburisti. Unatoč uspjehu Lesara na parlamentarnim izborima, malo je vjerojatno da bi Laburisti ovdje imali  veće šanse. 

Biračko tijelo oštro podijeljeno po nacionalnoj osnovi

Gospodarske i druge teme kojima se bave kandidati u ostalim dijelovima Hrvatske ovdje su periferne. Biračko tijelo oštro je podijeljeno na nacionalnoj osnovi. Hrvati glasuju za HDZ, Srbi za SDSS. 

Podjela mandata između glavne hrvatske i glavne srpske stranke do sada je uglavnom ovisila o broju autobusa kojim su na glasovanje dovodili birače iz BiH i Srbije. 

U Kninu je čak 5300 birača više nego građana

Manje stranke i nezavisni kandidati smatraju da imaju šanse ako uspiju animirati birače koje su do sada apstinirali. Na prošlim izborima glasovalo je 7691 ili samo 37 posto od  20.700 upisanih birača. Međutim, ova računica možda nije realna. Naime, birača bi na novim biračkim popisima trebalo biti znatno manje, jer je i popis stanovništva iz 2011. godine pokazao je da Knin ima svega 15.400 stanovnika, odnosno da je birača čak 5.300 više nego žitelja!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...