Obavijesti

News

Komentari 195

'Kuća se počela rušiti. Zaletio sam se i skočio s prvog kata...'

'Kuća se počela rušiti. Zaletio sam se i skočio s prvog kata...'
118

Područje kod razrušenih kuća čuvaju policijske patrole jer postoje i oni koji se žele okoristiti katastrofom, rekao je gradonačelnik Dalibor Bišćan. U pomoć šokiranim građanima stigli su i psiholozi

VIDEO

U Hrvatskoj Kostajnici sedam je kuća urušeno, a dvije su napukle. Klizište je i dalje aktivno, a kućama se ne može pristupiti. Zlokobno tišina na mjestu srušenih kuća, posljedice su katastrofalne. Strahuje se da sve još nije gotovo, jer i kiša koja povremeno pada baš ne pomaže.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:09

POSLJEDNJE INFORMACIJE:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

14.27 sati -  Hrvatska vojska u sinergiji sa lokalnom zajednicom, DUZS-om i Crvenim križem pomaže i na raspolaganju je građanima za pomoć kada je najteže - poručuje general Jurković koji je obišao Kostajnicu.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, liječnik iz bojne „Gromovi“ Hrvatske kopnene vojske poručnik Roko Hatvalić, zapovjednik bojne „Tigrovi“ bojnik Mario Mlinarić, čiji su pripadnici angažirani u obrani od poplava, u pratnji predstavnika Hrvatskog crvenog križa i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te predstavnici Hrvatske Kostajnice obišli su stanovnike Hrvatske Kostajnice, koji su evakuirani iz svojih kuća i ponudili im pomoć

POGLEDAJTE GALERIJU:

5
| Foto: J.Kopi

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, liječnik iz bojne „Gromovi“ Hrvatske kopnene vojske poručnik Roko Hatvalić, zapovjednik bojne „Tigrovi“ bojnik Mario Mlinarić, čiji su pripadnici angažirani u obrani od poplava, u pratnji predstavnika Hrvatskog crvenog križa i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te predstavnici Hrvatske Kostajnice obišli su danas, 14. ožujka 2018. godine stanovnike Hrvatske Kostajnice, koji su evakuirani iz svojih kuća koje su srušene uslijed klizišta iznad Starog puta, nedaleko od tvornice Pounja. Klizište je utorak, 13. ožujka 2018. godine u Hrvatskoj Kostajnici do temelja srušilo sedam obiteljskih kuća, a teško oštetilo još šest kuća.

Tijekom obilaska klizišta i poplavljenih područja Hrvatske Kostajnice, general Jurković razgovarao je s mještanima istaknuvši: 

- Održali smo obećanje da će Hrvatska vojska ponovno doći i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo vam pomogli. U suradnji s lokalnom zajednicom i drugim sastavnicama Domovinske sigurnosti Hrvatska vojska će pomoći našem narodu kada im je najteže - rekao je.

Stanovnica Hrvatske Kostajnice Refika Hamzagić ispričala je generalu Jurkoviću kako je spašavala životinje kada je došlo do odrona i nestanka njezine kuće te da se nada kako će Hrvatska vojska pomoći njoj i njezinim mještanima u ovoj teškoj situaciji.

14.13 sati - Vodostaj Une je opadanju, ali u Hrvatskoj Kostajnici i dalje je na snazi izvanredno stanje. 

POGLEDAJTE GALERIJU:

46
| Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

12.47 sati - Zbog visokog vodostaja rijeke Kupe zatvorene su brojne lokalne prometnice nizvodno od Karlovca. Mjesta uz Kupu Selce, Gradac, Donje Mekušje, Husje, Vodostaj i Kobilić s ukupno oko 450 kućanstava u potpunosti su odsječeni, pa do grada mogu jedino čamcima. Osim prometnica srećom nijedna kuća nije poplavljena.

POGLEDAJTE GALERIJU:

kupa kupa kupa
14
| Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook

12.38 sati - Par minuta ranije smo ušli da spasimo neke stvari, kao osobnu i vozačku, jer smo vidjeli što se dešava. Počelo je da se ruši i brat je prvi skočio s balkona, ja sam bio na katu, onda sam se zaletio i skočio, nije bilo stepeništa, nekako sam pao, skotrljao se, ne znam ni sam kako je to sve bilo - rekao je Perica koji je u zadnjoj sekundi pobjegao iz rušeće kuće. 

On je pao s tri metra visine i ozlijedio nogu i leđa. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Uživo iz Hrvatske Kostajnice: “Brat i ja smo u zadnji tren skočili s terase. Iza nas je kuća već propala” Više na http://bit.ly/2p9TASk Reporter: Bogdan Blotnej

Posted by 24sata on Wednesday, 14 March 2018

12.20 sati - -Nakon prvog šoka, ljudi su se počeli suočavati s tim što se dogodilo. Izvukli su živu glavu, a izgubili su sve što su gradili cijeli život. To je uglavnom starije stanovništvo, ostali su bez svega što su gradili cijeli život. Teško ih je gledati - kaže Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog Križa i dodaje da će oni dati sve od sebe da pomognu ljudima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Iz Kostajnice: Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa Reporter: Franjo Lepan

Posted by 24sata on Wednesday, 14 March 2018

11.56 sati - Od odrona velike količine zemlje u potpunosti je za sada srušeno sedam kuća, dok je jedna napukla i nagnula se. Tri kuće su bile nenaseljene, dok su iz drugih ukućani uspjeli na vrijeme izaći te nitko nije ozlijeđen. S obzirom da je klizište još uvijek aktivno, policijski službenici mjesto događaja do daljnjega osiguravaju radi zaštite ljudskih života i imovine - javila je PU sisačko-moslavačka.

11.05 sati - Crveni križ pokrenuo je apel „Prikupljanje sredstava za ljude kojima su uništeni domovi uslijed klizišta u Hrvatskoj Kostajnici." A 15 obitelji uručit će i 1000 kuna jednokratne pomoći.

- Prikupljaju se financijska sredstva kako bi se moglo odgovoriti na njihove potrebe koje će se u nadolazećim danima javiti. Također, danas u 11.30 sati u prostoru hotela u Hrvatskoj Kostajnici uručit ćemo 1000 kuna jednokratne pomoći za 15 osoba čiji su domovi uništeni i koji u uništenim kućama imaju prijavljeno prebivalište. Tim obiteljima danas će biti uručeni i SET2Go ruksaci za krizne situacije, gumene čizme, odjeća, higijenske potrepštine te ostalo po potrebi - izvijestili su iz Crvenog križa.

Pokrenuli smo apel „Prikupljanje sredstava za ljude kojima su uništeni domovi uslijed klizišta u Hrvatskoj Kostajnici“. ...

Posted by Hrvatski Crveni križ/Croatian Red Cross on Wednesday, 14 March 2018

10.35 sati - Zagrebački HNS uključuje se u akciju i od srijede, 14.3. ujutro pa do daljnjega, prikuplja sve potrebne potrepštine, hranu, odjeću, obuću, posteljinu ... za obitelji iz Hrvatske Kostajnice koji su ostali bez kuća i svega ostaloga potrebnog za normalan život u prirodnoj nepogodi koja ih je jučer zadesila.

Stvari se mogu donijeti od srijede, 14.3., od 09:00 do 17:00 sati u prostorije HNS-a Grada Zagreba, Ilica 61, tel. 01/48 46 106, mob: 091/41 11 035, e-mail: info@zagreb.hns.hr.

Ukoliko niste u mogućnosti sami donijeti stvari, slobodno nas nazovite, doći ćemo mi po njih i predati ih u Vaše ime, poručuju iz HNS-a.

10.22 sati - Na Karlovačkom području polako opadaju vodostaji rijeka. No, oni su i dalje visoki pa su za Kupu i Koranu i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

POGLEDAJTE VIDEO:

Čamcima do odsječenih karlovačkih naselja uz Kupu Reporterka: Andreja Thomas

Posted by 24sata on Wednesday, 14 March 2018

10.10 sati - Na klizištu više nema sanacije i rekonstrukcije kuća, nego samo treba sanitati klizište. Vladi poručujem da ne čini ludosti te da ne dopusti da se ljuti tamo vrate - poručila je u Saboru bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. 

Više čitajte ovdje

9.50 sati - Iako se nalazi u službenom posjetu u dalekoj Republici Argentini, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozorno i s velikom zabrinutošću prati vijesti o velikim materijalnim štetama izazvanim poplavama i klizištima na području Hrvatske Kostajnice, priopćili su iz njezinog Ureda.

Unatoč svim provedenim pripremama, prirodnim silama se ponekada nemoguće u potpunosti suprotstaviti te je u ovome trenutku nužno usmjeriti sve napore u otklanjanje nastalih i sprječavanje još većih posljedica, posebno mogućih ljudskih žrtava. 

U tom pogledu Predsjednica Republike poziva sva nadležna državna tijela Sustava domovinske sigurnosti da nastave maksimalne napore u pružanju pomoći stanovnicima Hrvatske Kostajnice i iskazuje im zahvalnost na dosadašnjoj posvećenosti i predanosti.

POGLEDAJTE GALERIJU:

7
| Foto: Franjo Lepan/24sata

Ministar Marić: Vlada će ovaj tjedan osmisliti set mjera za pomoć

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu kako će Vlada, vezano uz situaciju u Hrvatskoj Kostajnici, već ovaj tjedan osmisliti set mjera kako bi se u kratkom roku pomoglo stradalima i kako je, srećom, nastala samo materijalna šteta i bez ljudskih žrtava te da će stanje na tom području pratiti i dalje i pomoći koliko god se može. 

Premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Damir Krstičević i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić po povratku iz Hrvatske Kostajnice izvijestili su ostale ministre o stanju u Hrvatskoj Kostajnici, rekao je Marić novinarima nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu financija održanog u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Upitan o temama na današnjem užem Vladinom kabinetu, ministar Marić je rekao kako će biti nekoliko točaka iz Ministarstva financija te da se radi određena prilagodba u samom Ministarstvu, pa tako i Uredba o unutarnjem ustrojstvu.

Podsjetio je kako su u okviru početka racionalizacije u sustavu državne uprave neke od agencija u djelokrugu Ministarstva financija pripojene natrag Ministarstvu te se sukladno tome moraju provesti i neke pravne radnje. Tako će biti i ta uredba, a ostalo će biti manje više regularne točke (dnevnog reda), rekao je Marić novinarima.

8.50 sati - Stanovnici Hrvatske Kostajnice odbijaju napustiti svoj grad, iako su im ponudili smještaj u okolnim naseljima i Petrinji, kaže gradonačelnik Dalibor Bišćan. Dodao je kako će ljudima kojima su uništene kuće ponuditi zamjenu za kuće, stanove ili gradilišta na kojima bi izgradili nove objekte u gradu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Zlokobno tišina na mjestu srušenih kuća, posljedice su katastrofalne. Strahuje se da sve još nije gotovo, jer i kiša koja povremeno pada baš ne pomaže. Reporter: Franjo Lepan

Posted by 24sata on Wednesday, 14 March 2018

Došli su psiholozi Centra za socijalnu skrb i Crvenog križa koji pomažu stanovnicima zbog pretrpljenog šoka. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:39

Na ograđenom području uz razrušene kuće ostale su zarobljene ovce, a za ostale životinje se još ne zna i čeka se odluka veterinarske stanice. Gradonačelnik kaže kako ga ljudi mole da ih pusti do kuća po stvari, ali kaže kako zbog sigurnosti nitko ne smije blizu. 

- Još se čuje krckanje kuća - kaže Bišćan i dodaje kako nije očekivao klizište u Starom putu jer su ljudi održavali ovo područje, redovito kosili, imali životinje, voćke...

Područje kod razrušenih kuća čuvaju policijske patrole jer postoje i oni koji se žele okoristiti katastrofom, rekao je gradonačelnik kako policija dežura cijelu noć kako građani čije su kuće uništene ne bi ostali bez imovine.

Evakuirano je 23 ljudi, koje su noć provele u hotelu u Hrvatskoj Kostajnici. Crveni križ donirat će im jednokratnu pomoć od 1.000 kuna, a najavili su i da će se otvoriti donatorski telefon za pomoć, javlja N1.

>>> Pročitajte jučerašnji tijek događaja

 

'Zemlja kao da je oživjela, neću nikada zaboraviti taj prizor...'
'Zemlja kao da je oživjela, neću nikada zaboraviti taj prizor...'

 

POGLEDAJTE GALERIJU:

118
| Foto: J.Kopi

S psima će tražiti zarobljene

Ljudi su čuli da im škripe kuće. Počele su pucati. Hitno su pobjegli van. Dizao se asfalt, a cijelo brdo našlo se obavijeno prašinom. Baka s unukom u utorak je malo poslije 14 sati zatvorila vrata kuće u kostajničkoj ulici Stari put. Nakon toga odron je urušio njezinu i još devet kuća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Mrkli mrak u Hrvatskoj Kostajnici gdje je klizište uništilo desetak kuća Reporter: Franjo Lepan

Posted by 24sata on Tuesday, 13 March 2018

- Klizište je i dalje aktivno. Neki su skakali kroz prozor. Moramo evakuirati još ljudi - kratko nam je rekao zamjenik gradonačelnika i šef kriznog stožera Milko Prpić. U stanovnike Hrvatske Kostajnice uvukao se strah.

Aktivirali smo snage koje će doći sa psima za potragu. Moramo pregledati sve kako bismo se uvjerili da nitko nije ostao zarobljen u ruševinama. Cijelom području zabranjen je pristup jer brdo i dalje klizi, rekao nam je Mijo Brlečić, županijski vatrogasni zapovjednik. Cijela ta katastrofa odvijala se dok je trajala sjednica kriznog stožera zbog poplava u Hrvatskoj Kostajnici. Na njoj su bili i premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a